Шведска компания обяви, че е открила най-големите залежи на редкоземни метали

Лидерът в световния добив на желязна руда LKAB разкри находището пак в Кируна, но иска облекчаване на процедурите, за да може по-бързо минералите да стигнат до потребителите

Обратно в новината

Коментари - Шведска компания обяви, че е открила най-големите залежи на редкоземни метали | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Но ги е страх да го добиват щото един циганин го пази!

Ей това прословуто злато на Дънди в Челопеч що не го изкара навремето бай Тошо та да си поживеем като бели хора а трябваше да мръзнем в Коми за една скапана лада.

ОТЧЕТ Kaнaдcĸaтa злaтoдoбивнa ĸoмпaния Dundее Рrесіоuѕ Меtаlѕ изпpaщa пopeднa пoзлaтeнa гoдинa c РЕКОРДНИ peзyлтaти oт Бългapия за 2021 г. ! Cлeд cилния финaл ĸoмпaниятa ce пoxвaли c peĸopднo гoдишнo пpoизвoдcтвo нa злaтo зa тpeтa пopeднa гoдинa. Oбщo oт двeтe бългapcĸи мини зa изминaлитe 12 мeceцa ĸoмпaниятa e дoбилa нeвиждaнитe дoceгa 310 xиляди yнции Х 30 г = 9300 000 г = 9300 кг = 9 т 300 кг Πpиxoдитe нa ĸaнaдcĸaтa злaтoдoбивнa ĸoмпaния Dundее Рrесіоuѕ Меtаlѕ oт дeйнocттa ѝ в Бългapия вeчe дoĸocвaт 1 млpд. лв. Toвa ce виждa oт oĸoнчaтeлнитe финaнcoви oтчeти нa ĸoмпaниятa зa изминaлaтa 2021 г. Kaнaдcĸoтo дpyжecтвo изпpaти ТРЕТА пopeднa гoдинa c РЕКОРДНО гoдишнo пpoизвoдcтвo нa злaтo, ĸaтo зa изминaлитe 12 мeceцa гoдишният pъcт нa дoбития блaгopoдeн мeтaл e 4%. Πpиxoдитe нa ĸoмпaниятa oт oпepaциитe ѝ в минитe в „Aдa тeпe“ и „Чeлoпeч“ дocтигaт 522 млн. дoлapa, или мaлĸo нaд 900 млн. лв. пpeз изминaлaтa гoдинa. Te фopмиpaт и oĸoлo 80% oт вcичĸитe пocтъплeния нa ĸaнaдcĸoтo дpyжecтвo пo цял cвят. !!! ........... Ние сме били бедна държава, нямали сме технология (?) и не можем сами да добиваме злато, затова на концесия, помните ли през 1999 г. премиера Иван Костов как излъга българския народ, и го лиши от най-ценния ресурс давайки го за 70 ГОДИНИ на чужди държави да ровят в земята ни!?!

"Приходите достигат 22м или малко над 900м". Нещо не си си научил домашното.

Същото изречение от отчета: Πpиxoдитe нa ĸoмпaниятa oт oпepaциитe ѝ в минитe в „Aдa тeпe“ и „Чeлoпeч“ дocтигaт 522 млн. ДОЛАРА, или мaлĸo нaд 900 млн. ЛЕВА пpeз изминaлaтa гoдинa. :)

В статията липсва ключова информация - какви точно редкоземни елементи са открили? Много общи приказки и накрая се споменава мимоходом "желязо" и "фосфор", които хич не са редкоземни.

Кви ти трябват?

След оценка и след начало ще минат 10години (минимум). Дали ще видим, трябва да поживеем...

