"Разберете, при малкия бизнес нещата са трагични", заяви мениджър на две нощни заведения

"28 от общо 30 служители са в неплатен отпуск, като твърде вероятно е в следващите две седмици да преминем към тотални съкращения." Никой по веригата няма да издържи повече от няколко месеца. Важното е как ще се вдигнем.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тези които най много крадяха чрез не плащане на ддс-та и данъци сега най много плачат. Наглост!

Мениджър на две нощни заведения в София седнал да говори за дребен бизнес. Е това ако не е наглост...

без какво не може и от какво светът няма нужда. Светът няма нужда от нощни заведения. Не може в такъв момент, когато светът е изправен пред проблеми, които са въпрос на живот и на смърт някой да мисли за нощните заведения.

Joe69

Нека да се знае освен,че освен нуждата от маски и карантини, тези заведения осигуряват работя на много хора!

За бойко ако не е въпросът за няколко десетки милиона лева, не е интересно.

Не кандидатства, защото не е плащал данъци и осигуровки. Престанете да ни занимавате със селски тарикати- първо не беше наредба 18, само ресторантьорите и заведенията не могат да я прилагат. После не внасяли данъци- държавата да им помага... Понякога наглостта няма край. Проверете ГФО на фирмите на този и му пуснете една ревизия като ФЛ, да се види какво има.

В Булгаристан и най-селското кафе има чорбаджия с Ауди или Бенц. А Нощните клубове и скъпите ресторанти ако не перат пари, то продават дрога и оборота им от дрога е пъти повече от храните и напитките. Обикновено и 2те. А сега са начело на ревящите и мрънкащи пострадали от карантината..

не съм в този сектор, в друг сектор работя и нещата са наистина трагични! За мен също не работи мярката 60 на 40, имам 30 служителя, вече съкратих 5, днес мисля да съкратя още 3ма до края на месеца. Като гледам, ще имам работа за не повече от 10 човека и пак не се знае до кога. Иначе имах стабилен бизнес, плащам. редовно данъци, пълни осигуровки, но не съм подходящ за никакви програми. Дебелия среден дето ми го показва всеки ден тази скапана държава и нейните институции не я коментирам. Изходът е само Терминал 2, за всички нас

еми тва е брат- бизнесът си е вид високорискова дейност. ако ти харесва и- ако го можеш.

Да оставим настрана, че сега се случва такъв форс мажор, на който не намирам паралел. Но не ти ли идва наум, че повечето обикновени работници преживяват заради "бизнеса". Когато той изчезне, толкова хора ще се окажат на улицата, както никога досега? Може би голяма част от твоето семейство и роднини също. Ще се върнем поне 100 години назад.

Не иска да те отчайвам, но никак не виждам и останалата част от света да върви различно. Преди кризата беше само наша вътрешна, сега е световна. Чел ли ли колко безработица предвиждат в богатите страни? Не е по-малка от нашата, ако не и по-голяма. Там отдавна изнесоха мръсните и трудоемки производства към страни като нашата и по-бедни дори. Голяма част от икономиката е услуги, туризъм, развлечения. Нещата, които сега се предвижда да бъдат унищожени. Не мисля, че ще се върне времето, когато там да търсят гастарбайтери. При това, което се задава, най-добре ще е да си в родната страна, у дома. Дори и да е изостанала и мафиотизирана страна като нашата.

Джони, и наи слабиат финансист ще каже че имаш ли бизнес трябва да имаш буфер поне няколко месеца .. наи лесно е да съкращаваш хора...собствен бизнеса не е лесна работа и не е за всеки.

