17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Направо промоутърки като тия в супермаркета дето те подканят да си боцнеш клечица сиренце или чашка винце :emote_drinks:

Младите и неопитни яйчарки са откровенно неадекватни (задавали са ми въпроси "чувствате ли се самотен" на интервюта). Тия другите след 30-те са някви застаряващи полусбръчнани от усилени сексуални манипулации върху манагерите, но мислещи се за все още ставащи, в резултат на което се получава баба яга в начален стадии, но с мрежест чорапогащник къса рокля/пола и токчета за в прогимназията. на Стари яйчарки не съм попадал до сега, но предполагам че в този "бранш" има няква доста ранна пенсионна възраст.

явно отхвърлят всички 30 годишни анални дежственици, който нямат пари и работа и за това си нямат приятелска , а не че не стават за работа

HR, с някои единични изключения, е абсолютно малоумна длъжност, особено в компании, където се наемат кадри със специфични познания и е нужно наемащият те човек да знае много добре какво да те пита и какво трябва да чуе. Преди време кандидатствах в еди-коя-си велика IT компания. Те пък взеха, че ме извикаха. Отивам аз, летя до на майната си, надъхан за технически тест, а те два дена ми задаваха идиотски въпроси, от сорта на това, което са питали accorp. Изобщо, тази тенденция, с тези behavioral interviews, е невероятна тъпотия. Кандидатстваш за високо платена длъжност, с велики изиквания, прилежно изложени в обявата, а те те питат: "Дай пример за важни решения, които си вземал и с които си подобрил качеството на работа в компанията." (което направо си плаче за insert-randomly-fabricated-"facts"-here), или "Какво би направил, ако откриеш, че финансовият директор е този, който не си бърше сутрин лайната от тоалетната чиния?" и прочие. WTF?! :emote_focus: Anyway, не ме е яд, че не ме взеха. Поне знам, че не е на база техническа неграмотност, а на база колко потенциално "съм щял бил да им се впиша в колектива". Апропо, в контраст с гореописаното, изказвам уважение към HR-ката, която ме нае на по-предната ми работа, преди 100 години. Не защото ме е наела, а защото е страхотно приветлива и симпатична мадама, която буквално си обожава работата, много позитивно настроена към кандидатите и, за доста години работа във фирмата, беше и понаучила много релевантни неща от техническите процеси, говореше си с термините и детайлно обясняваше какво се очаква от човек на тая длъжност. Не толкова за IT (за там си викаше човек от нашите да асистира - нормално), колкото за проиводството, което си беше (и още е) основният двигател на компанията. Единственият HR, който някога ме е респектирал как си върши работата.