Най-сладко е да си представяш, че хора вярващия в добрия дядо Иван си представят, че някъде в българия има злато, което се въргаля по повърхността и концесията е била дадена на канадска, а не на руска фирма... Това, че златото е в такава концентрация, че трябват малко по напреднали технологични процеси от кирка и лопата явно на никой не му хрумва... Е, това всъщност е обяснението, защо канадците я обработват тая мина, а не руснаците. И защо досега не са извърление. Щото в бг винаги ще се намери някой да ти открадене фирмата, ако изглеждат много печаливши, та на тия ще им простят, а? Прощават им, щото само те знаят как да извличат това злато и да са напечалба... Тия дето вярват, че златото там се валя по пътя и само се навеждаш и събираш, няма начин да не са фенове на копейкта и да вярват, че путайн ги пази от джендърите и ковид. :))))))))))

_stankow

>>>>някъде в българия има злато, което се въргаля по повърхността В България целият добив на злато е подземен. Разсипното злато е промито още в древността, сегашните количества са незначителни. >>> и концесията е била дадена на канадска Трябваше да остане държавна. Защо продадохме Челопеч ? Беше си печеливша ! >>>, а не на руска фирма... Руснаците не са искали нито концесия, нито мината. Но да отбележим, че без помощта на руснаците в геоложките проучвания, сондирането, проектирането, доставката на оборудване тази мина нямаше да я имаме. Канадците дойдоха и я взеха наготово. Разработена. Когато непроизводителните дейности - прекарване на тунели до залежа (скъпи дейности) бяха извършение, за сметка на всички нас, на българската държава. И те само дойдоха и казаха - стани да седна ! >>> Това, че златото е в такава концентрация Ами достатъчна е концентрацията в Челопеч. 2 г злато на тон руда 1% мед са повече от достатъчни за печеливш добив. >> че трябват малко по напреднали технологични процеси Имахме ги. Обогатителна фабрика, точно до рудника. Още си работи. Ако канадците я бяха построили щеше да струва 400 милиона по сегашни цени. А те я "купиха" за жълти стотинки, готова, работеща ! >>>от кирка и лопата явно на никой не му хрумва ... Аха, и мулета и катъри. Добивът си беше електрифициран и механизиран. >>> Е, това всъщност е обяснението Като гледам какви ги пишете, точно вашите "обяснения" са подвеждащи за публиката >>>, защо канадците я обработват тая мина Никога няма да разберем какви неща са се случвали в Агенцията по приватизацията през 90-те. Пък и вече е минала давността за тези престъпления .... >>>И защо досега не са извърление Има време да ги изхвърлим. Но може и да останат. Само да започнат да плащат нормалния корпоративен данък от 25%. Да отчитат точно добива. И да дадат на държавата един дял от 33% да речем, който ѝ се полага. Ще стане ! >>> Щото в бг винаги ще се намери някой да ти открадене фирмата, ако изглеждат много печаливши Голямото крадене беше при приватизацията. Фондове за 100 милиарда долара бяха присвоени срещу 9 милиарда лева. >>>щото само те знаят как да извличат това злато и да са напечалба... Само дето това злато го извличат по същите технологии, в същата обогатителна фабрика, със същите специалисти, каквито завариха - минно-взривен способ, транспортиране, обогатяване, електролиза, обработка на шламовете. То други технологии и няма. И пак да кажа - предприятието си беше на печалба. Само че печелеше българската държава. А сега печели канадската държава. >>>Тия дето вярват, че златото там се валя по пътя и само се навеждаш и събираш А вие в какво вярвате ? Как се добива златото ? Да чуем ? Влизали ли сте в мината ? В обогатителната ? Къде се намират, знаете ли ? Какви са разходите, какви са приходите, каква е печалбата ?? >>> няма начин да не са фенове на копейкта Който знае, знае. Няма значение какъв фен е !

Всъщност мина Челопеч беше затворена преди да я вземат йанадците. Как нещо затворено може да е печелившо?

По-добре да стои затворена, отколкото канадци или които и да е други да ни крадат ресурсите.

те шведите откриха и Грета зеленясалото

Русофилите полуиха гърч. Газ не се продава, петролът им никой не го иска, сега има и алтернативни находища, Бай бай, Путин-че!

си се наакал и нямаш памперс

Карате, варатежи пак ще им седнете на онази работа Справка, Щатите

Един българин не е заминал към великата росия. Все към САЩ гледат.

