Спад в сделките с имоти, но цените не падат: В центъра на София са до €2500 евро кв./м

Охлаждането на пазара все още не е осезаемо, но купувачите успяват да свалят до 10% от офертната цена

Обратно в новината

Коментари - Спад в сделките с имоти, но цените не падат: В центъра на София са до €2500 евро кв./м | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Време е да се въведе прогресивен данък имот за собствениците на повече от две жилища и ще се намести пазара! Всички празни жилища ще изплуват

са реално доста по-високи. Вече всички строители вкарват поне 15-20% общи части към реалната квадратура на жилището. Добавете и тези проценти към цената и се получава друга картина.

"Вече всички строители вкарват поне 15-20% общи части" Общите части винаги са били към квадратурата. Въпросът е архитектурното решение да е такова че да са 15% или по-малко.

Горе-долу така. Само изпускат реалните цени т.к масово сделките се изповядват под реалната цена,която купувачът плаща.

5 000 лв./кв.м. ?!?! Че то много тъпаци имало в тая София ... Себестойността е не повече от 400 евро, те плащат 2 500 ....

да обясниш за тия 400?

Лято е, Време за почивка, На есен, ще се увеличат!

Спри. Къща във Франция или Италия ми излиза по-евтино от тъп апартамент в Мусагеница, село София, Булгаристан! Да си ги продават все едно са хилувудски имоти!!!

Само за справка. Бойко Борисов декларирал спестени 500 000лв (така пишеше в медиите). А все пак е бил Министър Председател, т.е. с високи доходи. Един апартамент от 100 м2 по 2500евро/м2 са грубо 500 000лв. Кажете ми всички други от къде вадят същите пари?! А тук дори някои говорят на зелено за 3500 евро/м2 Тази държава си плаче за яка ревизия! Тук някои намесват нещо ИТ сектора. Само че явно се забравя че май само този сектор плаща на 100% данъци и осигуровки. Но дори работещите в него не могат да извадят такива пари!

Питаш и сам си отговаряш. Тези пари не се вадят от работещи...

Тия нещо са се объркали яко (за цената). Зимата на 2021 г до назе (я съм при НДК-то, на 3 мин от пилони) почна строеж. Строителя го питах кач пара - на зелено цената беше 3500 евракис на квадрат. И го разграбиха още преди да почне да копа.

БАЛОНЪТ СЕ НАДУВА Балонът се надува, надувайте, момчета, да стане на парчета, БУМ!

Хоп, балонче, пук, пук, пук. Айде сеги кажете как вървят лихвичките по ипотеките след последните пукчета на ЕЦБ и ФЕД. Хоп, балонче, пук, пук, пук.

Не ми е мръднала лихвичката, откакто си купих жилището преди 3 години. И вече съм го изплатил 1/3 . А на теб наемчето ти как е?

В Б-я има сгради за 20 млн население. Във всяка новопостроена и стара сграда половината апартаменти пустеят. Като се вдигнат данъците и лихвите по кредитите съчетано с предстоящата зима пазара не ще се охлади, а направо ще замръзне

Сел дъ топ. Обирайте каймака докато може. После дългосрочни.

При имотите има стики прайсис. Лепкави цени… Цените падат с лаг. Особено в Бг където данъците и разходите за жилищата са ниски.

не само там. понятието е от кейнс

Уот гоус ъп, мъст ком даун. Основен закон на пазарите. Ретрейс от 30% ще е оздравителен за всички.

Да не кажем стандартните 38.2 корекция в следващите година-две. Досущ като 2008-2009, когато задържаха за година цените, но 2010 се сринаха, защото нямаше сделки и останаха на ниски нива до края на 2012-началото на 2013. Охлаждането допълнително ще се засили с плавното вдигане на основните лихви от септември.

Сега е момента за апартамента! Хайде, че не остана.

Имотния пазар в Китай се срива и ще повлече тоя в цял свят.

е съвършенно различно нещо. Там празните жилища са десетки милиони и тях това не ги бърка. те строят за стимулират икономиката. Предизвикват изкуствен растеж на икономиката си. Имат достатъчно пари за това. Проблем могат да имат ако китайците останат без работа и не могат да си плащат ипотеките. Но тогава ще приемат закон че не могат да им ги вземат и държавата ще финансира частните банки които са собсветност на комунистите от високите ешелони. Този пазар при тях не подлежи на нормалните закони. Всичко там е изкривено.