В нашата фирма им викаме "малките шефчета ", защото те колят и бесят, а реално мениджърите и баш шефовете нямат особен контакт със служителите. Да те наемат, да си вземеш заплатата, да искаш отпуск, да напуснеш - всичко минава през тези гадове, няма как просто. Обикновено съм забелязал HR-ите се състоят една дърта квачка и 3-4 малки млади пиленца, дето уж се водят психоложки. На тези интервюта само се гаврят с хората. Канят като оборотни проститутки по 50 човека за 1 позиция и ги минават на конвеир. Реално служителя извършва работа срещу заплащане от работодателя, тоест имаме един равнопостоавен процес. Отношението е високомерно и студено, сякаш са някакви богове от Олимп и вие живеете само заради тяхото благоразположение. А те дори не са тези, които плащат за работата ви, те са там заради вас, служителите. За мен това е абсолютно паразитна професия, която може да се върши от прекия ръководител/мениджър/старши супервайзър, който е запознат с работния процес и знае какви хора му трябват. Аз просто съм се нагледал на бездарни HR-и. Преди две години една HR-ка тръгна да ми говори, че в английския сегашно перфектно време не се използвало в разговор и че съм бил твърде официален на снимката на CV-то (светлосиня риза и панталон) :evil2: Изобщо се чудя и за подбора на HR-ите. Най-често вземат психоложки с един чужд език, които си нямат и понятие от дейността, която се извършва в самата фирма и разчитат на някакъв технически тест. И какво се получава - във фирмата идват колеги, които са минали "психо-теста" на тези кукумявки, обаче по една или друга причина той е бездарен технически или просто тази работа не е за него. От друга страна например, някой идеален тиймплеър или перфектен специалист ще бъде зачеркнат на първи етап на интервюто, защото примерно е изглеждал нервен или е бил твърде любопитен за голямата свещена фирмена тайна, наречена "заплащане за позицията". Наистина, не е културно да се пита такъв ужасен въпрос, той трябва да се уговаря чак след всички интервюта, тестове и разкатавки, няколко секунди преди да ти изпринтират трудовия договор докато е още топъл. Какво става ако някой HR се почувства обиден от служител, например не го е поздравил за добър ден? Започва се едни разкатавки за летни отпуски, а недай си боже имаш болничен повече от 3 дни, то е едно мръщене, цъкане. Аз също не бих се учудил HR-а да получава повече от регулярен служител на фирмата, нищо, че втория върши същинската работа на фирмата. Даже когато има проблем от лично или професионално-нетехническо естество, никой не опира до HR-ите, а винаги до прекия си ръководител, който свърша работата на драго сърц

да. паразитна професия е. от модерните чудеса е.

Наистина не вярвах, но явно е така - всички специалисти и високо квалифицирани кадри, интелигенция и професори, квартални мъдреци и улични далай-лами се събират тук. Представям си какво ли би станало, ако вместо да избивате комплекси всъщност свършехте нещо полезно за обществото, България щеше да изпревари Скандинавия!!!! Не се учудвам, че всички огорчени и озлобени хора решават, че тук е мястото да си покажат простотията - лесно е, когато човека не е срещу теб и се криеш за клавиатурата. Крайно време е да позволяват достъп до интернет, само, ако си прочел цялата задължителна литература до 8-ми клас и след представяне на документ за издържан успешно психо-тест. Всички явно са изключително заети или свободни, щом имат време и възможност да пишат тук. Разгледах и други статии, стила на писане и неграмотността показват, че много от вас изразяват мнение и там. Помнете, драги - мнението е като гъза - всеки си има, мисли, че неговото е най-добро и мирише най-малко. Стойте си панелките, бийте си жените, проклинайте си мъжете и кълнете колко несправедлива е съдбата към вас. Успех в живота и помнете, че човек привлича, това, което изразява. Тая история с хубавите ябълки прасетата ги ядат е лъжа. Прасетата си ядат помия. ;)

Имах лош опит с една компания - губиш си половин ден в разговори, обещават ти небесата, ХР-ката чака ти да и отвориш врата, все едно е кралица. После даже не се обаждат.

Са...тва са некви тъпотии. Последно имах некво интервю началото на сефтември. Лаптопо е у спалнята и нема да тръгна да го местя секи път, тъй че отзаде се виждаше разхвърляно легло и стол затрупан с мръсни дрехи (нема де да ги дяна). По средата на интервюто, от съседната зграда некви почнаха да правят секс (посред бял ден) и то не бяха викове и крясъци ама аз прозореца не съм го затварял, щото щех да пукна от жега. По едно време се наложи да стана за малко и спрях видеото - отгоре бех по риза, ама отдоле - по уй. И кат се върнах и го пуснах пак, ХъРъ-то пита ко стана и аз си казах, че съм бил по уй и нема как и она млъкна. И те така...

Мен ме интервюираше по zoom шефа на компанията, бях само по прашки и сутиен и веднага на следващия ден ми се обадиха, че съм наета.

