Обвиняван за галопиращите цени, "Газпром" обяви бум на износа за Европа

Руският гигант обаче отказа да увеличи транзита през Украйна и така предизвика нов скок на котировките

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нека преброим: Синият поток никога няма да бъде построен! Крим никога няма да бъде руски! Кримският мост никога няма да бъде построен! Турският поток никога няма да бъде построен! Северният поток-2 никога няма да бъде построен! И какво се случи в крайна сметка?

За който има малко търпение, ще го разкажа по-отначало. ЕС внася 94% от природния газ. 1/3 от вноса е норвежки, британски и втечнен и се търгува на борсите в Северно море. Останалите 2/3, включително за нас, са по т.нар „договорни пътеки“ и цената е по формули. До 2020 г. основна бе т.нар. „петролна формула“. Цената на газа следваше измененията в цената на нефта. По-точно, що се отнася до нас, цените на три вида течни горива - мазут 3,5% сяра, мазут 1% сяра и дизелово гориво, на борсите им в Северна Италия. Петролната формула се запази в доставките на азерския газ. За руския по настояване на ЕС и за целия Съюз формулата беше променена. Беше вкаран 4-ти компонент - борсовата цена на газа в Северно море. Няма да коментирам мотивите, но ще отбележа, че изглеждаше оправдано. Действително, имаше известен период, в който борсовата, още „спот“ цена бе по-ниска от онази по нефтената формула само с 3-те компонента. Но ето че палачинката се обърна. Старата формула бе така направена, че газът винаги да бъде с около 30% по-евтин от нефта, естествено говорим за еквивалентни количества енергия. Днес имаме спот цени на природен газ, които надхвърлят 2 пъти, а в един момент и непредставимите 3 пъти международната цена на нефта. Оттам е рязкото поскъпване. Очакванията са постепенно спот цената да върне към нормалните по-ниски равнища спрямо цената на нефта и нещата да се поуспокоят. Такава е икономическата логика. В дългосрочен план природният газ е по-евтин от нефта.

Не се познава този пазар и туй то :)

3 милиарда наши пари ги заровиха в руски проект, защото кагебееца даде на Боко и Пеевски 800 млн комисионни. Тиквата направи тръба за 1 година, а интерконектора с Гърция се бави 12 години, ЗАПИТАЙТЕ СЕ ЗАЩО направи услуга на Путин на наш гръб за 3 млрд без никакви ползи и привилегии, поне за цената на газа. СЪД ЗА ПРОДАЖНИЦИТЕ

А кой е виновен, ако не Газпром? Задържаха производството, за да създадат дефицит и да се вдигнат цените и после увеличават доставките на "новите" цени. Това случайно ли стана или е съзнателно търсен ефект от Газпром???

Е нали американския втечнен , щеше да фалира газпром ? Къде изчезна ?

Ами изкупи се в големи количества от Китай, където търсенето се увеличи още през горещото лято. И преди да се пресмивате на Европа се замислете за братския фашистки Китай, където спират тока не само за битови нужди (населението разбира се е последна грижа), ами и в заводите.

Не е точно така. Въпреки дуенето на бузи, В Газпром въобще не са способни да увеличат значително доставките на газ, просто защото в предходните години при ниските му цени съкратиха и инвестициите в добива и персонал. Нека се радват сега 'русофилите', само да не се надяват че временните високи цени (+– един сезон) ще донесат нещо реално на Русия освен увеличение на нечии офшорни авоари.