мазнинка трябва

Не съм съгласен с тяхните твърдения и много е странно как 'бизнеси' с години стаж и отчитащи печалби през годините, изведнъж за няколко месеца са готови да фалират... Ако си стартирал до преди година е разбираемо, но за масата 'бизнеси' е просто хленчене и, да - 'продайте си колите', 'развържете кесиите' от печалбата през годините и ще си 'спасите' персонала и 'бизнеса'. Факт, че хора остават без месечен доход, но ако пък сте ги осигурявали на реалните доходи и твърдите, колко сте 'зле' финансово, то освободете ги на борсата. Така е устроена системата!

И колко хора ще хукнат да си купуват тези прословути коли в момент, когато налагат социална изолация, почивките се разрешават с куп обезсмислящи ги условия, хората си губят работата, а бизнеси затварят? Продажбите на коли в повечето страни са спаднали почти до 0. Кой ще ги купи тези коли?

когато е противопоказано човек да се вози в обществения транспорт.

Държава, която издига пивниците на пиедестал и разчита те да са й двигател е обречена.

А на бас че тоя има коли за мин. 300 хил лева.

най-големи страдалци в нашенския бит и и реалност се оказаха хазартаджиите, наркодилърите, кръчмарите, сводниците и туристическите магьосници. и тук-там по някой инфлуенсър и арт-инсталатор. дайте им бе, те имат вопиюща нужда. и то с пълни шепи им дайте, щото така са свикнали.

Как ше раздавате пари на тия мошеници,това е масово раздаване на пари ,тваче никой неиска да ползва услугите им треа ли се дават. Пари бе

Излиза, че в България НАЙ-ВАЖНИТЕ ОТРАСЛИ са: - хотелите с камериерки, чистачки, рецепционисти и бармави - НОЩНИТЕ заведения с бармани, наркодилъри, певачки и сервитьорки ВИНАГИ съм смятал, че ИНДУСТРИЯТА е по важна от сверата на услугите!!! Един малък цех за производство на нещо е много по полезен от едно нощно заведение... -Ама това ПРИНАДЕНА СТОЙНОСТ на Маркс не е важно... -Ама това трудът бил само баща на богатството, а природата негова майка (бетонирай и поркай алкохол)- Пол Бъркет не е важно „кризи на свръхпроизводство” -вече са кризи на производително свръхпотребление НЕ МОЖЕ САМО ДА ПЛЮСКАМЕ и ДА ИСКАМ! Трябва да работим!

сверата????? 1-ви клас завършен ли е или учихте дистанционно???

Дистанционно хахаха

А вие разберете, колкото по- дълго продължава разпространенинето а заразата, толкова по- трагични ще стават нещата и клиенти няма да ви дойдат. Заразара се спира само по един начин и той е ясен. Явно идиотите не искат да го видят. Сега ще пропилеят лятото с полувинчати мерки. Заразените няма да спрат, клиентите ще бяхат. А дойде ли есента заразата ако не е прекършена. Когато беше време гледахте Мангъров. сега полуръстове лелеят за жизнени интереси. Представете си празни градове, граници, пътища, села. Тогава ще видите колко ви е важен бизнеса.

полувинчати ????

Има свободни работни места в село "Връв" Видинско за бране на боб в кукуруза през август. Сухите листа на царевицата са като шкурка №40. Желаещите да се обадят в кметството. "Так приезжайте, милые, — рядами и колоннами!"

То сигурно и при наркодилърите има спад, но това някак си не ме кара да им съчувствам и да им ударя едно рамо :)

Горкия г-дин Михайлов... Сигурно бърше сълзите си с пачки пари... Е съкращението ще е за онези които работят за него. А той горкия все ще си намери друг бизнес към който да се преориентира в тези трудни за него времена. Спестил е от банички за да стане това възможно не го мислете него. Много мъка има по този свят...

Какъв друг бизнес, то всичко ще се свива и изчезва. Не бих се учудил, ако въведат купонна система до края на годината и някакви форми на трудова повинност. Примерно ще достроят магистралите с кирки и лопати, срещу което ще получават една бобена чорба за обяд и удар с кривак за вечеря.

При тоя скъп боб? Едва ли.

