Пътят на една бутилка в Латвия

С депозитната система може да проследим всеки отпадък от опаковки, у нас все още голяма част от опаковките са в природата и на практика са непроследими

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БРАВО - 8 х 8 МЕТРА Е ТАЯ ЛАТВИЯ ! ЕВАЛА- ГОЛЯМА ГЪСТОТА БИЧАТ !

Казва се АМБАЛАЖНА система! И в България системата на вторични суровини беше много добре развита през социализма, пунктове имаше във всеки квартал! Сега наново откриваме топлата вода!

тука жината ги мачка и ги хвърлям за без пари в контейнер за пластмаса! Добро пожаловат в Булгаристане

Където мине там мърля.В природата си хврля ланата през терасата също.Интересното е че тези дето през терасата мятат се имат за големи граждани

Какво ми хвалите тия фалирали квази държави лилипути. Балтийските държави населението изчезва и намалява както в България....

За Просия и не се връщай комунистическа дрта непотребна сган

а бе кво ми хвалите някакви избушени държавици латвия литва естония измислени кретени

Вярно. През социализма беше пълно с кенчета и пластмасови бутилки. Защо лъжите народа. В Б-я се плащаше стъкления амбалаж и се връщаше при закупуване на нов. Става въпрос за бира, олио, кисело мляко.

Избушени? Явно кракът не ти е стъпвал там малоумен кретен.

Човече, то тогава (в края на 80-те) тук тъкмо навлизаха пластмасовите бутилки и кенчетата (а на Запад тъкмо бяха навлезли), но във Вторични Суровини освен стъклени бутилки се изкупуваха хартия, картон, желязо, акумулатори и т.н.

Забелязал съм че колкото по уредена е една държава, толкова повече я мрази българина

Тези с минусите колко сте хвърлили през прозореца

Украинците стигнаха международната граница , освобождават си постепенно държавата , в дир-а в топ-а новина за рециклиране ... :)

Литва латвия и естония остатъци от Тевтонските напъни да превземат Изтока в битката им с Монголските племена то и Русия е горе долу тяковя нещо

Литвя Латвия и Естония предната фронтова линия на нацистите.Мислят се за германци болни мозъци

Нашият път на бутилката е по къс и ефективен От магазина у нас и оттам през балкона зад блока.

Мислех, че Рашков е отишъл до Латвия и са написали статия... то друго било

Може би защото българските управници говорят и увещават, че България също ще бъде една такава държава, вече 30+ години ? Абе някой знае ли къде трябва да свърши Прехода ? Коя му е финашлната дестинация на този процес ? Или ни остават още 10тина години лутане в пустинята като бат Мойсей и дружината евреи ?

колко са доброжелателни еко-джендърите, милите! хахаахахахахахаха :))) какъв страшен боклук, пълен със злоба си ти!!!

Ауа, в Германия е така от 20 години и плащаш бутилките и когато ги върнеш в автомат където и да е си получаваш депозита, Латвия простое въвела колелото, щото не го е иѝмислила...

Ние сме богата държава и не се занимаваме с такива отживелици. Така правехме, когато бяхме бедни по времето на социализма.

В Германия супермаркетите имат машини които приемат амбалажа и ти издават бон с който може да пазаруваш или да ти върнат парите. Цената на бройка амбалаж е 50 цента. А тук дават на продавача а не на купувача.

Абсолютно вярно, с уточнение, че на бройка е около 25 евроцента.

Мисирката за пети път ни залива с тази помия ?! Ние не сме индианци бе, како !

Като стигнат междугалактическата граница, тогава съобщавай.

Голямата дъщеря живее във Франкфурт срещу тях има супермаркет и цената е 0.5Е и на всички супери беше такава преди две години не знам дали са я променили от тогава.

Защо трябва да се проследява? В Австрия си имаш гюм за пластмасата и стъклото, което не се обменя, има си автомати за амбалаж и т.н. (и домакинствата плащат яко). А през соц-а в Бг си имаше пунктове за вторични суровини и обмен на амбалаж при пазаруване. Точка! Стига сте писали тъпизми за велики иновативности де!

Подготовката ти по средновековна история е доста слаба. Освен за тевтонскят ордерн и присъствието му в прибалтийският регион, всичко друго е фентъзи. Ноп това е псевдо науката - малко фактче, върху което се строят фантазии. Доста хора страдат от липса на знание и се подвеждат по порочни пропаганди от изток и запад. За това учете и четете, но не чрез интернет, че е вече налазен, опорочен и трудно можеш да намериш коректна информация.

...64 кв.м.... Хубава статия. Полезна. И опорочена от неграмотност.

Бахти и системата щом се срива от една българска бутилка, трябва да е направена за всякакви бутилки и кенчета, па макар и на по-ниски цени !

Какво да чета бе глопак нещата са ясни тевтонските мераци да ходят на изток кретен а на изток са монголите

Латвия е най бедната и мизерна страна в Европа. %0 метра в страни от центъра и всичко е в мизерия, на места даже и асфалт нямат. Още са в дървени колиби от втората световна. На всичко отгоре и обявиха търговска война на Китай. И бяха изключени от търговския регистър на Китай. В следствие на което Латвийците не могат да купуват НИЩО от китай, защото за Китай такава държава НЕМА.

сляпо да прогледа!!! от 2003-та пфанда е 25 цента, това, което се промени от скоро е, че още повече видове бутилки подлежат на пфанд

Звучи романтично дано да работи....

Всъщност, няма нищо интересно в това. Идеята е много проста. При разделното събиране на боклук, голямата част от клошарския и мангалския труд по разфасоване и сортиране на боклука се прехвърля на клиента изхвърлящ боклука, за което той всъщност си плаща, при това доста здраво. Така той хем си плаща, хем работи безплатно като клошар. Изчислявал съм, че лично на мен се падат поне 2 часа седмично безплатен труд по боклука. Вместо да си почивам.

32 евро е моя работен час, 2 часа седмично, 64 евро, за месец 250 евро принудителен труд, 3000 евро годишно. И предполагам около толкова ми е и годишната такса боклук в Германия. Общо 6 000 евро плащам на някой в труд и пари , който освен това си прави и други печалби от събрания от мен боклук. Златен бизнес е това.

В Германия не е ли същото?

'В Латвия, която е с близо 2 млн. души население и разположена на 64 кв. метра ..." Много гъсто населена е тази Латвия с 31 000 души на кв. метър???