Газпром нищо не е задържал. Газпром е изпълнил на 100% заявките за доставки. И допълнително е вкарал в собствените подземни газохранилища в Европа не малко газ. Хитрите европейци проспаха цяло лято с надеждата да има мека зима и да поспаднат цените. Но се получи точно обратното. Очаква се още една студена зима и цените хвръкнаха до небесата. И още една подробност. Държавите с дългосрочни договори за доставка получават газ на съвсем прилични цени, в пъти по-ниски от цените в новината. Прецакани са и реват държавите, които под натиска на ЕС и ЕК се огънаха и се отказаха от дългосрочните договори. И купуват газ на борсови цени

"""""Правим всичко за САЩ, обяви Борисов пред американския бизнес """""" "Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. Спрели сме три големи руски проекта. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?", заключи Борисов. Без коментар от мен ,оставил съм думичките и характерните мъдрости на Борисов да се леят като Ода на сервилността.Ако това не се нарича национално предателство ,здраве му кажи.

"""Обвиняван за галопиращите цени, "Газпром" обяви бум на износа за Европа"""".Много са интересни воплите на Европа,сама прави глупости , а след това друг и е виновен.Поведението и може да се опише с израза ,"Кой ми изцапа гащите от вътрешната страна".ЕС не смее и не прави една самостоятелна стъпка без разрешение от САЩ.,жалка слугинска позиция ,а вътре в тази ситуация ние сме черешката на тортата по сервилност

Ако сме народ и хора на място: 1. Ще си построим Белене - с държавни пари. 2. Ще си допълним двата блока на Козлодуй - с държавни пари. 3. Ще махнем всякакви тарикаткаджийски холдинги, молдинги, агенции и един куп дружества дето стоят на пътя между потребителите и централите. Един държавен разпределител е достатъчен! 4. Ще спрем да даваме общите национални богатства като ВЕЦ, ТЕЦ, мини, язовири и т.н. в ръцете на частни хитреци, които да стават баснословно богати за наша сметка, да си играят игрички и да си слагат каквито цени искат! Това са стратегически обекти и не са ничии! Който иска да прави бизнес има достатъчно сфери - да си заложи г.за и да прави!

Цялата истерия около газа е симптоматична за брюкселските управници на ЕС: 1. С години се борим за енергийна независимост от Русия. Постигаме енергийна независимост от Русия - три пакета, задължаваме руснаците да не запълват тръбите с над 50% техен газ (за да има и други доставчици), отказваме се от дългосрочните договори щото пазарът да диктува всичко. 2. Руснаците ни казват - ми, като не искате нашия газ, ние ще го продаваме в Азия. Правят си тръбата до Китай (която маса коментиращи тук заявяваха, че никога нямало да стане) и увеличават износа в Азия. 3. Ние казваме, че Северен поток 2 и Южен поток са ни неизгодни. Че ще купуваме втечнен газ от САЩ. Правят Турски поток и Северен поток 2, които според маса коментиращи тук никога нямаше да станат, но спъваме задействането на СП-2 с всички сили. Междувременно, защото не искаме да сме зависими от руския газ не си пълним хранилищата през лятото, щото няма от къде да вземем неруски газ, пък ни е и доста по-скъпичко. Тръбите остават на 50% празни, щото други доставчици освен руснаците просто няма - всичко живо продава на изгодни цени в Азия. 4. САЩ спират да продават в Европа и започват да продават на Китай втечнен газ, щото китайците плащат повече. Терминалите в Европа работят с по-малко от 40% от мощностите си, щото втечнен газ от САЩ няма. Няма дори и "американски" втечнен газ, който САЩ купуваха от Русия и ни го препродаваха в Лондон. 5. Повишеното търсене вдига спотовите цени на газа. Ние обвиняваме руснаците, че не искали да ни продават количества газ над тези, които са договорирани, при това на по-ниски, не на определени от пазара цени. 6. Задава се "студена" и скъпа зима за цяла Европа, но ние се сърдим на руснаците, че си продавали изгодно стоката и използвали газа като оръжие, като се съобразяват с търсенето и предлагането на свободните ни пазари. 7. Праскаме непрекъснато нови икономически санкции на Русия по политически поводи (напр. Навални), но това нашето изобщо не е използване на икономиката като оръжие и изобщо не се месим във вътрешните работи на другите. За разлика от ограничаването на руския транзит през Украйна и Полша до нивото на договорираните количества, което си е жива намеса във вътрешните им работи. 8. ... до 101 и обратно - Путин е виновен, защото е гнусен капиталист, а не либерален глобалист интернационалист. И някак си не можем да го накараме да се махне от властта. Пък на всичкото отгоре и не страда от деменция, та даже и знае как се казва министърът му на отбраната.