некви маргинали искали пари...не ги е срам...

Точно пък за нощните заведения изобщо не е удачно,дори изобщо да не отварят е най добре.Не е време за нощни заведения,стига Ананиев и другите да не клекнат.Клубове за пияници и наркотици.Реален пример е случая в Южна Корея които бяха най добре,сега издирват 3000 души..Но да иска да му връщат данъци от миналата година,при положение ,че тази приходите са на половина ,нещо сънува.Да мисли за реорганизация на дейността.

Ей, какво са гракнали почти всички! Като изключим, че не осъзнават как ще изчезне част от икономиката и ще се увеличи безработицата, пропускат още един важен аспект. Ако няма вече туризъм, развлечения и спортни събития, от какво ще се състои животът ни? Да мислим кога и какво ще ядем? Да няма празник, веселие и добро настроение? Тогава наистина ще живеем само за корема си. Силно ми напомня соца, когато всичко беше сиво и мрачно, и нямаше истинско веселие и добро настроение. Хората трябваше да са сериозни и само да мислят за работата и грижите си.Значи това ще бъде Новият световен ред?

Ами не разбира се, доста по-зле ще бъде, макар и да не съм убеден че си живял по време на "соца" - щото като се замисля май бъобще не беше зле.

Ами половината си живот съм живял тогава, при соца. Не ми пука толкова много за ужасния бит от онова време- дефицит на стоки, бедност, дори и глад. В магазина можеше даси купиш хляб само ако отидеш рано сутрин и се наредиш на опашка. През останалото време имаше 2-3 неща, примерно кренвирши (за които се шегуваха, че слагали тоалетна хартия в тях), краве сирене, хамбургски и телешки салам. Почти всяко нещо можеше да си намериш само с връзки. Но най-много ми тежеше подтисничеството. Човек нямаше право на собствено мнение. Всяко отклонение от официалната идеология се преследваше и изкореняваше жестоко. И затова хората бяха нерадостни и озлобени. Когато след промените говорех с чужденци, те много се учудваха как всички хора тук изглеждат, все едно носят на гърба си грижите на целия свят. Всички бяхме свити, сковани и уплашени. Нямаше истинска радоснт в нашия живот. Едва по-късно се появиха първите "частни" заведения, в които се опитваха да останем доволни! В държавните такива ни поднасяха някаква недопечена скара (жена ми хвана някакви стомашни проблеми от такива карначета), но ни гледаха намусено и ни надписваха сметката. Постепенно се появяваха все повече и по-хубави ресторанти. Аз рядко ходя, пък и не се научих на много от тези новости от световната кухня, които предлагат. Но е толкова приятно и за окото, и за духа, когато минаваш някъде и виждаш заведение, направено с мерак, опитващо се да бъде оригинално и привлекателно. Научиха се да готвят все по-вкусно. Отделно се развиха и всякакви нощни клубове, дискотеки. Нашето поколение в мнозинството си така и не успя да се отпусне там. Обаче младите хора там се забавляват истински, бил съм свидетел и участник понякога. Не навсякъде ми е допадало, но и на много места съм имал усещането как хората се чувстват истински шастливи. Лично аз - не заради алкохола (почти не пия), не заради наркотици (никога не съм употребявал), а заради искрените усмивки и хубавото настроение, което се е създавало. Последният път беше коледното парти на фирмата, в която работя. Има и лоши неща. примерно един млад колега здраво се напи. Но аз и други около мен се чувствахме супер. И сега явно в новия живот всичко това ще ни бъде забранено. Не стига, че ще обеднеем, но няма да може да изпитаме въодушевление от хубава храна в приятна обстановка, нито от празник с много добро настроение и хубава музика. Лично аз ще го преживея, и по-лоши неща са ми случвали и по-голямата част от живота ми е минал. Но за много хора ще бъде най-депресиращото нещо в живота им. За пръв път ще видят какво е да ти отнемат свободата.

