Какви са потребителските цени в България спрямо средноевропейските

Индексите осигуряват сравнение на ценовите нива на страните спрямо средните за ЕС

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Цените са по-ниски с 10 до 20 % но пък заплатите са по-ниски от 5 до 10 пъти за една и съща работа, за една и съща фирма, една и съща позиция и една и съща производителност. С една дума КОЛОНИЯ.

Рано се родих за футболист и късно за комунист...

Скорошно проучване показа че храните във франция са поскъпнали с 4 % а в българия -с 21. Може да потърсите в гугъл . Информацията е на дойче веле.

Трябва да ги вдигнем тези цени, защо все да се излагаме на опашката ... Трябва да сме ПЪРВИ !

Преди 10 год си бих камшика от БГто и кацнах в Албиона. В Родината бачках в централни болници в София като анестезиолог, плюс частни чад-пад, често по 300 часа месечно. Докарвах 3-3,5 до 4к за месец, средно. В UK, като консултант-анестетист само с основния договор правя £10к на месец. Работя реално под 100 часа месечно. Ако реша да бачкам здраво, мога да направя над £250к годишно. Колкото и да не ви се вярва, това е положението. Бъдете здрави.

СЕГА НЕКА ДА ПОКАЖАТ СРЕДНАТА НЕТНА ЗАПЛАТА У НАС СПРЯМО ЕВРОПЕЙСКИТЕ ТАКИВА.

Средната нетна заплата в БГ е 500 евро, а в ЕС 2000 евро.

Средния БВП на глава в Б-я е около 50% от средния европейски. Кой разбрал , разбрал.

За да е смислено трябва да се включи покупателна способност и качеството на продуктите като параметър. Абсурдно е да се сравняват продикти с различно качество дори и бранда да е същия!

Стъкмистиката не лъже!

Стоките ви са отпадъци трето и петдесето качество. Услугите също. Храна и напитки няма да обсъждаме. Кое по - точно сравнявате?

Сега с Европа е ясно къде сме. Дайте нещо с Африка.

Работа в София 1700 лв. Алтернативна позиция след данъци в Австрия 5000 евро след платен над 30% данък. Благодарим за евтините цени у нас, опитайте пак по-късно.

Ами хващай си самолета и толкова. Аз го направих и съм уникално доволен.

Анестезиолог в България провинциалист 21 000лв. Годишно. Анестезиолог във Франция провинциалист 120 000 евро годишно след данъци. Има ли смисъл да говорим нещо изобщо за цени?

UK - екетротехник £4000-5000 месечно - олиото £2, бензина £1,70 бирата £1.20. БГ - електротехник - 1500 лв. олио 5 лв. бензин 3 лв бира 1 лев.

А заплатите с 500%. Това абсолютно винаги, без изключение, в последните 30 години се пропуска в подобни статии. Целенасочено. И като сметнем: 20% ДДС 10% плосък данък 8.38% ДОО (включва ф.Пенсия-6,58 %, ф.ОЗМ-1,4 %, ф.Безработица-0,40 %) 3.20 % Здравни осигуровки 2.20 % допълнително пенсионно В най-добрия случай, ако не притежавате жилище, автомобил, земя и т.н. най-малкият процент данъци, който ще платите е 43.78%. Или казано по-просто на всеки 100 лева, които заработите, 43 лева и 78 стотинки се прибират от държавата. Хайде живи и здрави!

Я се определете накрая. Сравнявате се с ЕВРОПА, а гласувате за раша. Като искате да сте като ЕВРОПА, изтрийте мизерните спомени за раша. България е в ЕС. Да бъдем ЕВРОПЕЙЦИ не само като гени, но и като мислене!!!

Вече те питах, соросоид миризлив. Само ти ли си на смяна днес към всички теми в ДИР?

Развитите страни от ЕС получават месечно възнаграждение за положеният от тях труд в размер на 78%, Унгария-59%/заради това Орбан НЕ приема Еврото/, а в България -жалките 42% !?!?!????

Така е като си избирате раша партии...но ГЛЕДАТЕ КЪМ ЕВРОПА! ИЗБЕРЕТЕ СИ ЕВРОПЕЙСКА ПАРТИЯ за европейски заплати!!!

А минимална 340. Пак много богати и много бедни. Кои имат пенсия 3400 само депутатите.

Глупости! Много хора са работили и работят за високи заплати и се осигуряват на таван. Ти като се съгласяваш да ти плащат под масата и се осигуряваш на минимум НИКОЙ НЕ ТИ Е ВИНОВЕН другарю!

Изключения правят само изродите на високи държавни длъжности.

Тия дето взимат тавана на пенсиите не са си го изработили с големи осигуровки, а с привилегии - депутати, министри, съдии и т.н.

Изберете си пак ГЕРБ/ДПС/ или не излизайте да гласувате ножицата заплата-стандарт ще стане още по-широка. И плюйте после по форумите!