А една маааалка подробност... ние и днес (на момент) можем да си купим газ от американците на половин цена. НО никой не говори за това, всеки го е страх от големия брат, че няма да му хареса, че не му купуваме газа. Защо сърбите получават газ по същата тръба на половин цена? ;)

Получават на 3 пъти по-ниска цена, защото имат дългосрочен договор. А не купуват на борсови цени. За тяхно съжаление този договор свършва съвсем скоро и ще трябва да се подписва нов. А какви ще са условията по новия договор ще зависи от договорените условия

_stankow

Защото ползват отстъпка "приятелска държава". Има такава. Но не и за България. Спомнете си какво гонене на "шпиони" и дипломати падна. И нямаме такава отстъпка, логично е !

Европа сама си ги самоналага ;)

При това се справя много добре

Новина от вчера. Във Вашингтон се отказаха да наложат подготвените нови санкции срещу Северен поток 2.

Защо русофилистиците толкова много се радват на такива новини? Все едно парите ще идат в техните джобове (косвено ще идат малко копейки за техните напъни в българското интернет пространство). Газпром е монополист на европейския пазар, и това бута цената изкуствено нагоре. Утре ако намалят доставките, цената ще скочи още повече. Елементарни пазарни механизми. После от САЩ идват и им казват на евроглавите - ало, имате зависимост от руски газ, монопол. Ще ядете дебелия. Евроглавите си викат как от Русия?! Никога! Ето сега ядат дебелия. Да си построят още 10 патока, уж за диверсификация, а източникът един и същ - Русия/Газпром.

нали тези мало...умници от запада искаха всичко да минава през борсата в Холандив, а сега Газпром им виновен, че некадърниците от Норвегия и Шотландия не произвеждат достатъчно и цените растът толкова. Нали същите тези сключиха договори с краварите за доставка на газ, но на ония им през оная работа, че васалите им в Европа ще плащат сега като такива цени.

Купувайте евтина американска и азерска газ :)

не позволяват!

Купувайте я тая евтина шистова американска газ. В Европа има вече над 20 терминала а стоят неизползвани. Що ли?

Може и от Катарл Ще си го внасяме в куфари от там...

Не виждам каква е вината нито на Газпром-като има кой да го купува и като зависиш от тях ще ти го продават на каквато цена решат. Същото е и с арабите с нефта. Същото е и с американския шистов газ нефт и така нататък. Така е било така и ще бъде винаги-който има пари получава който няма проблемът си е негов. Мернах там един явно коментар по поръчка, интерконектора откъм българска страна е готов. Не е готов откъм гръцко. Та така свиквайте-нищо никой няма да ви даде наготово. Ако имахме свестни управляващи-можеха да отидат и да договорят по-евтини доставки. Всяка цена подлежи на договорка. Ама нямаме. И между другото цената на тока в България няма нищо общо с цената нито на газ нито на неща нито с цената на тока в Европа.

Да ама има. Цената на тока в България се определя от една година по правилата на европейската борса, ако някой не е чул.

Газта къде е в зелената сделка? Нали се отделя въглероден двуокис- парников газ? Въглищата, като горят, също отделят въглероден двуокис и ако се улавят другите неща- азотни газове и сажди къде е проблема?

Джо Байдън и зелените терористи - спасителите на путин....

Сорос + Путин = LOVE

САЩ имат далавера от високите цени, защото шиста ще стане рентабилен и те ще продават на Европа. Цените се вдигат чрез интервенция подготвена от Вашингтон

Ще добавя, че САЩ са увеличили рязко износа си на газ за Китай - нищо, че го плюят, клиентът е голям и си заслужава. А "съюзниците" от Европа - да го духат, кучета ги яли. Глупаците от Украйна, дето катоо нас чакат друг да им реши проблемите, да стоочт на стидено или да варят водка от картофи, за да се греят.