И аз съм живял при социализма,и то доста години, и то дори не в София, и помня празните магазини, но дори да нямаше друго, хляб и кисело мляко поне имаше. Да не бъркаш социализма с Лукановата зима?

По време на т.н. соц се чакаше с часове, за да влезеш в ресторанта на Балкантурист /обикновено най-скъпия и най-представителния/. Спомням си следната картина: влизаш например в 18.30 вечерта във вторник /работен ден/ и не можеш да се разминеш между масите. Жива музика дъни до 150 децибела, на дансинга гъз до гъз. Места няма, хората ядат и пият с часове. Отиваш във второ, трето заведение - същата картина. На това ли викаш мрачна и сива действителност?

са малък "бизнес"? Мошеници!

Без нощни заведения го местя от единия в другия. Производството да се закрепи, пивници затварят и отварят

Спокойно бе, тарикати! Ще намалите заплатите на персонала, ще вдигнете цените и разбира се пак няма да плащате данъци и ще се оправите! За 2 месеца няма да умрете! И без това поне половината перете пари от други далавери! Или греша? Като знам как ресторантите в САЩ бачкат по 15 -16 часа в денонощие, собственика и мениджърите заедно с готвачите и сервитьорите за да има печалба и всички да са доволни! А тук Ганьо собственик не е стъпвал в кръчмата си, мениджъра се разхожда с ръцете в джобовете, а сервитьорите си цъкат на телефоните и всички реват, че нямало бизнес! И собственика кара Ауди за 100 000 евро. Шефът ми в САЩ бе милионер и караше един Шевролет за 30 000 долара. Ама бизнесмен от всякъде!

Нещо шефа ти в Америка е сбъркан, имаш 30 000 долара и караш кола за 100 000, така се прави! Аман от аматьори.

В Германия помощта за малкия бизнес дойде бързо и без никаква бюрокрация. За малки фирми с до 5 работника - до 9.000€, с до 10-15.000 евро. Моя приятелка, която има малък ресторант получи 9000€. Персоналът мина на Курцарбайт. Едно от условията беше, фирмите да не са имали финансови затруднения преди март тази година. А жалващият се тук бизнесмен приема за нормално да има задължения към държавата и в същото време да протяга лапичка към същата тази държава.

Те нашите нали за това реват, че не са плащали никакви данъци почти, длъжници на НАП и НОИ , а малко помощ им давали!

Толкова години крадене и криене на обороти в нощните клубове а три четри месеца не можете да издържите .

- ФИЗИЧЕСКА ТЪРГОВИЯ И УСЛУГИ НА ДРЕБНО ВЪВ ВСИЧКИТЕ И ФОРМИ, ВКЛ. ФРИЗЬОРИ /КРАЙНО ОПАСНО В МОМЕНТА МЯСТО СА ФРИЗЬОРСКИТЕ САЛОНИ/ - ТУРИЗЪМ ВЪВ ВСИЧКИТЕ МУ ФОРМИ - ИНДУСТРИЯ СВЪРЗАНА С РАЗВЛЕЧЕНИЯ "НА ЖИВО", ВКЛ. КОНЦЕРТИ, ТЕАТРИ И Т.Н - ПРОФЕСИОНАЛЕН СПОРТ ТОВА ГОРНОТО ПОД ЕДНА ИЛИ ДРУГА ФОРМА - ЩЕ УМРЕ !

Е,и ?Значи хората нямат наложаща нужда от това .

Що пък реши, че са опасни фризьорските салони?! И какво, ще ходим обрасли като орангутани? Или като Годжи ще си бръснем главата преди да ни дават по телевизията?

забрави театър, музикалния бизнес, всякакви концерти....

И като отворят нощните клубове, направете като онзи от Южна Корея, които обиколил 5 клуба за една нощ и заразил 30 човека от корона вирус и 2 от спин.