Редкоземни метали не се добиват в момента, поради това, че съществуващите доскоро металургични технологични схеми, отделят тези непреработваеми примеси, и ги натрупват за бъдещо ползване. Натрупаните през отминалите десетилетия, концентрати от редкоземни соли, са ресурс, предназначен за нововъведените напоследък обновени оборудвания, основно насочени към и от пирометалургията на оловото (КЦМ-Пловдив). Посочваните в статията на dir.bg залежи, представляват природни натрупвания, които за съжаление не са в достатъчно изгодно за добив физично състояние на електронните си обвивки, както и средно дисперсно отклонение, от зърнеността в консистенцията им. Освент това страничните метали преминали през металургичните схеми при получване на цинк и олово; са, с последна електронна треактория, запълнена с достатъчно маса, така, че добивът от вече натрупан технологичен депозит, е с максимален икономически ефект, поради отпаднала нужда от наситняване на зърнената микроструктура и обогатяване на електронната обвивка с маса (фотони). Едно е добивът на суров руден концентрат, съвсем друго е преработката на технологичен отпадък с високо съдържание на ценни метали. И двете съдържат един и същ микс от метали, но физичното им състояние предполага много различно третиране, като в случая с находището в шведската държава, се касае за огромни финансови изисквания на предварителен етап, още когато въобще е рано да се говори за някаква възвращаемост. Едното е добив и флотация; другото е готов материал за рециклинг към витално металургично производство.

не ги мисли шведите. Скандинавия възниква именно като металургията на Европа. Всичко друго си внася. До днес.

Берилий, магнезий, барий и други съпътстващи технологията метали: пиро [Pb (Ca, Mg)], хидро [ZnCd (In, Ge, Tl)+(Te, Se)] Съществуващият (на отвал след Крумово, до старата ж.п.спирка Маврудово, при КЦМ) депозиран, непреработваем доскоро отпадък-ресурс, с високо съдържание на метали с технологично направление; вече може да бъде преработван от въведеното през 2013 г. оборудване при технологията на оловото (а също и в съпътстващото). Тази възможност е създадена, поради наличие на добри практики за добавена стойност чрез иновация - като надстройка над условия, резултат от оптимизирани разходи, при минимално влагане на енергия. Предвид това, че този ресурс вече е преминал през флотационно усредняване на състава, термична обработка, циментация (запълнени с маса от UV фотони последните електрони, в най-външната треактория), утаяване като кек, транспорт през тръбопроводи; както и чисто физическо размесване на разтвора от пропелера в мешалките и отстойниците; можем да говорим за хомогенизирана структура, чиято назърненост е усреднена и уеднаквена (микронизирана в рамките на мицелите) до степен такава, че мащабно хармонизира на средната плътност (разпределение водородни атоми) във вселената. Тази проекция в мащаб, води след себе си оптимална изложеност от страна на металната кристална решетка, спрямо обезпечаването на собствената маса на фотоните, с еквивалентна маса от неутрино; като посоченото вместване, в общото сечение на оптимума на въпросната маса-неутрино, е предпоставка и за достатъчно време, за запълване с фотони-маса, в електроните с най-високите треактории, в реално време. ... и всичкото това, без да води до увеличаване на изискванията към физическо натоварване на операторите в производството (присъща конкурентноспособна дейност, вмествана в организацията на труда; на фон от задържани пазари). Новосъздаден интервал от време, след период от силно лимитиран достъп до оборотни средства, компенсиран чрез стабилна последователност от инвестиционни фази в оборудване със съвременно обслужване (предпоставка за устойчивост в средносрочен план от 25 г., в които се разчита на контролирано малка печалба). Имайки предвид, че тайната на добрата търговия в селското стопанство, се състои в предлагането на най-доброто за момента (сезонност), то в металургията, устойчивостта е резултат от технологичния рецептурник - целогодишно :)