МОЖЕ ДА ПРОВЕДЕМ ИНТЕРЧВЮТО В CHATURBATE,ONLYFANS,FLIRT4FREE С ОХМИБОД ЗА ПОДСКАЧАНЕ И НЕКОЙ ТОКЪН И БИТКОЙН В ДУПЕТО

ЯЙЧАРКИТЕ СА КУРВИ И ПРАВЯТ БЕЗРАБОТИЦА САМО ПРИБИРАТ ДАННИТЕ ОТ СВ БЕЗ РЕЗУЛТАТ

Модераторите спите ли когато психично болни тролират?

ХОДИ НА 4 ТИ КИЛОМЕТЪР И НА МАГИСТРАЛАТА, СТОЙ БЕЗ ПАРИ И РАБОТА ЗАРАДИ ТЕЗИ СЕЛЯНДУРИ И КУРВИ И ТОГАВА ЩЕ СИ ТЕГЛИШ ВЪЖЕТО

АКО И В БГРАБОТОДАТЕЛ ВСИЧКИ СА ШИЗОФРЕНИИ И ПСИХИЧНО БОЛНИ , ЗНАЧИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е ЗА КУРИЛО

ЗАДАВАМ СИ ЕДИН ПОРНО ВЪПРОС - АЗ КУРВА ИЛИ БЕЗСРАМНИЦА СЪМ ИЛИ ГОЛЯМА И ДОЛНА МРЪСНИЦА, ПЪЛЕН УРУНГЕЛ СЪМ ИЛИ ПЪ АЗ ГЕЙ ИЛИ ПЕДЕРАС СЪМ ИЛИ ПРОСТО СЕЛСКИ КОМПЛЕКСАР НЕ ПОРНО ВЪПРОСА ( НЕУДОБНИЯТ ВЪПРОС ) ПРИ ЯЙЧАРКИТЕ Е КАКВА Е ЗАПЛАТАТА ДРУГО КОЕТО КРИЯТ Е МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО НА ФИРМАТА, КОЯТО ОБИКНОВЕНО СЕ НАМИРА НА МАЙКА СИ В ГЪЗА И ТЕКУЧЕСТВОТО НА ПЕРСОНАЛ

ЕДНО ГЕЙОБРАЗНО СЪЩЕСТВО ОТ HRS МИ СЕ ОБАДИ ПРЕДИ 2 МЕСЕЦА ЗА ОНЛАЙН ИНТЕРВЮ ЗА СЪТРУДНИК СКЛАД В НОВИЯТ ШОУРУМ НА ЕМАГ В МОЛ СЕРДИКА ЗА ОНЛАЙН ИНТЕРВЮ В 2 СЛЕДОБЯД И ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ ГОВОРЕХМЕ ПО ТЕЛЕФОНА И ЛАПТОПА И ВСИЧКО БЕШЕ НА ЛИНИЯ В ТОЧНИЯ ЧАС И ОТГОВАРЯШ НА УСЛОВИЯТА , ЗАЩОТО СИ ВЪРШИЛ ПОДОБНА РАБОТА В ПРЕДИШНИ ФИРМИ НЕ СЕ ОБАДИ

Тия "интервюта" са двустранен процес. пълни глупости се изкарват от яючарите трябвало да им благодаря в мейъл ? верно ли ? да не би подаяние да получавам от тях ? в повечето случай не съм аз този дето е на зор пък дори да съм какво ? да я слушам 1 час да ми разправя наизустен текст, да не може да ми каже дори точно в какво се състой работата ми може би трябва да и благодаря че ми казва "като на прятел" че парите който искам са прекалено много ами девойче, мое мило, тея пари дет ги исках вече ги взимам но сегашната си работа ти се свързваш с мен с думите "имам интересна възможност за развитие" и какво точно е интересното ? повече стрес с по-малко заплащане ?

Те и аз така. Напоследък все ме питат дали съм съгласен да работя на подобна позиция като сегашната, но за 30 до 50% по-ниско заплащане. Спрях да им отговарям.

HR-ките за пореден път доказват своето безсмислено съществуване. Загубих си 5 минути в тази статия без да науча нищо съществено.