че имотния пазар в България е една огромна пералня за пари. 1. около 80% от сделките са кешови - всички пари от контрабанда, наркотици, проституция или кой каквото успял да открадне в България или в чужбина отива за тухли и бетон. 2. Кешовите сделки се изповядват при нотариусите на половин цена че и по надолу. Всичко над 10000лв трябва да се провери за произход на парите. Проверени са 0 сделки. 3. Банките си разкарват поне част от депозитите под формата на заеми за недвижимости 4. Ума масова оркестрирана пропаганда в медиите вече с години която психясва хората да купуват защото ще свършат апартаментите и инфлацията ще изяде парите. Това са най големите лъжи 4.1. В София има над 200 000 празни апартамента, в Пловдив са вече между 50 000 - 10 000 празни апартамента 4.2. На база инвестиционна стойност цените на имотите се продават с 100 - 200 % надценка. Това ли е начина да избегне инфлация то 30%. В момента в който купиш жилище вече се загубил 70% от парите си. 5. Между другото брокерите които продават жилищата не купуват в България, купуват в Испания предимно и други западни държави. Българина го излъгаха пак и продължават да го лъжат и държавата нищо не прави.

За една тъпа София . Аз за тези пари ще си купя имот в Дубай или някъде в Европа . Време е балона да се спука. Заслужава ли си да дадеш толкова пари при положение че има толкова много празни апартаменти. Държат цените умишлено високи

В момента се купуват имоти основно за да се спасят парите от инфлационния процес. Хората с пари купуват на килограм, а хората без - взимат кредити заради растящите цени. Никой не си дава сметка какво ще стане след като инфлацията се укроти и дойде на обичайните си нива от 2-3%. Хората с парите ще искат да си вземат парите, а хората без пари вероятно ще пострадат от предстоящото вдигане на лихвите в банковия сектор. Тук нещата вървят с 6-12 месеца назад поради факта, че голям процент от населението живее в собствено жилище и не ги бъркат толкова тези процеси, а като започнат да ги бъркат - просто си сипват едно.

Платена статия. Ама ти ще си купиш цигари със заем от съседа. Дубай го знаеш от Интернет. Мишок.

IT специалистите може и да ги прецакат скоро, една данъчна реформа и заплатите сериозно ще им паднат. Няма да се учудя от тия политици и там да пипнат. Иначе към брокерите, вместо да драскате по цял ден по форумите вземете и се огледайте, че кризата чука на вратата.

Секторът спира да расте. Разни кандидат ИТ-спецове реват из социалните мрежи как компаниите не наемат стажанти и джуниъри. Ами пазарът се пренасити, а на Запад - рецесия. Клиентелата намаля.

Нормално да се пренасити, адски много народ последните 10 год. се насочи към тоя сектор. Струва ми се обаче, че ще ги ударят и с данъците по дохода им. Много са ниски удръжките в Бг, а и държавата задлъжнява сериозно просто няма пари.

Много ги знаете работите. В момента има невиждан пик в търсене на опитни ИТ специалисти. А като ударят ИТ сектора с данъци, решението е лесно. Почти всички фирми са . Просто който иска ще го изтеглят в тяхната държава. А и както единствено в ИТ сектора плащата 100% данъци и осигуровки, като се изнесат чуждестраннище видим как всички спецове като вас ще умрат от глад!

*Почти всички фирми са чуждестранни.

Ами те хората инвестират в електромобили вместо в жилища, нали вчера така ни съветвахте, та затова. А сега сериозно. Винаги първо намаляват продажбите, а малко след това започват да падат цените. Като огладнеят пиявиците по веригата.

продажната цена на един нормален апартамент ме трябва да е над 1500 €/м2 всичко друго са спекулации

Продажната цена е спрямо доходите! Не си в Бруней!

То и сега новите блокове са с по 20-30% обитаемост. Като падне под 15% и стигне 10% и бамките спрат да им отпускат кредити ще следват фалити не спад на цените. Алчността у нас няма граници.