Стратегически резерв, или портал към шведски концентрат ? Пряк резултат от това електронно богатство на запълненост на треакториите, ще бъде изключителната износоустойчивост и дълготрайност на електронните продукти, произведени с такива метали, а също и подобрена устойчивост спрямо поява на центрове на корозия и позитронни дупки в проводимостта (също и лоши сектори HDD). В тези случаи, ще намалее необходимостта от стабилизиращата роля на златото, което би довело до пренасочване на влагането му в уреди, които обичайно не ползват благородни метали, поради високата им цена (свързано подобрение качество, на сродни продукти). Увеличената износоустойчивост на двигателите (ДВГ), ще доведе до възможност за още по-дълготрайна експлоатация на тракторите, и удължена поддръжка и на свързаните чрез силовият им вал, разнообразни агрегати и прикачен инвентар. Освен това, този тип магнезий, е източник на обменни бази (обогатяваща физична маса в биохимичните реакции), при добавянето му в листни торове; а селенът е с приложение в медицински препарати в подпомагане генетичните процеси (поради богатството от маса, в шестте електрона на висока електронна треактория). Съществуващото оборудване за цинков сулфат монохидрат (ПЦП), притежава температурен диапазон за привеждане в търговски вид (след химично отделяне преди това) и на фоточувствителният барий (литопон). Той, както и тонирането във селенов р-р, са сред металите, които са компонент в най-ценните и качествени дребнодисперсни фотохартии, които сега са прекалено скъпи, поради липса на суровина, предвид изчерпване на складови количества, създадени преди дигиталната ера във фотографията (която сега заимства електронните полиграфическите методи на сканиране и принтиране, при създаване на изображение - дори и за любителски цели). Изготвил: А.Начев

За икономически-ефективно разработване на находището в Швеция, може да се говори едва след двадесет години, когато затоплянето на климата, ще постави във възможност противодействието на електрическите нагревателни серпентини по трасетата, спрямо замръзването на водно-солевите разтвори. Самостоятелно извличане на конкретните метали в моноокисно състояние, е икономически неизгодно, при липсващ първоначален агрегат със самоподдържаща се екзотермична реакция от изгаряне на сяра; което може би (!), налага изграждане на цялостна технология с цинков концентрат, чиито продукти (мокро извл.) от кадмиевата очистка да се включват заедно с новодобитите от находището матали, в технологично оловно-присъщи процеси, и общ рециклинг. Сегашните зимни температури от минус двадесет градуса, са немислими за подобно извличане, дори и в топлите части от оборудването. Дори двойна зидария, на средноголяма пещ кипящ слой, за пържене на сулфиден метален концентрат (FeS), не може да поддържа нормални параметри на угарката, в случай, че настъпят три поредни денонощия с минус десет градуса на околния въздух. Алтернатива на тази сложна схема, са, пещи с тръбна геометрия, (подобни на тези във Велц, или при изпичането на циментови прахове), където да се разчита, че високите температури на редукционно окислителните процеси (кокс), биха могли да обогатят електронните треактории до известна степен... но този физичен процес е недостатъчно равномерен, при взаимодействие между прахообразни материали. Струва ми се, че конкретното находище, изисква максимално пряк контакт със и във водна среда, последван от електролизно обогатяване, и стопилка при изливане на кюлчета, както и кратко отстояване в условията на наситен с алфа вълни временен склад (пътуване на ваканциите в кристалната решетка). Химично получаване в лабораторни условия е едно, а съпътстващото физично обогатяване при промишлени количества, е съвсем друго. Освен това геометрията на находището, посочва, че предвид вулканичния произход, желязната ядка (с добра електронна запасеност), е продължила необезпокоявано към повърхността на земната кора, и е в основата на шведската стомана; докато дискутираното находище от леки елементи с метален характер, е завило встрани, копирайки поведението на материал с високо съдържимо: електронни треактории богати на рентгенови фотони; т.е. добивът, флотацията, извличанията, електролизата - ще са много по-енергоемки в стремежа им да изграждат и обогатяват липсващите високи електронни обвивки (5p, 6p, 6s); и изискванията към енергийно обезпечаване на производството, биха надскочили обичайните очаквания за такъв добив и производство (при съществуващата стабилна осигуреност на европейската иновативна политика). Ползвани са материали от интервю на доц.инж.Н.Добрев пред NBTV, декември 2011 г.

Да внимават черните шведи да не вкарат бели роби в мината!!!

Някъде по света някой открил нещо, а нас ни обземат комплекси за малоценност. Иди изкарай Минно-геоложкия, после прави експедиции и проучвания и ти открий нещо. Онези шведи така са успяли, не с хленчене.

Храната в България е най-скъпата в целия ЕС защото начело са банда разбойници. Не е възможно в Лондон литър прясно мляко да е 1 паунд,а в България да е 4 лева.Всички храни в България са ужасно скъпи и с най-долно качество. Горивата в Англия са по-евтини.

