Коментари - Охлаждане на жилищния пазар: Високите лихви ще забавят ценовия бяг | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Глупости....Цените в райони като Сухата река продължават да се качват. Това са така наречените подценени райони.

Намаляване на наемите е най-сигурният предвестник на спукването на балона, без да има ипотечна криза както през 2008.

а зАщо мАймун лАди мУде у мой вИски?

наистина ли е "фиксирана"? Сигурно ли е това?

"Плавен спад в ръста на цените на жилищата". Значи спад не в цените, а спад в ръста на цените. Демек, няма да растат с такъв темп, както до сега. :-) Пти това печатане на пари от ФЕД и ЕЦБ, и почти сигурна инфлация над 10 %, не съм сигурен, че ще има спад дори на ръста. :-)

Набута се с непродаваеми апартаменти и сега усещаш как почва да ти влиза, а? Точно такива умници ловиха банките до момента. Следващият етап е безработица, ЧСИ-та и много, много рев и сълзи.

А "ненабуталите се" къде живяхте досега?

Ами наема ти излиза по евтино и ще ти излиза по евтино. Ама искаш купувай, и си научи урока

Глупости. Вноската по един наем е поне 600 лв. С тези 600 лв. спокойно можеш да изплащаш ипотека заедно с лихвата. Разликата е, че след 30 години в единия случай пак си без жилище, а в другия си имаш собствено.

Живяха на село

Хехехе хе, ипотека 600 лв за какво бе за гараж ли, а данъци и такси поддръжка, амортизация. Ипотека в София от 800 лв нагоре и ще расте

А защо мислиш, че всички искат да живеят на село? Там какво работиш и откъде си се сдобил със жилището си? И данъкът за едно средно жилище е около 100 лв. НА ГОДИНА. 600 лв. е наем на едностаен в София в момента, стига да не е в най-скъпарските квартали. Вноската по ипотеката си я определяш сам и няма как "да расте" при фиксирана вноска. Защо се изказваш по неща, с които никога не си имал опит? Като живееш на село, откъде знаеш как стоят нещата в София, че си мислиш, че с 600 лв. на месец можеш да си купиш само гараж? :))

Какво общо имам аз с инфалцията и с това, че американците са напечатли огромно необезпечено количество долари през последните 3 години, която предизвиква инфлацията. Ако не вярвате на мен, проверете в гугъл обема на доларите в обръщение. :-) Лесно е. Също, какво общо имам аз, че американците и европейците са натрупали огромни държавни дългове, които само и единсвено могат да се изтрият чрез инфлация. Мда, познахте, инфлацията НЕ Е случайна, въпреки че другарката Йелън беше "иненадана" от нея. :-) Та в тази връзка, всеки с малко логическа мисъл би стоплил, че парите поевтиняват и ще продължат да го правят през следващите години и цените на жилищата няма как да падат.

До :)) Слушай сега Ганьо балкански. Аз нито търся да купя нито да продам. Имам 2 апартамента в София един на морето и една къща в Пловдив. Повече не ми трябва. Имам достатъчно кеш да се рестартирам навсякъде по света, както и гражданство на държава от Г7. Имам работа със заплата над средната за софия, и тя е да почуквам от време на време по клавишите на кпмпа. Спя цял следобед а през останалото време скучая. Така че нито злобея нито ме интересуваш ти. Това което казвам е че този пазар е силно изкривен и предстои голяма, ГОЛЯМА КОРЕКЦИЯ НАДОЛУ

Със сигурност, Кочо, със сигурност. Те най-големите богаташи и притежатели на по 3-4 имота най-усилено убеждават по форумите как са точно такива и какви големи паралии са, хе хе! Даже няма да питам ти по времето на кой "балон" си успял да си ги накупиш апартаментите и откъде си извадил парите, като си плащал наем с години да чакаш "да се пукне балонът" :))

Братле, вече няма печатане. Има изваждане на пари от обръщение и унищожаването им. Явно си го проспал това. А за цените нали не мислиш че ще паднат 50 пр. за една нощ. Имай търпение. До няколко години ще ударят дъното

Още няколко години да почака и да плащам наем през това време, викаш?

Не знам как съм го пропал, като вчера гледах графиката на доларите в обръщение и не си личеше да има "изтегляне" на пари от пазара. :-) Провай да я погледнеш и ти.

Ти, Кочо, не знам защо си мислиш, че всеки гледа да купи жилище, че да го продаде изгодно и да забогатее с един удар, вместо за да изплаща собствено жилище, вместо наем. Но пък вече ми е ясно откъде у теб тази злоба и завист към всеки, който е успял да си купи собствено жилище, вместо цял живот да хвърля едни пари на вятъра за наем и накрая пак да е на улицата :))

долари в обръщение месец април: 2 323 000 милиарда, месец март: 2 310 348 милиарда. Не е като да изглежда да са изтеглили нещо. Данни от сайта на ФЕД. Дали гледам на грешното място :-) Лихвите няма да нарастнат повече, защото ще има държавни фалити. Ще има инфлация обаче дълги години.

Особено като се има предвид, че апартаментите поскъпнаха с почти 30% за 2 години (в София, не знам за провинцията). Първо трябва да се изличи тази инфлация, че цените да стигнат нивата си отпреди кризата.