Не ги вълнува европа особено. Те продават там където се плаща най много. Танкера тръгна и докато пътува газта се търгува на борсата ,който плати най добрата цена го получава.

Целувайте ръка на Путин, и всичко ще се оправи

Руските роби сте свикнали да целувате ръци и други части на вашите господари. Ние българите не ги харесваме тези извращения.

Е па вие целувате задниците на вашите господари.

Не само целуват задниците на старчоците от Вашингтон, ами си ги дават

Уважаеми господин (Г)ъз, защо преди пишехте във всеки втори коментар, че шистовия американски газ е по-евтин от руския и енергията от вятърни генератори е по-евтина от атомната? Не беше ли това умишлена манипулация. Напишете го сега пак

Е то за това русофилите най-обичат да изтребват българи! Правили са го правят го и много се надяват да могат пак да отворят концлагерите. А най-мразят мислещи българи!!

В русия локалните общности са запазили културата си и обичаите си от древността. Няма по-жестоки от англичаните, испанците и португалците, изтребили са местното население и са унищожили и окрали културата им до тотално ликвидиране там където са стъпили и най-вече в Америка. Между другото, това е искал и Хитлер да направи е Европа и Русия. Не плюйте по Русия, а погледнете в историята колко са били подли и жестоки англичаните. И в момента това което става с газтта и цените е подла игра, кой кого ще шиба

Интеррконектори ,диверзификация на доставките на природен газ , втечнена газ от САЩ и накрая кой е виновен? Ресия ,Газпром и Путин.

ЗАБАВЯТ интерконектора, а 3 милиарда наши пари , ЗА ЕДНА ГОДИНА ги заровиха в руски проект!

Имахме министърпредседател горд със затварянето на три енергиини проекта само защото идват от изток.

Американците ви казваха, че с руските цигани не трябва да имате нищо общо, ама в Брюксел не им увират главите. Сега пак ще започнат терористични актове на джихадистите, локални войни, дрънкане на оръжия и т. н., защото русия се заима с пари.

Чудно защо американците не щат да продават LNG на европейците, а пращат всичките си газовози към Китай. Чудно защо американците не се възползват от борсовите цени в ЕС.

абе дядка, цитаните ,талибаните и арабските терористи са а запад от Русия начело в едно гето с дървени бараки САЩ и скопените ми пудели от Брюксел.Свиквай.

Купуваме чипове от САЩ. За 1000 броя, преди плащахме по 3 долара на бройка. Ако сега поръчаме на тази цена, ще ги доставят след 3 години. Ако искаме 1000 бройки да дойдат след 3 месеца, плащаме вече по 75 долара на чип, което оскъпява изделието ни. Защо никой не обвинява американците за злоупотребата с чипове?

Това е увеличение от 2500%. Представяте ли американските компании като Интел, Тексас Инструментс и останалите как печелят в момента на гърба на Европа от чиповете?

Тъпотията на евролидерите и зелената далавера ще докарат гладна и студена зима

СП-2 трябваше да заработи през септември 2020г. Капацитет 55 Млрд. куб.м. Това е около 30% повече от сегашното потребление на ЕС. Американците и европодлогите им направиха и невъзможното да го спрат. Получава се планиран дефицит от 20-25 Млрд. куб.м. Освен Газпром, инвеститори в СП-2 са най-големите дистрибутори на газ в европа: Engie (Франция), OMV (Австрия), Shell (Англия и Уэльс), Uniper (Германия), Wintershall Dea (Германия). В резултат на спиране на строителството инвеститорите загубиха милиарди от допълнителни разходи и пропуснати ползи. Тези сметки ще платят всички потребители в ЕС. Цените ще се стабилизират когато дефицита бъде ликвидиран и си платим безплатния американски обяд.