Тоше, колко крави имаш? По колко го даваш млякото?

_stankow

От тези 4 лева колко отиват за производителя и колко отива за Била, Кафланд, Метро, Лидъл ? Все германски "инвестиции" ...

Па купи си ги от Фантастико там е българско.

Редкоземнен е редакторът на статията. И изобщо дир е находище на редкоземни журналистически таланти

ГАНЬОВЦИТЕ СА ЦЪРВУЛКОВЦИ ОВЧАРИ КАТО КАЗАХСТАНЦИТЕ , ТУРЦИТЕ ,ГЪРЦИТЕ И ПРОЧИЕ АЗИАТЦИ .... И ЗАТОВА НЯМА БЪЛГАРСКИ ТЕХНИЧЕСКИ ЕЗИК .... И МНОЗИНСТВОТО ТЕХНИЧЕСКИ ДУМИ СА ЗАЕМКИ ОТ ФРЕНСКИ, НЕМСКИ, АНГЛИЙСКИ И РУСКИ .... ОТ ТУК ОБЪРКВАНЕТО ТИ .. НА АНГ. Е " RARE EARTHS " НА РУСКИ " РЕДКИЗЕМЕЛЬНИЕ МИНЕРАЛИ"

Иван Костов и Симеон Мадридски трябва да лежат в Белене,сега стотици деца умират без пари за лечение. С капачки не става 1 кг капачки е 20 ст и се събира трудно. 1 тон злато от Дънди са 100 милиона лева , достатъчни за децата да се лекуват

Никакво злато няма в България скъпа.

Викаш Дънди седи на загуба тук от доста години.

_stankow

Към Добивът на злато от Елаците-Мед е 2 тона годишно, съпътващ метал към медта. Добивът от Челопеч Майнинг е към 6 тона, съпътстващ метал. Добивът от Ада тепе не го знам. Имаме златен рудник и край Брезник. КЦМ също извлича няколкостотин килограма, оловно-цинковите руди също са полиметални. И т.н. Та 10 тона годишно се събира, на 47-мо място в света сме по добив на злато. Моля, като не знаете - питайте ! И в никакъв случай не се изцепвайте с категорични заключения ! Сам се компрометирате и въвеждате в заблуждение читателите на вашите постове !

Още една жертва на Лазар Капачката. Ако събирахте бутилките щеше да е много по-лесно. Цената е същата. Ама като му се връзвате после ще хленчите по форумите. Това е целта на тази кампания - разединение на българския народ. Иди събери 1 тон злато да те видя какъв си събирач.

Катар си продава газа. ОАЕ си продава петрола Саудитска Арабия си продава петрола САЩ си продават петрола и газа Само България си подарява златото ,което на практика е неизчерпаемо. 8000 години са вземали злато . Римската империя, Византия, Турция и още има .

В изброените страни също оперират чужди компании. Шел, Тексако, Арамко...

В Африка концесията за злато е минимум 30 процента,в Индия е 45 процента.В България е 0,75 процента от декларирания златен концентрат . Дънди няма да каже колко взима , защото ще излезе истината за огромните златни жили .

Тези нашите находища сме ги проучвали и експлоатирали десетки години. Знаем кое по колко е.

Драгалевското цигане...

Златната жила е в гащите ти, поне до време.

"Компанията подчерта, че все още не е напълно наясно с новооткритите залежи."

България откри златни залежи за стотици милиарди долари,но канадска фирма краде всичко плюс десетки тонове сребро,платина и паладий

Тури ги хиляди тонове, че звучи по-наедро.

честито yтре Русия ще ги "посети".

Защо? Те си имат достатъчно залежи и не могат да ги експлоатират.

Точно затова, руснаците пречат на другите а не си гледат тяхната копанка.

Истинския прогрес - "Електрификацията, самодостатъчността и независимостта на ЕС от Русия и Китай ще започнат в мината."

Да не вземе сега дядя ти лилипутя да отиде да проведе една специално операция и в Швеция? Той си има някакъв фетиш по съседни държави, в които има находища на газ, нефт и полезни изкопаеми. После ще каже ама там има руЗзнаци, биолаборатории и фашисти... Такива ми ти работи.