Какво пак мучите, бе хора. Всичко е ултра евтини в БГ, но просто не изкарвате пари. А не изкарвате пари, защото избирате уроди като Тиквун, които ви крадат брутално. Освен това нямате елементарна представа за света. Не искате еврото, а то ще ви донесе ниски лихви и стабилност. Не искате западни инвестиции, не искате НАТО. Като не искате с белия свят, ще кретате като руските крепостни и това е. Гласувайте за Боко, Пеевски, Копейкин и Славуца и ще се оправят нещата.

Крепостните селяни дето 22 годишни си търсят по-големи апартаменти в Москва ... А колко от тукашните млади семейства си купуват апартаменти ?

Много...но ти мизерстваш и си мислиш, че и другите са като теб. РАБОТИ Б.Е...УЧИ Б.Е...с мрънкане не става

Да, в Расия е супер. Затова 170 000 руски IT са напуснали Рая за 2 месеца и официално рашките искат да внасят индийци и китайци за IT сектора си.

"хранителни продукти" - по-ниски с 22,6 на сто, Ами благодаря, сигурно и заплатата ми е по-ниска само с 22 на сто. Абе колко литра палмово масло внасят в Германия на човек от населението? Да сравним с България...

15-20% по ниски цени и 65% по ниски заплати

Пропуснал си една нула за заплатите.

Иди в раша...там са супер заплатите...жалък

Във Франция масло Президент е 2 евро 2,20 макс, при нас-10 лв, 11 ако е в кутия- не ви е срам гадни търговци-надценка 200%

Абе, вие за хохли ли ни смятате? (по Гогол)

В ЕС е прието, че ако работите за заплата, която е с 60% или по-ниска от срендата то Вие попадате под прага на бедността. ЕС е съюз, който позволява свободно движение на хора, стоки и капитали. Т.е. същото правило би трябвало да е валидно на ниво ЕС. Средната заплата в ЕС е 1,853 Евро. Средната заплата в България е 600 Евро или 3 пъти по-ниска. Границата на бедността на ниво ЕС е 1112 Евро. В статията се дават проценти за средноевропейски стойности, които са една голяма измама. Реалността е, че в България цените са от 180% до 270% по-високи спрямо средните в ЕС, като си има предвид покупателната способност. А средностатестическият българин е работещ беден

В Едно съм сигурен.Продуктите ни са с много ниско качество.

Минимална Заплата във Великобритания малко под 3700 лева (обърнати паунди към лева по курс на БНБ), 250 грама малко във ВеликоБритания 4 лева, в България 8 лева, при 5 пъти по-ниска Минимална Работна Заплата!

В Русия?не знам?Честно.

Мисля, че е около 450-500 лева. Ама там имат много евтини местни продукти, които са с цени в пъти под тези тук. За горива, ток и вода не говорим.

И колко литра бензин може да заредиш с минимална в Русия ? Колко хляба можеш да купиш? А месо?

Абе кво ме занимавате, до го дуат бедните, аз съм Угоен като Скл0пен Шопар пред Коледа!

Реших да проверя - отворих промоциите в billa.at и в billa.bg. 2кг картофи в Австрия е 1.99 евро - в бг - 1кг - 0.99лв, масло 250г - 2.19 евро - в бг 125г - 2.99 лв. Картофите вярно са 2 пъти по-скъпи в Австрия, но маслото е по-скъпо в България(маслото е различна марки)

сравнения се правят винаги и само в съпоставими цени. Не може да сравняваш цени в евро с цени в лева. Или преизчисляваш всичко преди да съпоставяш, или не се занимаваш с неща , които не разбираш, за да не се излагаш.

Аз ги преизчислявам - просто и теглото е различно - погледни пак. картофи В Австрия 2 кг = 1.99 - 2кг = 4лв - 1кг = 2лв в България 1кг е 1лв Масло В Австрия 0.250 = 2.19 - 0.250 = 4.40 - 0.125 = 2.2лв В България 0.125 = 2.99лв

Пълни глупости са тези "статистики". На Запад сметките доход разход по-добре излизат. Не случайно населението на БГ пада - хората отиват да живеят един по-адекватен живот на Запад.

Сега сложете минималната работна заплата у нас спряма европейската и ще видите защо сме три пъти по бедни от бедния европеец...

Не е скъпо, ми вие сте бедни.

Не видях нищо по ниско с над 50%, а сега сложете и заплатите,по малки поне с 100% и ще сметнете, че сме наймалко 2 пъти по бедни.

Тази невярна стъкмистика е правена от някой идиот.

Не е от идиот, а от ортак на кирето!

Това за храните не е вярно със сигурност. Средната заплата обаче е разлика от около 500% което прави нещата да са доста мизерни и да не съм чул че на запад от нас работят повече или по ефективно нищо такова, просто разходите им за заплати са други това е , феодалите в България формират по малки разходи за заплати.

Смешници.Тия ни имат за пълни идиоти.

Много удобна стъкмистика. Сравняват се абсолютни цени, а не покупателна способност. Пълна диария.

а нещо за заплатите? Въпросът не е в това какви са абсолютните стоиности, а какво получаваш, какво трябва да похарчиш и в крайна сметка, като теглиш чертата каква е равносметката. Всичко друго е "прах в очите"...

абсолютно вярно щото в западна европа други неща са скъпи наеми, поддръжка и застр на мпс