Защо внасяме само една четвърт? ЗАЩО похарчихме 3 МИЛИАРДА за руски интерес а не си гледаме българския такъв?

След като азерският газ е по евтин от руският, защо има поне две големи газови тръби, доставящи газ от Русия за Турция?! Защо Турция не купува газ само от Азербайджан, които са им съседи?! Ако наистина мислиш, че азерският газ е по евтин от руският, открий си фирма, и започвай да внасяш бутилки с газ от Азербайджан, така ще можеш да ги продаваш тук на малко по ниска цена от пазарната, и да печелиш!

Шило

С две думи- ЕС си го нахендриха!

Аз знам, че накрая пРосия винаги губи !

Като с Крим и турски поток, нали?

Нека преброим: Синият поток никога няма да бъде построен! Крим никога няма да бъде руски! Кримският мост никога няма да бъде построен! Турският поток никога няма да бъде построен! Северният поток-2 никога няма да бъде построен! И какво се случи в крайна сметка?

Русия е меко казано икономическо джудже пред ЕС. Само Германия е три пъти по голяма икономика от руската кочина на путлер.

Нано е размера на мозъка ти. Пробвай да разбереш разликата между договорните и борсовите цени.

Това, което искам да кажа на големите мозъци като твоя е, че на смешна русия ще и излезе солено тази заигравка с цените на газта. Дребният диктатор пак ще го боли дупето. ЕС е гигант, след САЩ и преди Китай.

Нано пиле какви гиганти какви 5 лева бълнуваш. Европа била пред Китай .... аре направи си един чай и се успокои малко

Това са спотови цени. Цените по дългосрочните договори на които руснаците доставят 90% от газта са в пъти по-ниски. От виаоките спотови цени печелят скандинавците - 60% продават на спотовия пазар. Отделно през украинската тръба газ няма да има. Търсете си я от Викито Нюланд и Байдън младши.

цената на природния газ скача в резултат на борсовите спекулации в лондон, Ню-Йорк и Франкфурт, а не поради машинации на газпром. Нали еврочиновниците в Брюксел гордо обясняваха, че вече са постигнали енергийна нездависимост- първи енергиен пакет, втори енергиен. И къде им е сега енергийната независимост, като пак обвиняват руснаците, че били спекулирали. Ами намерете си на пазарен принцип по- евтин газ и петрол, нали сте вече енергийно независими, господа от Брюксел.

Странно, но дописката срамежливо прескача този посоченият от Вас факт , който доказва малоумната русофобия на ЕП и ЕК !

Каквото сам си направиш, никой не може да ти направи! Тъпите европейци още са във фаза отричане. Надявам се на някой от Европейското политбюро, да му мине през тъпата тиква, идеята за собствената му отговорност и да се премине поне към фаза приемане.

ноемврийските фючърси Хаха, ЕНП и Зелените боклуци просто дадоха шанс на "европейски" борсови спекуланти... От онези, които не са в Европа

Докато дъртия тъпак Тимермас бръщолеви за зелени сделки Русия ще захлеби трилиони долари. Изчезвам. Днес повече няма да ви отварям очите за това онова. Ще чукам курви а после ще се напивам в кварталната кръчма.

Хайде бе къде са вашите спасители краварите от америка, запомнете го целия свят се върти от Русия, колко по големи приятели с нея, толкова по-добре.

Шило

Заети са да обединят прокситата си в България, че на два поредни избора видяха, че на тях не могат да разчитат

“Браво” на меркел … руска подлога

Меркел ако е руска подлога, тогава Тръмп е комунист.

Шило

Меркел ли промени условията за определяне цената на газа? Верно?

Шило

Дружно да благодарим на ЕК и лично на Шефчович- комисаря по енергетика, за промяната на условията на доставки на газ от Русия. Ей ви борси и спотови цени.

за спряния азерски газ, който е с по-ниска зена от руския?