Научи се да вързваш партенки, че до края на март си на фронта. Чети ПМС безказарменико Ще кацнеш на онази работа на Путин в Сибир

Бил съм в казарма една цяла година мурзилка... Ама да не вземеш ти да се отзовеш на фронта, че дядката започва втора мобилизацийка.

обаче аз се чудех защо толкова скоропостижно бързат да ги приемат в НАТО? Май чичо ти Сам и там ще сложи алчна длан... Па нищо чудно и една демократизация да им спретнат по някое време...

Защото е по-сигурно и евтино да си в НАТО, отколкото да си без същзници и съсед на Русия. Войната в Чечня, Грузия, Армения и Украйна го доказаха.

Шило

В Армения? Кога е било това? Чечня? Ами, там си беше по-скоро война срещу ислямския фундаментализъм. Пък за Грузия и Украйна- грузинците нападнаха мирно спящите осетинци и абхазци, както и мироопазнащия контингент, който беше с мандат там. Кво, да им се радват ли? И за Украйна- айде, да не сме толкова късопаменти, какво се случи през 2014г. досега

явно 5 те златни концесии не е важно да са български и са дадени срещу 1.4 процента, явно не са важни за България, защото златото не струва, има го навсякъде, особено в европа.... Да напомня, Тези концесии ги даде БМБ, както потурчи Белене и ЮП във века на енергията и ресурсите

Изглежда си от неграмотните българи, поклонници на Сидеров и Копейкин. Златното находище в Челопеч е обявено за концесия с решение на Министерски съвет от 26 март 1999 г. по времето на премиера Иван Костов. Следват допълнителни споразумения от 2000 до 2015 г., които променят и допълват концесионния договор.

Колко изтънчен станал изказа. Едно време им казваха редки метали . Днес редкоземни. Имат предвид сигурно , че и на Марс има редки метали. Но там са редкомарсови навярно.

"Редки метали" като чуеш, значи уран и торий. "Редкоземните" са друго нещо. Седемнадесетте редкоземни елемента са: церий (Ce), диспросий (Dy), ербий (Er), европий (Eu), гадолиний (Gd), холмий (Ho), лантан (La), лутеций (Lu), неодим (Nd), празеодим (Pr), прометий (Pm), самарий (Sm), скандий (Sc), тербий (Tb), тулий (Tm), итербий (Yb) и итрий (Y). За някои от тях, името е подвеждащо, защото не са толкова редки, ами са разпръснати и добива им не е икономически изгоден , понеже да са в находище, т.е. концентрирани на едно място е рядкост.

Металите и редкоземните елементи са в различна част на таблицата на Менделеев, будала. Не става дума за едно и също. Макар да се водят металоподобни елементи, не са същите като класическите метали. И по принцип са много по-плитко разположени, най-често се копаят по открит способ.

Не написал "метали", а "редки метали". Явно ти си будала.

ама за Швеция. И в БГ има много руда, но за съжаление печалбите ги изнасят, а тук остават трохите...

Не, приятелю. Не изнасят печалбата. Изнасят рудата и я преработват в Африка. Затова днес природата около Челопеч процъфтява, а преди беше сиво поле.

Ама как така държавна шведска компания?!? Нали на запад всичко било много хубаво защото било частно?!?.....не бе будала, това бяха приказки за пред източна Европа

Започни от това, че Швеция е кралство.

Ясна е следващата цел на СВО ;-)

