Коментари - Пътят на една бутилка в Латвия | Бизнес.dir.bg
назад

Пътят на една бутилка в Латвия

С депозитната система може да проследим всеки отпадък от опаковки, у нас все още голяма част от опаковките са в природата и на практика са непроследими

Обратно в новината
| Автор : Рая Лечева, 3e-news.net

Коментари - Пътят на една бутилка в Латвия | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дано и българина се култивира, да пази чисто около себе си и да е грамотен да си връща бутилките за рециклиране! Иска се осъзнатост и отговорност от потребителите, просто е наистина. Но познавам много хора, които ги мързи да отидат до кошче за разделно събиране, не ги интересува да се включат в подобна кампания, защото не ги интересува Планетата! За тях светът се върти около тях..., такива да ги пречупиш е доста трудно. Давам пример в офиса, като си разделям отпадъците, но около мен никой не го прави! даже ми се присмиват...

'В Латвия, която е с близо 2 млн. души население и разположена на 64 кв. метра ..." Много гъсто населена е тази Латвия с 31 000 души на кв. метър???

В Германия не е ли същото?

Всъщност, няма нищо интересно в това. Идеята е много проста. При разделното събиране на боклук, голямата част от клошарския и мангалския труд по разфасоване и сортиране на боклука се прехвърля на клиента изхвърлящ боклука, за което той всъщност си плаща, при това доста здраво. Така той хем си плаща, хем работи безплатно като клошар. Изчислявал съм, че лично на мен се падат поне 2 часа седмично безплатен труд по боклука. Вместо да си почивам.

32 евро е моя работен час, 2 часа седмично, 64 евро, за месец 250 евро принудителен труд, 3000 евро годишно. И предполагам около толкова ми е и годишната такса боклук в Германия. Общо 6 000 евро плащам на някой в труд и пари , който освен това си прави и други печалби от събрания от мен боклук. Златен бизнес е това.

Звучи романтично дано да работи....

Латвия е най бедната и мизерна страна в Европа. %0 метра в страни от центъра и всичко е в мизерия, на места даже и асфалт нямат. Още са в дървени колиби от втората световна. На всичко отгоре и обявиха търговска война на Китай. И бяха изключени от търговския регистър на Китай. В следствие на което Латвийците не могат да купуват НИЩО от китай, защото за Китай такава държава НЕМА.

Бахти и системата щом се срива от една българска бутилка, трябва да е направена за всякакви бутилки и кенчета, па макар и на по-ниски цени !

...64 кв.м.... Хубава статия. Полезна. И опорочена от неграмотност.

Защо трябва да се проследява? В Австрия си имаш гюм за пластмасата и стъклото, което не се обменя, има си автомати за амбалаж и т.н. (и домакинствата плащат яко). А през соц-а в Бг си имаше пунктове за вторични суровини и обмен на амбалаж при пазаруване. Точка! Стига сте писали тъпизми за велики иновативности де!

Мисирката за пети път ни залива с тази помия ?! Ние не сме индианци бе, како !

В Германия супермаркетите имат машини които приемат амбалажа и ти издават бон с който може да пазаруваш или да ти върнат парите. Цената на бройка амбалаж е 50 цента. А тук дават на продавача а не на купувача.

Абсолютно вярно, с уточнение, че на бройка е около 25 евроцента.

Голямата дъщеря живее във Франкфурт срещу тях има супермаркет и цената е 0.5Е и на всички супери беше такава преди две години не знам дали са я променили от тогава.

сляпо да прогледа!!! от 2003-та пфанда е 25 цента, това, което се промени от скоро е, че още повече видове бутилки подлежат на пфанд

Ние сме богата държава и не се занимаваме с такива отживелици. Така правехме, когато бяхме бедни по времето на социализма.

Ауа, в Германия е така от 20 години и плащаш бутилките и когато ги върнеш в автомат където и да е си получаваш депозита, Латвия простое въвела колелото, щото не го е иѝмислила...

Мислех, че Рашков е отишъл до Латвия и са написали статия... то друго било

Нашият път на бутилката е по къс и ефективен От магазина у нас и оттам през балкона зад блока.

Литвя Латвия и Естония предната фронтова линия на нацистите.Мислят се за германци болни мозъци

Литва латвия и естония остатъци от Тевтонските напъни да превземат Изтока в битката им с Монголските племена то и Русия е горе долу тяковя нещо

Подготовката ти по средновековна история е доста слаба. Освен за тевтонскят ордерн и присъствието му в прибалтийският регион, всичко друго е фентъзи. Ноп това е псевдо науката - малко фактче, върху което се строят фантазии. Доста хора страдат от липса на знание и се подвеждат по порочни пропаганди от изток и запад. За това учете и четете, но не чрез интернет, че е вече налазен, опорочен и трудно можеш да намериш коректна информация.

Какво да чета бе глопак нещата са ясни тевтонските мераци да ходят на изток кретен а на изток са монголите

Украинците стигнаха международната граница , освобождават си постепенно държавата , в дир-а в топ-а новина за рециклиране ... :)

Като стигнат междугалактическата граница, тогава съобщавай.

Забелязал съм че колкото по уредена е една държава, толкова повече я мрази българина

Може би защото българските управници говорят и увещават, че България също ще бъде една такава държава, вече 30+ години ? Абе някой знае ли къде трябва да свърши Прехода ? Коя му е финашлната дестинация на този процес ? Или ни остават още 10тина години лутане в пустинята като бат Мойсей и дружината евреи ?

а бе кво ми хвалите някакви избушени държавици латвия литва естония измислени кретени

Избушени? Явно кракът не ти е стъпвал там малоумен кретен.

Какво ми хвалите тия фалирали квази държави лилипути. Балтийските държави населението изчезва и намалява както в България....

Където мине там мърля.В природата си хврля ланата през терасата също.Интересното е че тези дето през терасата мятат се имат за големи граждани

Тези с минусите колко сте хвърлили през прозореца

тука жината ги мачка и ги хвърлям за без пари в контейнер за пластмаса! Добро пожаловат в Булгаристане

За Просия и не се връщай комунистическа дрта непотребна сган

колко са доброжелателни еко-джендърите, милите! хахаахахахахахаха :))) какъв страшен боклук, пълен със злоба си ти!!!

Казва се АМБАЛАЖНА система! И в България системата на вторични суровини беше много добре развита през социализма, пунктове имаше във всеки квартал! Сега наново откриваме топлата вода!

Вярно. През социализма беше пълно с кенчета и пластмасови бутилки. Защо лъжите народа. В Б-я се плащаше стъкления амбалаж и се връщаше при закупуване на нов. Става въпрос за бира, олио, кисело мляко.

Човече, то тогава (в края на 80-те) тук тъкмо навлизаха пластмасовите бутилки и кенчетата (а на Запад тъкмо бяха навлезли), но във Вторични Суровини освен стъклени бутилки се изкупуваха хартия, картон, желязо, акумулатори и т.н.

БРАВО - 8 х 8 МЕТРА Е ТАЯ ЛАТВИЯ ! ЕВАЛА- ГОЛЯМА ГЪСТОТА БИЧАТ !