Няма и да паднат

Първо, дори когато няма спад , а се води силен пазар, купувачите са в пъти по-малко от продавачите. Това е така, защото бетоните и хоросаните са в пъти повече от целокупното население барабар с гостите на държавата. Така че, за да има официално признат "спад на търсене", значи че вече няма ниаккво търсене на тези цени. Второ - неписано провило по тези ширини е, че оферираната цена е към 50% над желаната. така че, това "няма спад на цени" означава само ,че продавачите не щат да свалят цените на офертите. И това не е трудно - големите играчи са с по няколко хиляди имота, повяечето от тях са оферирани само за да надуват цени, Никой не очаква продажби. Извод - няма търсене, центие са надути и по някое време или ще падат или просто няма да има реални сделки.

Чакаме беър маркета на имотите. Искам да видя как капитулират всички гурута с милиони ипотеки и покачващи се лихви. Искам да видя сгради, които остават замразени и цени на труд и материали да вървят нагоре докато почнат фалити на строители. Просто си чакам докато дойде новия период за инвестиции, и да той още не е започнал.

Къв е тоя АДЦИЦ, бре? АДСИЦ са със специална инвестиционна цел, а това с каква е?

5к лева на квадрат?!Къде?В една София?Тия са полудели!Примерно едни 100 квадрата са над 500к лева....Има поне 100 начина за по- смислена инвестиция на толкова пари.

?

Пазарът на имоти в татковината е един голям балон, толкова голям, че не го виждате. Партийните фирми държат цените високи по партийна повеля. Не ги интересува колко продават и въобще дали печелят. Пазарът няма значение за тях.

Цените са нереални!

Така е за кочина като Сф и качество на строителство и инфраструктура е леш

В България високите цени на имотите нямат перспектива. Хората с пари имат по няколко имота. Населението намалява. Кое ще бута цените нагоре като няма да има търсене.

Моля всички разбирачи от форума, които мигат да строят за под 1000€ с ДДС/м2 с довършителни работи, озеленяване, общи части и асансьорни уредби по проект да оставят телефони - имам проекти за тях :))).

Няма нужда да ти даваме телефон, строй си и си живеи в творението от 50 кв. наречено апартамент.

Чай, бре, ти искаш на себестойност ли да ти строят, пък ти после да изпукаш надценката? По-долу спорът е за себестойността, а не строителят колко фактурира на инвеститора. Че и с ДДС включено. Айде, ти кажи колко е себестойността на имота, като приемем че е със собствено финансиране или банка финансира строителя, а не се мята и инвеститор отгоре.

Извинявай, ама от шпакловка и замазка, до нанасянето в един тристаен 100 кв са ти едни близо 100 000 лв. Относно озеленяването - ела да видиш някоя кооперация в манастирски ливади какво озеленяване има. Колкото на моя балкон

Един друг

То само в Ливадите да нямаше озеленяване... Гледам какво правят в долния край на "Черковна" и се чудя що за гето ще е това, когато застроят и последния парцел и кой ще живее там...

Проекти имаш но пари май не

За заплатите, когато един директор на болница взима 80 000 лв месечно и 100 посредствени служителя взимат по 2000 лв средната заплата е 2800 лв. Затова в щатите взимат median income не средна заплата. Всеки може да прочете за разликата. Цените на имотите са непосилни за поне 85 % от наделението. Ако някой не знае в Бг 83 %от работещите взимат до 2800 лв бруто около 2100 чиста заплата. В момента според wikipedia per capita в сащ доход е 80000 $ а в Бг малсо под 15 000. Вижте цените в Сащ и тек на имотите и преценете къде е по-скъпо при положение, че в Сащ това е най-недостъпния имотен пазар от 40 години.

... но нали няма да гледаме цените в центъра на София и в някое забутано село в Уисконсин? Щото в Манхатън цената на квадрат е около 25 000$. Доста повече отколкото показаната от Вас разлика.

Да 25 000 $, а знаеш ли, че apple е с оценка от 3 трилиона или 30 пъти по-голяма от бвп на Бг. Или например, че CEO-то на гугъл взима над 200 млн $ годишна заплата. Или, че САЩ е 334 млн население и 1ва икономика, а Бг под 6.5 млн и 71 икономика? Кажи една комп. Българска, която да струва и 2 лв.

Нали това ти казвам, че 2500 евро/м2 в центъра на София на фона на 25 000$/м2 в Манхатън си е екстра.

А строителния бизнес най-голямата ! Картел от наглеци, дето търсят да одерат някой балък с двойни до тройни цени.

Ми влизай в бизнеса бе - кво чакаш?

В картел, умнико?!?