"Електрификацията, самодостатъчността и независимостта (?) на ЕС от Русия и Китай ще започнат в мината. Трябва да укрепим индустриалните вериги за създаване на стойност в Европа и да създадем реални възможности за електрификация на нашите общества. Политиката трябва да даде на индустрията условия да премине към екологично производство БЕЗ изкопаеми горива. Тук шведската минна индустрия има какво да предложи. Нуждата от минерали за извършване на прехода е голяма", изтъкна министърът на енергетиката, бизнеса и промишлеността на Швеция Ебба Буш. ................................................................... Чудно досега какво пречеше да са независими от Русия и Китай? НИЩО и НИКОЙ не им е пречил, ама ей така да се нагнетява злостност между народите, за какво и те не знаят! И да кажем на големите изкопвачи на подземни богатства, за да се електрифицират ХОРА, ПРЕДИ 100 ГОДИНИ ГЕНИЯТ НИКОЛА ТЕСЛА ИЗМИСЛИ най-евтината, най-чистата, най-бързата, най-лесната за добив най-неизчерпаемата ЕНЕРГИЯ на планетата Земя - като изобрети: електромагнитният трансформатор резонатор! Ама вие си ровете в земята, де. Е, за Кируна четем: "Понастоящем ГРАДЪТ сграда след сграда СЕ ПРЕМЕСТВА! Целият град се ЕВАКУИРА на около 3 km на изток заради опасността от геологична нестабилност, предизвикана от разширението на мината. Първата реална дейност по преместването на града е извършена през ноември 2007 г. Официалният процес по премесване на града започва през 2018 г. след десетилетия преговори с държавната минна компания LKAB - ! Решено е някои съоръжения и сгради да бъдат повдигнати и пренесени.." ТОЛКОВА за гръмките днешни открития и електрификации, и независимости от Русия и Китай... Смях.

А еколозите? А Грета? А местната флора и фауна? А населението в Кируна иска ли да му разкопават още земята?

"Volvo" отдавна произвежда 100% електрически суперкамиони за мините.

Частна капиталистическа компания?

ШВЕДСКИЯ КОМУНИЗЪМ ИМА ОСОБЕНОСТИ КАТО КИТАЙСКИЯ КОМУНИЗЪМ .... А ГРЕТА СЕГА УЧИ БЕЗПЛАТНО В ДЪРЖАВНИЯ ШВЕДСКИ УНИВЕРСИТЕТ .... ЗА ЛИДЕР НА ШВЕДСКИТЕ КОМУНИСТИ :))

Като питаш за еколозите питай и за технологиите. Не са замърсяващи като нашите, с които отровихме полето около Челопеч. Там е селото с най-много ракови заблявания - Чавдар.

"Шведската държавна минна компания Ел Ка А Бе (LKAB) съобщи, че е открила значителни находища на редкоземни минерали в района на Кируна, метали, които са от съществено значение за, наред с други приложения, производството на електрически превозни средства и вятърни турбини. " Ето как трябваше да го напишете: Шведската държавна минна компания Ел Ка А Бе (LKAB) съобщи, че е открила значителни находища на редкоземни минерали в района на Кируна. /точка, ново изречение с главна букява/ Метали, които са от съществено значение за производството на електрически превозни средства и вятърни турбини, както и за редица други произвоидста (има и други варианти за редакция). А това което вие сте написали (ако не е продукт на нередактиран машпинен превод) говори за вопиуща некадърноист.

ХЕХЕ , РАЗБРАХ ТЕ .... .... ШВЕДСКИТЕ КОМУНИСТИ ИМАТ ДЪРЖАВНИ КОМПАНИИ .... А БЪЛГАРСКИТЕ РОБИ , НЕМСКИ И КАНАДСКИ :))

затова Швеция и Финландия влязоха в НАТО....щото са комунисти, Петух Эбанутый.

Влязоха в НАТО, защото са богати комунисти, а ние влязохме, защото сме бедни и правим каквото ни кажат.

в НАТО защото им направиха правителства от 30-годишни дечурлига в политиката, които не знаят какво е държава, камо ли да я управляват. досущ като нашите.. :)

вопиЮща.

В КРАЯ НА 1970-ТЕ ГОДИНИ ... КРАЙ СЕЛО ЕРМА РЕКА ЗЛАТОГРАДСКО ... ПО ВРЕМЕ НА ГЕОЛОЖКИ ПРОУЧВАНИЯ .... НА ДЪЛБОЧИНА 700 МЕТРА СНОПА НА СОНДАТА ПРОПАДА В ДУПКА . .... ПУСКАТ ОЩЕ 2000 МЕТРА СОНДАЖ ( ДЕМЕК 1000 МЕТРА ПОД НИВОТО НА БЯЛО МОРЕ ) .... .... И ТАКА И НЕ СТИГАТ ДО ДЪНОТО НА КУХИНАТА .... КОЯТО Е ПЪЛНА СЪС СИЛНО КИСЕЛИ ВОДИ С ТЕМПЕРАТУРА 180 ГРАДУСА В КОЯТО Е РАЗТВОРЕНА ЦЯЛАТА МЕНДЕЛЕЕВА ТАБЛИЦА ..... АХ-МЕД ДЖОЛАН И ОРТАКА МУ НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ СА ХВЪРЛИЛИ ОКО ДА Я ПРИВАТИЗИРАТ ТАЗИ УНИКАЛНА КУХИНА .. С МИЛИОНИ ТОНОВЕ РУДНИ МИНЕРАЛИ И ГИГАВАТИ ГЕОТЕРМАЛНА ЕНЕРГИЯ :))