И ЩЕ ВИДИШ, ЧЕ С "КЛУБОВЕТЕ" Е СВЪРШЕНО!

Тези, които лъжат държавата, крият данъци и оборот, осигуряват хората на минимална заплата, сега искат помощ от същата тази държава...

Именно,, това се отнася особено за актьорчетата, които масово работят на граждански и крият приходи и то големи, но през цялто извънредно положение само врещяха и днес ОТНОВО им баха отпуснати пари за халтурата и порнографията, която "творят". Не знам за вас, но аз не желая държавните пари да се дават на крадци като актьорите, които лев данък не плащат и живеят много нашироко в сравнение със средния данъкоплатец!

Разберете, малкият бизнес не са нощни заведения, кръчми и прочие. Това е мутренски бизнес, най-често пералня за пари!

ако всичко фалират.. нали се сещате..ще има конкуренция и ниски цени.... т.е. за хората повече ще има..за какво да ги спасяваме тия нещастници ???

Не желая с държавни пари да се помага на частни бизнеси! Държавни пари похарчете да построите приют за бездмони, кухя за бедни, да купите кувьози, да вдигнете заплатите на лекарите на първа линия. А за тия заведения дали ще е Михаил, Петър или Иван няма значение защото са заменими. Ще отвори друг заведение, ще отвори друг нощен бар, а който не е оцелял ще иде на Австрия да мие задници или в селското стопанство да копае картофи!

Кажи му социалистически бизнесмен, и повече не го обиждай. В България тези "бизнесмени" искат всичко да им е печалба на 100%. За тях думата пресметнат риск не съществува. Когато събаряха по две, че и по три кожи от клиентите, не им пукаше за правилата и криеха доходи по възможни и невъзможни начини. Но когато палачинката се обърна, изреваха като убодени мечета и сега държавата трябвало да ги спасява да не фалират. Сега се сетиха, че и простолюдието има деца и трябва да ги храни. Е, другари бизнесмени, който иска, да си отваря кафенето, който не иска, да си седи вкъщи и да чака. Не може народа пак да ви пълни гушите.

аху-иху...аху-иху...а! що стана тихо?!

Нямат никаква гордост и реват и се излагат. За тия 20 години не ли натрупал някаква мазнинка че да изтрае два месеца? Ако не е да сменя професията явно не го бива.

Нещо не ми се връзва. Този е пуснал хората в неплатен вместо да ги съкрати и да им плати поне по 1 заплата и все пак да получават по нещо, не плаща и наем, че наемодателите му били свестни и разчитал на тях. Какви точно са му разходите, че не може да удържи на кризата и как точно да го сажаля?

Не може да лапа.

Я пак? По 1 заплата на 30 човека? Сигурно и осигуровки.... Че тоя ако ги имаше тия 30 000, щеше да си вземе 2-годишна ваканция и да си свирка.

измисленият бизнес на едни измислени бизнесмени..

Абсолютно точно казано, но за единия отбор не прав. Абдалите са поверили властта на хора, които 3 месеца не им стигнаха да сметнат две и две. Имаме уязвими групи - адресирайте се до тях. За другите - хигиена. Само гледам с каква физиономия Винету и Влади ще посрещнат свещената дата 14-ти, срокът за ДДС-то. Че не им пука за хората е ясно поначало, след Дянков няма с какво да ни изненадат.

Свободни съчинения на някакво мутре дето върти два бардака с прийомите от 90-те без трудови договори или на минимална. После не могъл 60/40 и банките не му дали кредит щото се осигурява на 560 лв. и е декларирал 5 бона доходи общо за последните 10 години. Би било изключително здравословно подобни червяци да фалират...

Кръчми и дискотеки какъв бизнес са изобщо?

Малък бизнес, пише го човекът!

Никакъв бизнес не е това, това са перални за мръсни пари!