Ако инфлацията се изчисти лихвите ще паднат. Но понеже тя няма да се изчисти скоро лихвите ще са високи а това срива цените на имотите. Прочети бе мама му стара мекоя книжка по икономика и после дзяй тук

Ти докато чете книжки, явно си пропуснал при същата ситуация как се развиха нещата при предното "спукване на балона". Ти колко хора познаваш, които си накупиха по 5-6 жилища като "се спука балонът"? Ти самият къде живееш сега? :))

Не разбирам какво ми казваш. Ама ти купувай, няма проблем. След 2 г ще му вземеш 500 Иляди хахахаха

То е ясно, че не разбираш за какво става въпрос, да :))

Лихеите теоретично и в книжките трябва да се повишат, но практически ако това се случи, ще има фалити на държави, защото са затънали в дългове яко. Та лихвите ги вдигнаха, колкото ги вдигнаха. Повече няма да има. Препочитат инфлацията.

До 3456 Няма да фалират държави защото инфлацията вдига постъпленията от ддс а от там държавите плащат по високите лихви по кредитите. В момента Италия е ок с тая инфлация и с тези лихви. Ти чакай някой да фалира.

Разбрахме,че всички софиянци сте милионери,сега си пребройте левчетата дали ще имате за обяд или ще ходите гладни. Някои може да се пробвате да ядете тухлички.

Защо, ти мислиш, че ако софиянци тръгнат гладни, провинцията много ще прокопса ли?

Момчета и момичета, пазара тръгна надолу от юни миналата година. Предишният балон 2008 отне 7 г. спад на цените докато достигнат дъното. И тогава през цялото време имаше нулеви лихви и масово печатане на пари. Сега лихвите на ЕЦБ са 3 пр. с тенденция да достигнат 4 пр. Няма QE. Затегнете коланите и марш на работа. Купонът приключи. Безпкатните пари отлетяха като дим през кумина

Цените ще паднат, когато спрат да наливат пари в паразитната чиновническа класа, която трябва да бъде съкратена поне с 50%, когато се прекъснат схемите за източване на държавата, когато се отрежат плащанията към грантаджиите, финансиране от чужди враждебни държави, като Кравария, когато започне да се мисли за България като държава, а не като София и още два-три града. Защото, както е тръгнало скоро територията ще остане без население!

9 месеца вече ПАДАТ СДЕЛКИТЕ С ИМОТИ! Лихвите не спират да се вдигат ,а банките в България нарочно чакаха,чакаха за да могат на МАКС да набутат кредити колкото могат .Гледайте какво става в Щатите ,гледайте какво прави Европейската банка ,те не спират да вдигат лихвите и НАЙ-ВАЖНОТО,след като спрат да ги вдигат тогва е купона,защото ще ги оставят високи и тогава нашите банки в България са на ход ,те затова и чакаха ,сега последните дни ако изобщо някой си прави труда да чете по задълбочено ,обясниха че лихвите като почнат да се повишават процеса ще обхване и 2024 година забележете ,след което още по-интересно след като мине лихвите ще са високи още известно време ,колко никой не ти казва ...така че тепърва пазара на имоти ще страда от това надуване на цените ,а цените ги надуха банките с раздаването на кредити ,това е било винаги,пресъхне ли полека лека кредита пресъхва и енергията на пазара .

Когато там лихвите бяха смешни, тук тегкихме жилищни кредити при лихва над 6. Над 6%! Имахме над 80% от сумата и теглихме за остатъка, ремонта и разходите за брокер и прехвърляне. За около 7 г погасихме всичко.И двамата работешме по половин ден на втора работа все в частния сектор и без протекции. Възможно е, но няма как да не се лишиш от почивки, излизания , коли, телефони....

И сега ще е така. Когато там ги свалят тук ще са на небето

Българина предпочита да живее и да изплаща собствено жилище, не защото му е в "ДНК-то" , а защото сумите за наем са безумни и безмислени в България. По принцип за да има смисъл да плащаш наем, той трябва да е примерно половината от сумата за изплащане на нов апартамент. А в България наемите са безумни. Общо взето под наем живеят само хора за временно решение, а не както в чужбина, повечето Българи си живеят под наем 5-10-15 години и това е съвсем нормално, нямат никакво намерение да купуват, просто само така им излиза сметката. Ако тръгнеш да купуваш там, да си скъсаняк с два лева в джоба и да живееш от месец до месец - не става.

Чужбина също искат собствен имот. Друг е въпросът какъв могат да си позволят. Не пишете глупости.

Това дето си го написал са пълни глупости. Или си некпй брокер или си пълен баламурник

Хахахаха гладен брокер просо сънува! Балонът се спука! За Бога братя и сестри НЕ купувайте спекулативни имоти в България! Оставете брокерите спекуланти и алчните продавачи да гладуват! По целия свят лихвите се вдигат чудовищно и идва невиждана безработица! Скоро имоти, които в момента ни продават измамно по над 200 000 евро ще струват под или около 100 000 евро! Няма кой да им купува на спекулативните цени, а търговските банки и ЧСИ започват плавно да затягат примката около шията на кредитополучателите. Честита нова криза! Мислете и бъдете разумни, защото с огромни задължения е много, много трудно, а ЧСИ нямат жал към никого и са прави защото си спазват закона...

Лихви по влогове-о Ежемесечна такса за сметка в евро- над 2,5 Е Гарантиран от държавата депозит- 100КЕ Докато това не се промени, а няма изгледи да се случи, парите вложени в недвижимо имущество ще са по-сигурни и по защитени от инфлация и фалити на банки, а такива не са изключени. Продава се само при крайна нужда- за лечение, да платиш обучението на детето и т.т. Не се отдава под наем, защото е рисково и на загуба. Кой ще хукне да продава, че да наводни пазара до толкова че да се срине? Да има предлагане , НО без акт 16, което в нашата държава е много, много рисково,скъпо и крайно несигурно.

Безработицата ще подтикне бая кредитополучатели с големи кредити да продават и в един момент просто ще настане паника...

Ти колко пари си заделил и колко апартаментая смяташ да си накупиш, когато "балонът се спука"?