През последните няколко месеца разпространението на Covid-19 в глобален план наложи преустройство в пазара на труда, изисквайки адаптивност и бързина както у работодателите, така и в работниците.

Много бизнеси пострадаха, служители от определени сфери загубиха работата си и бяха принудени да променят изцяло кариерния си път. Наши сънародници, работещи доскоро в чужбина, решиха да се приберат в България, преследвайки новите възможности, които чуждестранните компании разкриха и развиха през последните 10 години.

Всичко това наложи нов подход в пазара на труда и практиките при подбор на персонал. Ако допреди няколко месеца търсещите работа можеха да избират сред най-добрите оферти, сега нещата съвсем не са така. Компаниите разполагат с голям набор от кандидати, като често за една позиция се борят няколко човека с различни компетенции, опит и умения - конкуренцията е осезаемо по-голяма и свирепа.

Български и чуждестранни работодатели бяха принудени да реорганизират целия си работен процес - най-вече процесът на подбор да премине онлайн.

Дистанционният процес на подбор предлага голяма гъвкавост и удобство, но същевременно е и голямо предизвикателство в рамките на няколко минути да спечелиш отсрещната страна и да предадеш енергията при липсата на личния контакт на живо.

За да бъдете успешни по време на процеса на подбор и да успеете да получите мечтаната работа е необходима мотивация и значително по-голяма подготовка за интервюто. В следващите стъпки ще откриете полезни съвети именно за това как да се представите успешно на онлайн интервю за работа.

Стъпка 1 - Избор на място

Изберете тихо и спокойно място, където ще можете да проведете необезпокояван разговор с интервюиращите без да има странични звуци, които да ви разсейват. Изключете звука на телефона и телевизора си.

Не е за подценяване светлината в помещението - позиционирайте компютъра си в добре осветена част на стаята, но не заставайте с гръб или в близост до прозорци (тогава рискувате да не се виждате добре.) Погрижете се стаята ви да бъде подредена и в обсега на камерата да не влизат неща, които не желаете да се виждат.

Стъпка 2 - Техника

Преминаваме към една от най-съществените стъпки, а именно да се уверите, че техниката ви работи добре - микрофон, камера, слушалки,компютър и дали имате добра интернет връзка, за да проведете интервюто си.

Ако интервюто ще се проведе през някоя от прoграмите/приложенията за видеокомуникации и конферентни разговори, които не сте използвали никога преди, опитайте да го разучите поне няколко часа преди интервюто ви. Така бихте си спестили главоболия и излишни притеснения.

Направете повторен тест на всичко непосредствено преди самото интервю, за да сте сигурни и спокойни, че всичко е наред.

Стъпка 3 - Външен вид

Облечете се подходящо, въпреки че сте си вкъщи. Интервюто може и да протече без видеоразговор, но бъдете подготвени за всеки случай. Не желаете да попаднете в ситуация, в която потенциалният ви работодател ви е видял по пижама или по домашни дрехи, нали?

Стъпка 4 -Подготовка за интервю

Често в търсенето на работа кандидатите изпращат кандидатурите си в различни компании и с времето забравят къде и за какво са кандидаствали. Водете си структурирани записки, за да избегнете объркване.

Проучете компаниите детайлно - в коя сфера оперират, колко служители имат, какви отдели. Разгледайте сайтовете им, потърсете ги в социалните мрежи, вижте дали са социално ангажирани, какви каузи подкрепят, какви са успехите им на пазара.

Прегледайте профила на позицията, за която кандидатствате, обикновено в тях освен отговорностите и задълженията, работодателите вписват и личнотни качества и специфични умения, които търсят в кандидатите.

Набележете си въпроси, които да зададете на интервюто - неща, които ви интересуват, но няма как да разберете сами.

Стъпка 5 - Интервю

Стандартно, онлайн интервютата са значително по-бързи от интервютата на живо, следователно, времето ви за изява е много по-кратко. По време на интервюто трябва да бъдете максимално концентрирани, да слушате активно отсрещната страна, но и да не бъдете пасивен в разговора.

Говорете уверено, със самочувствие и се стремете да гледате в камерата. Отговаряйте на въпросите пунктуално и сбито, не се впускайте в излишни детайли. Разкажете за своите професионални постижения; проекти, които сте ръководили; неща, с които считате, че превъзхождате останалите кандидати и биха ви помогнали да получите работата.

Стъпка 6 - След интервюто

След като интервюто приключи, изпратете съобщение към организатора на интервюто, за да му благодарите за отделеното време и да изкажете отново вашия силен интерес към позицията.

Водете се по тези стъпки и сме сигурни, че ще се представите в най-добрата ви светлина. Ако се чудите защо е толкова важно как сте облечени или дали е подредена стаята ви и какво общо има това с опита и знанията ви - всъщност няма. Въпреки това, показва, че притежавате и други качества, които всеки работодател търси и са не по-малко важни - дисциплина, отговорност, уважение към отсрещната страна, професионализъм.

Желаем ви успех в търсенето на мечтаната работа!

СЪДЪРЖАНИЕ НА:
„Астреа Рикрутмънт“ е консултантска компания за подбор на персонал и временна заетост, създадена през 2007 година. Компанията има офиси в София, Велико Търново и Сърбия. За 13 години „Астреа“ успя да си партнира с над 400 български и международни компании в различни области и да намери работа на над 7000 човека.