Човек , които купува в България на цена над 1500 евро е напълно малоумен. Само погледнете цените в Гърция и ще разберете, че в Солун за 80000 евро взимате апартамент 70-80 кв.м. до метрото на които наема му е 500-600евро, докато в аналогичния Пловдив за същия ще дадете 140 000 евро и ще му вземете наем 250 евро. А съпоставката Атина / София дори няма д ая коментирама, както и Кавала / Созопол или каквото аналогично намерите. В България е един огромен балон, на които ви продават на цени, на които в другия свят има инфраструктира, нормални съседи и т.н.

Хубава къща в Гърция е 1 000 000€ - с гледка и басейн. Аналогичен имот на черноморието 350-500 000. Не сравнявай солунски коптори на по 50 години в крайни квартали с ново строителство в София. В Гърция заплатите в Лидл са по ниски от нашите…

Голяма глупост каза. Естесвено , че в Гърция има имоти, които ги гледат Меси, Ронаддо или Мъск и струват милиони. Такива имоти в България изобщо няма за да са аналогични. Къщите в Гърция, дето тук са по 500000 са на50% по евтини.

Хубава къща и аналогична на черноморието като качества и локация. Чети чукча, чети.

Тия дето ги гледа Меси и подобни почват от €20млн.

Е как в центъра ще са до 2500 евро, те в престижните квартали (не след околомръсното) са по-скъпи аххахахха ей чудите се как маркетингово да защитите платената статия хахахахх

Чеки ще паднат , не става бързо ... като няма купувачи 1-2 години на такива безумни цени да видим какво ще стане .. Тук цените са безумно високи ...

Ще го вземат банките и ще ти го дават под наем докато пазара се възстанови. Това ще стане.

Надай се мъжо на пияна жЕна

Е кво да се надявам - кога за посшедно купи евтин имот?!

Хе, хе, къде са тия "до" 2500 евро на квадрат в центъра? Те толкова искат за новите коптори в "Сухата река", дето бетонираха всичко в долния край на "Черковна". Всичко е пълно фиаско...

Абе вие майтапите ли се? С тези международни заеми и слаба икономика държавата скоро ще потъне. А и лихвата ще се покачва. Ще хукне всеки да продава "инвестиционните" си апартамменти, за които е взел заем, и ще се срине далаверката. Ама не да не е ставало, но с тази къса памет пак "лаком г.з кръв ще сере"

Чудя се, как може да има такива глупаци, явно комплексиран селяндур може да даде 5000лв за квадрат, това не е реално просто

Тепърва предстои спад,защото и банките ще продължават да вдигат лихвите по кредити,а и народа масово не взема,кой знае,какви заплати...

Банките направо ме разсипАха 2.5% лихва при инфлация 15-20%

Държат още ниски лихвите да заробят повече народ с кредити, че като дойде кризата да има кой да им дава някви пари. Скоро гледах в Румъния гони 9 % лихвата по ипотека, в Унгария 11 %. Още малко и тук ще почнат да ги вдигат.

За мен имот е построен и завършен такъв С АКТ 16!!! Другото е строеж, който може и да си остане вечно такъв НО без да освобождава собственика от ДАНЪЦИ! Да купиш строеж е като да се ожениш без да си видял или чул нищо за булката. Даже много по-страшно, защото в примера ще получиш нещо а при покупката на строеж получаваш едно НИЩО! Покупка на къща без гараж и без канал е като да си купиш карта за цял сезон филми на ужасите, НО ти да участваш пряко и нищо от преживяното да не е на ужким.

О, аз съм много по-краен - имот е само земята. Тухлите и бетонът отгоре са потребителска стока, наравно с колата, просто с по-дълъг амортизационен срок.

Някой беше написал по долу в коментарите че ако двама родители не взимат поне 5000 лв в София няма смисъл да живеят в столицата. Е ти току що изгони 95 процента от софиянците.....Айде малко по реално да гледаме моля ви, разгледайте по внимателно пазара на труда и заплатите който се предлагат - стандартната не надвишава 2000 чисто. Това че вие и някой ваш приятел сте над тези пари не означава че другите всички трябва и са така. Огледайте се в София докато се разхождате харесва ли ви градът,хората, инфраструктурата и изобщо всичко....