ПО ПОДРОБНО В " ОБЯСНИТЕЛНА ЗАПИСКА КЪМ КАРТЕН ЛИСТ ЗЛАТОГРАД " ... КОМИТЕТ ПО ГЕОЛОГИЯ

дупки ли, ги нямаш за нищо 2000 метра "геотермални води с цялата менделеева таблица".

Нещо бъркаш Детройт. ДПСто няма власт в този район. Там рудниците си работят нон стоп, но произвеждат само олово и Цинк. От 800м надолу под селото има Езеро с минерална вода богата на сяра, която излиза на самотек в Гърция - село термес. Милионите тонове рудни минерали не са в мината, а са в хвостохранилището, единствено по рода си.

Като жител на посоченото село, ти казвам че се заблуждаваш. Поради високото съдържание на окислители и сяра както и високата температура на водата 95-98*С, водата не може да се използва за Геотемална енергия. Искаше им се на ДПС и Герб да направят саниториум в Златоград и да приберат милиончетата, ма не се получи. Много е Скъпо и нерентабилно. Като измислят евтини и надеждни помпи и тръби да точат водата, тогава ще има развитие там. Дотогава Вълчо ще си Копа оловоцинкови руди и ще се подиграва на местните, вкл и на мен.

КИСЕЛИ КОРОЗИРАЩИ ВОДИ , КОИТО "ТОПЯТ" ЧЕРНИ ТРЪБИ ЗА 2 ЧАСА .... ИЗИСКВАТ СПЕЦИАЛНИ ТОПЛООБМЕНИЦИ ОТ СПЕЦИАЛНИ МАТЕРИАЛИ ... КЕРАМИКА .... А ВОДАТА СЛЕД КАТО ОТДАДЕ ТОПЛИНАТА .... СЕ ВРЪЩА ОБРАТНО С ДРУГ СОНДАЖ .. МОЖЕ ДА СТАНЕ , ИСКА СЕ МАЛКО НАУКА И ПАРИ :)?

по-бързо да влизат в НАТО шведите, че Путин също чете новини

За да стане компанията им американска?!? Дали са толкова тъпи?

И у нас има редкоземни метали, обаче Дънди Прешъс ги изнасят заедно със златото като руда към Африка, където ги преработват и си прибират печалбите. За България остава мижава комисионна и боклук в околната среда.

в европа е забранено извличането с цианиди на тези метали ,докато в намибия дето ги карат може та затова. Извилчането с цианиди е най ефективното и пълно .

КОРУНА Е ДЕЙСТВИТЕЛНО УНИКАЛНО НАХОДИЩЕ НА УНИКАЛНА ШВЕДСКА ФИРМА ..... И БЪЛГАРИЯ ИМА УНИКАЛНИ НАХОДИЩА ОБАЧЕ НЕ СА НА БЪЛГАРСКИ ФИРМИ :)) .....

Е да, така е при шведите, масата им е винаги пълна. В България преди години копаеха и търсеха дипломата на Живков. Сега копаят около Банкя и търсят освен дипломата и парите който открадна Тиквата. А българското злато го копаят и изнасят други.

Тази изконна руска територия, това в било руско още във времената на Владивосток Велики

За копането е ясно.. Може да стане и отпочне.. Виж за - " Трябва да укрепим индустриалните вериги за създаване на стойност в Европа и да създадем реални възможности за електрификация на нашите общества." За това трябва бая време и енергия, докато редките метали отпочнат да стават годни КАТО КРАЕН ПРОДУКТ за последващата електрификация.. А за това Швеция май не е готова, ако си спомни човек за електровойната с Норвегия от миналото вече лято.. Та къде 2030-та година може нещо и да стане..