Шило

Нито е по-ниска цената, нито количеството е достатъчно. Така ли не разбра, че не произхода, а борсите определят цените?

Има тръба построена с БЪЛГАРСКИ ПАРИ, НО НЕ СЕ ВНАСЯ АЗЕРСКИЯ ГАЗТ!

Шило

Дрън, дрън. Къде ти е тръбата? А бе, я се информирай повече!!!!!! И провери количествата, които руснаците доставят. Хайде, да не са всички, а само увеличените. Според теб 16 млрд. куб. метра докъде ще стигнат и на какви цени? Толкова е дебита на Шах Дениз- най-голямото им находище.

просто не може да го има. Как очакваш да прелети газа от Азербеджан до България? Газова връзка между Турция и Азербеджан която да е Българска няма. Има една която е турска все още се строи и е замразена от войната между Армения и Азербеджан насам. Турците нямат интерес да я завършат от както си имат Турски поток, защото дебитите от Азербеджан са нищожни и не могат дазадоволят вътрешното турско потребление дори.

100€ mwh А ние тук осигуряваме парно на София на социалноприемливата цена от 23€.

не закупува заявените количества от Азерите? Техния газ е по евтин.

Защото нема кой да ни построи тръбопровод до там. Всички чакат на Газпром. И за тръбите и за газта.

3 МИЛИАРДА ЗАКОПАХМЕ В НЕГО!

Шило

Сърди се на Тиквата, че не издейства някакви ползи от него. Както и за отказа от Южен поток.

но проблем е наличието на такива тикви като теб, работещи срещу интересите на България! ПОНЯЛ?

Шило

Ба си тъпотията, де си написал? Верно ли ти плащат за това?

няма как да прелети до нас

Преди ни караха да строим Комунизма, сега ни карат да строим Зеления преход! От халюцинация към халюцинация!

Ся, малко факти: ЕС, в продължение на 8 години драпаше да купува природен газ на борсови цени (Лондон, Мюнхен, Франкфурт, а не Москва или Сургут). Най-накрая Газпром клекна и от две години почти всички държави в ЕС купуват на борсови цени. Търговията е ден за ден, няма дългосрочни договори с гарантирани количества и твърди цени. Днес, държавите, които са измислили борсите и борсовата спекула, реват, че цените на борсите в Лондон, Мюнхен и Франкфурт били високи. Егати шизофренията!!!

Байдън ги остави европедалите да си трошат главите с Газпром накрая. На ви сега руска газ, като не щете краварска!

Бизнесът винаги печели пред геополитиката, затова, американския втечнен газ замина за Китай, подминавайки Европа.

Американския втечнен газ е мит момче. Китай си ползва руски от Сибир.

Ами хайде сега краварите да продават на евтинджос. Нали са мераклии (или бяха?), сега е момента. Пазар голям, избор има. Ма нещо май презокеанската газ още по-скъпа?

Ако не друго поне виртуална полюция во имя рашка ?

ама франко САЩ. Как ще си го возиш до тук си е твой проблем. Турция кораби с газ и петрол през босфора не пуска.

Tяхната тръба празна да стои, а да пълнят на укрите, не се връзва.

прекара през България цялата тръба без кранче

За да не поскъпва за нас газа, на русофобите трябва да се забрани да ползват руска газ. Да си внасят от Щатите в кенчета от кока кола.

А за такива русороби като теб трябва отново да отворят Карлуково :)

Слабо Пафка. Днес не ти е ден.

Когато Хамериканците говореха за зависимост на Европа и монопол с газта от Русия ,ние бранехме братушките,а сега плащайте колкото реши другаря с ушанката и дерзайте :) И да по- бедните държави като нас ще го ядат най- голям то е ясно :)

Чиновниците от ЕС да издават по бързо лиценз за търговска експлоатация на Северен поток 2 и ще имат газ.

за. ка?

Към Русия текат реки от пари. Да не са луди да увеличават транзита през Украйна когато си имат Северен поток 2.