нямате пари, ама като казаха, че терасите могат да работят веднага намерихте да заредите стока и да отворите...

Факт обяче е че минималният праг по ДДс все още е 50 000 за година кпоето е страшно малко и въобще не е реална сума.Към момента тряя да е поне 90 000 евра.

Факт е ,че ддс-то на лекарства и храни е все още 20процента,останалото е пунта мара ...

Едно не разбирам, години бачкате а не можете 2 месеца да изкарате...как става това? Не, вие сте хитреци и искате държавата, демек всички ние да ви платим загубената печалба за 2-3 месеца!

Естествено, обществото /10%/ е гласувало за Винету, то трябва и да му плати сметката.

Може, може. О, и още как може. Щом 90% от заведенията фалират за 1 до 5 години, дали са изкарали резерв, или ОБРАТНОТО? Пак помисли, ти можеш.

Бизнеса на тия е възможно най-сенчестия и мутренски. Официално имат мижав оборот, хората им ако изобщо се водят на работа са на минимална заплата. Която и да е държава, за да окаже някаква подкрепа ще е по горните критерии. Иначе "сига риват".

Стига сте ревали! Какво да кажат тези на борсата, в неплатен отпуск, аман от пишман бизнес!

Деца мои, на всички ви които пласирате моята дрога и проститутки ще помогна. Почваме с хотелиерите, после са моловете и нощните заведения. Че утре като седнем да ядем агънце заедно няма да се гледаме на криво, я !

Деба тоз бизнес дето работи в страната с най-нисък корпоративен данък и все се оплаква. Я да сте с по 40-50% данък печалба като на запад. Че вие ще оревете орталъка че няма пари за жипки и коври.

1. ДДС - 20% 2. Корпоративен - 10% 3. Дивидент - 5 % Налагат се един след друг по реда, който съм ги описал. След това има осигуровки - лични и на служителите. След това заплати, наем, кредити, ток, външни услуги - СОТ, интернет и всевъзможни такси. Все нещо трябва да се ремонтира или нещо ново да се купи.... Ако мислиш, че е лесно да се прави бизнес - давай, никой не те спира. Реално напълно осветлен ресторантьорски бизнес, с тези разходи - погледни ( или си спомни ) цените от менюто и ги умножи по 2. Става много скъпо - ами няма да можеш да си позволиш да идеш на ресторант. Е да де ама като не идеш, те и другите няма да могат да идат - от там оборота спада и ...... ОМАГЬОСАН КРЪГ. От лични наблюдения - повечето ресторанти бяха пътници преди кризата - сега са с доказана диагноза - ФАЛИТ Ще останат малко, скъпи и луксозни ресторанти - недостъпни за обикновените хора.

Крадци и унищожители на малкия и сррдния бизнес

Допълнително към нещастната ситуация и гибел за дребния бизнес се прибавя безбройните административни пречки и чиновници . Дори и за най малката промяна в дейността си подложен на безкрайно губене на време, нерви, унижения и накрая нищо. Нали са на държавна ясла не им дреме за '' досадниците по гишетата '' , партиите са на субсидии, това е икономиката,

Ти сигурен ли си? Пробвай онлайн. Доста неща можеш да свършиш дистанционно. Включително и да си заложиш предприятието и удостоверение по ДОПК да изкараш. Ама той телефона и компа не са само за фейса.

Ами то, приемни часове никой няма, така че ''онлайна '' е неизбежен, някаква информация за срокове имате ли, а с ''отбиването на номера'' как трябва да се действа.

Пробвай ти! И пробвай сам да се издържаш, не от мама и тате!

Когато ти е калпав бизнеса значи нещо ти куца в НОЩНИЯ бизнес.

Предполагам,че изпитват известни притеснения...Те са от 2 месеца! Да покажат колко печалба са декларирали за месеците непосредствено преди пандемията!!!

чакай да покажат, после бая ще се промени класацията на най-богатите българи.