Коментари - Коя е основната причина, заради която хората напускат компаниите | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

През последната година само анкети свързани с работа. Много платени са станали dir.bg

Обиконвенно събираш дълго време и накрая се случва нещо, което взривява ситуацията. Ако това ви е едната причина добре... винаги са комплексни нещата!

у нас ли става дума? Тогава ще ми позволите да натисна всички точки в анкетата, та даже има и още няколко причини, но да не издребняваме. Това не са никакви компании и фирми, само офисите им наподобяват онези там из Европа.....Чули, че трябва неоново осветление, мраморни плочи, тръбна мебел и служебно усмихната секретарка със заучени готови лафове, и си мислят, че вече са едва ли не "Майкрософт"! И те там на местно ниво си мачкат кадрите, не можеш да гъкнеш, камо за Нова година на банкетчето ти дават по някоя банкнота в пликче да се радваш... И хората започнаха да предпочитат може би по-ниското заплащане, но сигурността и възможността за изява в държавните институции. Така е и в поликлиники, и в училище, и другаде. А за малките населени места пък да не говорим. Таме на принципа колкото - толкова и си трай да не останеш и без него! Така е, защото на най-високо ниво в общодържавен план с десетилетия се насаждаше изкривена представа за частния "фронт", виждаше се елегантното отклонение на средства и желанието на собственици и изпълнителни директори да прилапат колкото се може повече, че веднъж се живее. И естествено обществото се разцепи, разслои се на две противоположни части - все по-богатеещи съмнителни бизнесмени и все по-обедняваща и увеличаваща се част от мравки-изпълнители. За това двете стопански камари и асоциации едва ли ще отворят дума, някакси е притеснително за бизнеса. Дребните и някои средни фирми почти фалираха, всичко се окрупнява и съсредоточава по най-бесен начин в ръцете на няколко велможи с връзки от МВР до Парламента, даже ги канят и дават интервюта с идеи за развитие по медиите с физиономии на херувими и света вода ненапита. А на населението му писна да го броят за безгласно стадо от дойни крави!И ще си позволя накрая и аз един съвет към вас ! Никога не казвайте колко много сте учили, какво сте завършили и къде! Това само ги дразни. Трябват им само изпълнители с лустро, без много-много съдържание. Вярвайте ми, от горчив личен опит го знам з оцениха ме веднага в Оксфорд, а тук на "събеседването" една лелка ми каза, "Този...онзи..университет....Ама много сте учили бе!" все едно е нещо срамно. Та така. Успех! Ако пък не стане, е, има си все още и работещи терминали, нали знаете, макар че е жалко.

Не напускам, чакам те да ме уволнят. Нямат такива нерви като мойте така че бързо става (2-3 месеца издържат най много). Няма да издам всичките си асаци но ще споделя някой друг трик и вие да се научите да дразните работодателите си. 1. Не правете нищо което сте чули от слухове или колеги. Изчакайте да се обърнат лично към вас което съм сигурен че не е станало. 2. Дръжте се като западняк, питайте къде е правилният инструмент или дали още хора "които знаят какво правят" няма да дойдат 3. Знаете накъде отива разговора, прекъснете и споделете че в 18:00 имате мач по тени на маса. А в събота и неделя ще дрифтите Е36 с приятели тъй като трябва да тренирате за състезанията. Тоест намеквате че имате личен живот и това дълбоко наранява чорбаджията.....особено ако е и пред развод или децата му от чужбина не му се обаждат 85% success rate 4. Не се хвалете какво можете да правите, тези умения са за вас за след работа. Дръжте се все едно не сте виждали смарт телефон. Обещавам ви хората ще разберат рано или късно и ще им стане тъпо че имате повече умения от тях, и досега не са успели да ви пробутат странични ангажименти над вашата заплата (или отговорност заради която не можеш да си тръгнеш по рано) Това е засега, другото в някоя друга анкета. Най главното е не забравяйте кои сте и от къде сте тръгнали. Работа бол, промяна никаква. Те искат....ама реално не искат. Не се опитвайте да завладявате света сами.

Мениджърският стил на управление приемащ служителите на компанията като анонимен материализиран трудов ресурс е един от основните проблеми. Приемайки хората за суровина, мениджмънта неизбежно започва да се опитва да изчерпи този ресурс до границите на възможносто след което да го замени, което води до изхабяване, изтощаване и рано или късно следва тотален срив, демотивация и упадък. Това HR-ите го знаят добре, но много често никой не ги слуша, защото всеки по веригата отчита таблици с цифри. Да създадеш организация, превръщайки служителите в работеща заедно общност, която се грижи и за себе си и за цялото, е постижимо за истински интелигенно управление и е рядкост.

Хората напускат заради ниското заплащане на труда,многото извънреден труд и бруталното отношение на шефовете към работниците! В някой фирми,като Спиди например отношението на шефовете към работниците е,като към стадо говеда! нямат те за нищо,постоянно реват за работници - чисти роби и постоянно гонят хората с подигравките ъ лошото държание към тях. И на всичкото отгоре дават на хората по 100 лв,ако им докарат някой роб,ти ако мразиш някой от дъното на душата си го завеждаш в Спиди да се гърчи,никой не води приятелите си там... Извънредния труд е нон стоп,работи се и без почивки в повечето дни,караш 12 - 14 часови смени с максимум една 15 минутна почивка. В тая фирма има най голямото текучество на персонал в България и интересното е,че никой не я проверява...

Почваш И това и това и това А парите същите Викаш Не ми Влиза В Длъжвостта а Шефа Казва Напусни и Те така Вече ОСВЕН ОТ ЗАПЛАТИ РОБОВЛАДЕЛЦИТЕ ИКОНОМИСВАТ ОТ ХОРА.1 ЧОВЕК ВЪРШИ 4 ДЛЪЖНОСТТИ.

Основната причина да напускат служителите не е посочена в статистиката - да се налага да вършиш работата на още няколко човека, тъй като те са неграмотни, с нулеви знания и способности, с фалшиви дипломи, а същевременно заплащането им е колкото на онези, които ги носят на гърба си.

хората вършат работата на още няколко човека, защото те самите са балъци и не могат да казват НЕ когато трябва. Проблема в случая е в човека, който се е излъгал да го натоварят.

Даже в повечето случаи заплащането им е даже по-високо, дори ги слагат и над теб в йерархията :) От варата и вече са началници без да имат основни познания за каквото и да е. Трагичното е, че на много хора на клюючови позиции им лиспва дори обща култура.

Заради радостта от това да работиш с дебили срещу смешно заплащане.