То тука един пумпал брокер пише как средната заплата била 2.7 и цела софия карала X5ци и ходела на малдивите. Па некак си странно повечето хора били мизерници по неговите стандарти. Щото немали как да извадят 350к веднага, да си купят супер готин модерен апартамент на разбита улица без тротоар.

Точно казано Да не говорим за цена на имота към наем. Отива някъде към 40 години …. възвръщаемост. Има нещо генерално сбъркано. Инфраструктура без коментар

Във фирмата, в която работя чистачките взимат чисто 1000+. Според НСИ средната брутна заплата за страната за април 2023 е 2007лв. Колко да е за София? При цялото ми уважение към отделните професии, но все пак в статията не се казва, че всяка чистачка трябва да може да си купи жилище в центъра на София, нали?

Те търсят някое ИТ дето не си знае парите, да могат да го одерат наглите хиени. Нали като изпържиш един с тройна цена е все едно да направиш 3 нормални сделки.

Айде малко по-серизно. Ако само 5% в София изкарваха над 2500 лв, т.е 50 000 човека, то нямаше да има нужда да правиш резервации в ресторантите. Мини по Витошка в 19:00 в петък или събота и пробвай да седнеш някъде. Или отиди в някой по добър ресторант без резервация. В един ресторант за понеделник вечер ми казаха, че няма места. А там сметката на човек е около 100 лв. Погледни и сделките с имоти. По 20 000 сделки на година. Демек, според теб, тия с над 2500 лв заплата си купуват апартамент на всеки 3 години? Айде по сериозно

Аз на статистики не вярвам, много лесно се манипулират. Истината, е че тия с парите си имат имоти и едва ли ще тръгнат да поддържат тоя балон. На тия цени при тази демография няма как да стане.

При лихва 2.5% и инфлация 20%+ направо е грехота да не дръпнеш някакви къси пари

Ей, прецака банката! Как не са се усетили за схемата? Sarcasm off.

20% на куково лято. китай е в дефлация официално. износът им е сринат с 14%. реално потребелението е забило спирачки. в бг има 1.2 млрд заеми само за юни артик. сещаш се че тов не са истински пари нали. сега магазините са пълни още, щото се харчат тич кинти...

Щом магацините са пълни при инфлация 20% представи си какво следва когато се изпразнят.

Трябва да си абсолютен балък, при положение, че навсякъде има информация, че квадратнния метър строителство прекосили излиза 700 евро, да тичаш да купуваш по 1800-2500 евро квадратния метър! За такива пари трябва да получиш напълно завършен и обзаведен апартамент по товй вкус! НО докато има балъци, ще има и тарикати!

Отдавна м2 е около 1000 лева. С парцела, скочилата арматура и всички останали цени ще си късметлия, ако е с ддс.

1000€ имах предвид.

Ок, добре че имам приятели от надзора и проектанти, та определено не е 1000 евро. НО ако приемем, че е 1000 евро, до е 2500 ево е 150% надценка, определено не е нормално.

Аз ти го казвам от опит на човек строящ в момента.

Това, което изпускаш очевидно е цената на парцела и имота. Карай - като спреш да слушаш “приятели” и построиш нещо ще се сетиш.

Един друг

Е, то цената на парцела е да кажем максимум 25% от общата стойност, предвид как вървят обезщетенията. Повече от това - сградата е няква измислена. Та, ако приемем твоята теза, 1000 евро + 25% прави... 1250.

1000€ е себестойност с парцела и проекта и при собствено финансиране. Не казвам, че е с ДДС по разбираеми причини, но да кажем, че се вчества в тази сума и 10% ДДС, а другите 10 се спестяват. Хайде постройте нещо за 700€ в София - ще го купя на 1400€ ВЕДНАГА! Лесни пари, а :))

Един друг

Е, кво спориш? Човекът по-горе приема, че себестойността е 1000 евро и пита колко е надценката до 2500. Ама, айде, не до 2500, ами до 2000 пак е 100%. С ДДСто само си написал как общо взето стоят нещата, ама то се ползва данъчен кредит 20% за материалите и останалото, пък накрая се начислява максимум пак 20%, но както сам знаеш - обикновено по-малко.

едно е да строиш ти с някви бригади, друго е големи строителни фирми, които си имат бетоноцентър. машини, скелета и т.н. и купуват материалите директно от производителите на минимална цена, разликата е много голяма

Офертите на големите строители са с 20% над тия на “бригадите”. Да знаеш. Остъпките не се прехвърлят на инвеститора…

Напълно съм наясно. Но алтернативата ми е да стоя на квартира.

