Проф. Гарабед Минасян: И 4% ръст на икономиката не ни е достатъчен

България е доста далеч от развитите европейски държави, а бизнесът не планира дългосрочно развитие

Обратно в новината

Коментари - Проф. Гарабед Минасян: И 4% ръст на икономиката не ни е достатъчен | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Говори се за икономиката така все едно България е една нормална държава в която има икономика. Ако под икономика разбирате приходи под формата на пари от имигриралите българи или пари от ЕС за разни програми, добре. Но иначе икономика няма.

Всичко хубаво, но младежи няма... За твърда работа, трябват твърди и млади хора... 4% разтеж е добре дългосрочно предвид застаряването на населението и това, че всички 4ти взима пенсия

В България основният проблем идва от банковия картел, който съществува с позволението на държавата. Европейският бизнес и европейските потребители имат достъп до кредити с фиксирана лихва от порядъка на 1.5-2% в момента. А миналата година лихвите за някои кредити бяха паднали и под 1%! Как да се развива икономиката с лихви от 5-10% при фиксиран курс лев-евро?!?

Вярно е, че висок ръст над 6% крие рискове от прегряване, но за стопяване на разликата с Еврозоната е необходим. Друг е въпросът, дали имаме управленски способността да управляваме рисковете на един силен растеж. Надеждата ми е в капацитета на Еврозоната да упражнява външен контрол, че вътрешния такъв досега не е много убедителен. Мисля обаче, че кучето е заровено на друго място и това е силната диспропорция в растежа по региони. Средните стойности в статистиката могат да са много подвеждащи и това е очевидно за всеки който пътува по Тракия или по Хемус. Та, хубаво е да борим разликата между София и Виена, но може би по-важна цел е разликата между Видин и Стара Загора. В Севрозапада няма дори един университет, а се тюхкаме, че младите хора не искали да останат по родните места.

Сега ли тъпаците управляващи разбират, че икономиката не се развива, а кара ден за ден? С това грабене и изнудване на ГЕРБ нещата никак не изглеждат розово. От ден на ден виждам как все повече магазини, офиси и апартаменти седят празни или се дават под наем и то от много време... това не е никак добър индикатор за "светлото" бъдеще... е когато крадеш и няма кой да те накаже бъдещето изглежда много розово и щастливо, но колко са тези които крадат и колко разчитат на труда си, за да преживяват..... почти не се вижда средна класа, е какво още трябва да се каже, за да се разбере колко е трагична ситуацията в страната? Или пак нищо няма?

Защо, такива като теб важни арменци в България не си вземат торбичките и не си отидат в бедна, мизерстваща бивша руска Армения и там да си дават полезните съвети. Защо вас арменците комунистите не ви натириха в Армения, както натириха турците в Турция, а евреите в Израел? С какво сте по-ценни от тях?

Ти имаш ли идея какво пишеш ?!! Дедите на тези хора нашите деди посрещнаха с "Добре дошли" и винаги ще бъдат такива - братя християни, побягнали от тормоз и произвол. За тях Яворов написа "Арменци" и тези хора винаги ще са добре дошли като част от българската нация. Каквото ти е виновен човек? Може да не ти харесва какво е казал, може да не е прав в преценките, но да говориш срещу него само защото е арменец е простотия!

Професор Минасян е български гражданин и има пълно право да се изказва по българските проблеми. В България се е родил, в България е израснал и образовал, тук работи. Родината му е България. Да връзваш косури на българските арменци е абсурдно, че те са по-големи патриоти на България от самите българи. Отровен си, гражданино и жалък!

Гарабед е далеч от реалността, а от 3 до 6% е стабилен постъпателен ръст, примери на прегряване на икономиките като Румъния, Гърция, Китай и … отрезняват главите на опиянени икономически революционери... Ръст 4% означава увеличение на брутния вътрешен продукт с над 600лв на човек и е един от най-високите в ЕС. Изходната позиция на страната от соца е 22милр БВП и държавен дълг 12 милр долара а средните стойности на БВП за страните от ЕС са били с 1500% по високи , а за най-развитата соц страна Германска Демократична Репубика разликата е била 900%. Анализирай и ...

Тоя на държавна хранилка мой си плямпа колкото си ще...феодални старчета

Ето го! Намери го, телето под вола!

"България е доста далеч от развитите европейски държави.." Е па далече е, сите EURUбългари са с из анадолско за еФтини и "качествени" анадолски стоки и храни,та затва сте далече от Европа.хаха

Инфлационно изгладеният ръст е отрицателен. Т.е. реален ръст няма, и няма как да се усети повишаване на жизнен стандарт, нито догонване на развитите държави. Последните години са финансов и икономически геноцид за голям процент от хората в България.

Виж при соца мин заплата 40лв и накрая 60лв, мин пенсия 24лв , заплати 5разряд 2,80лв /дн, 6разряд 3,20лв/дн, 7разряд 3,60лв/дн, бригадир 8разряд 4,20лв, специалист 115лв, гл. специалист 150лв, н--к отдел и лекар 160лв, аситент 165лн, доцент 240лв … Сега мин заплата 560лв , средна заплата 1080лв , мин пенсия 208лв, средна пенсия 420лв При соца БВП 22милр сега БВП е 108милр Променени градове , магистрали , метро , Дунав мост, спортни зали, паркове, бум в туризма, бум в археологията , стотици черкви и осн. ремот , Топлоизолирани блокове с икономия на ел. енергия за ЕДИН АТОМЕН БЛОК и МН. ДР...

Соца е ясен - корупмирано клиентелистко блато, което нямаше как да не стигне до банкрут. Въпросът сега е, че и мутроклиентелисткият режим е същото зло.

Stan Stan

Абе какво е това блудство с цифрите, как пък една не уцелихте ? От дойчевелски опорки ли ги преписахте ? Ето ги заплатите от 80-те години, данни на НСИ. Имам и пълния файл, който го иска. Средни заплати. 1980 182,5 1981 191,6 1982 196,9 1983 199,4 1984 207,3 1985 213,7 1986 224,8 1987 234,3 1988 252,1 1989 274,3 По мои наблюдения цените днес са между 4 и 6 пъти по-високи, отколкото 1989-та година. Да вземем 5 пъти. Значи 1989-та година, последната преди капитализма средната заплата е била 274.3 * 5 = сегашни 1372 лв. А днес (2018-та) сме на средна заплата 1050 лв. Значи още не сме стигнали нивото от 1989-та !? И това след 30 години !

Още един "професор" от БАН висящ на гърба на данъкоплатците.

Този е свестен. За разлика от почти всички останали в БАН.