Че тя алтернативата ти е по-изгодна. Като се набуташ с ипотека на скъпите цени, при една криза, която чука на вратата, хем ще паднат жилищата, хем ще ти вдигнат лихвения процент по кредита. Аз бих стоял на квартира в момента.

Един друг

Вика му се negative equity - оставаща ти за погасяване ипотека струва повече отколкото апартаментът в този момент.

Приятелю, не се лъжи да купуваш имот на тези цени особенно ако си сам без жена и дете. Живей си живота и не го мисли. Със сигурност ще дойдат времена, в които имотите ще станат достъпни. Така е било така и ще бъде.

Забравяте рушветите в общината.

Човека живее във годините преди да почне войната в Украйна и Азовстал бълваше…

Умен, преди войната квадратния метър струваше 350 евро,

Преди коя война? Тая в Ирак? Щото преди тая в Украйна струваше €550з

Спрете да купувате "квадрати" от тея измамници - "строители". Европейски цени за долнопробни проекти, материали и качество.

Построил ли си нещо някога? Пробвай - ще видиш колко струва.

Да. Наистина излезе скъпо, но има добавена стойност.

Така е, но и новото строителство разчита на нея за да продава. Особено в центъра.

При минимална заплата 780лв и средна за София 2500лв (брутна, според НСИ), всяка сделка на и над 1000евро/м2 трябва да се разследва от икономическа полиция! Никой заем не може да се покрие с такива заплати до пенсия, дори да е взет на 20години. А пък пари в брой още повече. Това означава само едно - яко крадене или яко укриване на данъци

Що да не може - я послятай. 20% самоучастие, останалото на по 1200 лева вноска. Плаща си се без проблем.

А тия 20% самоучастие от къде? Нали и те трябва да се вземат от някъде! 100м2 х 2500 евро са 488 958лв Без 20% са 391 166лв При лихва 2,89% се изплаща за 30 години с около 1600лв вноска Чистото възнаграждение на 2500лв е около 1900лв т.е. остават 300лв на месец за преживявяне. Само комуналните сметки са повече. Ами пари за довършване, уреди, мебели и т.н. Е, не става! В допълнение нито лихвата ще са запази същата 30години, а с остаряването заплата дори може да намалее. А ако бъде съкратен този, плащащ кредита ще е приказка.

Къде в статията пише, че всеки трябва да може да си купи жилище в центъра на София? Плюс това, средностатистическият купувач е семеен човек на възраст 35-40г. Ако двама млади изкарват месечно нето над 4000 лева /какъвто е случаят в София/, колко пък да е трудно да плащаш месечно 1500 лв кредит?

Примерът е за жилище от 100 000 евро - такива има в Люлин. А не за 250 000 евро. Всеки според чергата си :).

Сшед тия 40-50% инфлация, реалната цена на м2 е над €1800. Себестойността е около €1000. Не очаквайте срив под тия нива. Евентуално единични сделки на фалирали и купени отдавна имоти, но те не влияят на пазара.

Вие луди ли сте бе? В Лозенец средната цена е 3500 евро, в Изток - 3800, в Иван Вазов и Оборище - не искам и да знам… :)

Така е, обаче брокерите са родени на някалкостотин километра от там и не знаят точно кое къде се намира.

Народе, моли се цените да вървят все нагоре. Недвижимостите са главния актив , който имате ( ако въпбще имате нещо ). Колкото са по- скупи имотите, толкова държавата е по- стабилна и богата и толкова по- богати сте и самите Вие.

С удоволствие бих купувал имоти в центъра за €2500/м2. Да ама такива нямааааа. Освен ако не броим Кръстова вада и Ливадите за център. Виж в Иван Вазов старта е €3000, Лозенец €2800, за районите около Витошка и парламента няма да говоря, че там зависи от много фактори но под €6000 няма.

Ако намериш тухла с акт 16 на центъра, за 2 500 на квадрат, подай 2 броя насам :))

Ми нали казвам и аз, че Няма. В частта на Лозенец около семинарията все още може да се купи на €2800, но с много условности.

И пари да ми дават в центъра на София, никога.

Защо? Единствените имоти подходящи за даване на краткосрочен наем са там.