Имотите са убежище, но и капан за инвеститорите в периоди на криза

Георги Киров, директор "Инвестиционни консултантски услуги" в Colliers, пред подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Брокерите огладняха май-май? Мине , не мине време - и цоп нова сатия!

Мдаа. Сега е момента - инвестирайте в имоти по 1500 Е/ квадрата. После ще ги давате под наем. Нищо че населението намалява и наемите са надолу. Навремето взеха спестяванията на хората чрез хиперинфлация. Сега ще ги вземат чрез "инвестиция" в имоти в умираща държава.

Нали точно това иска да каже човека

Населението намалява, но не и в София. Е да, един ден, неизбежно и там ще започне да намалява, но за сега няма изгледи да е скоро.

Строя вече 35-та кооперация. Винаги съм на печалба. До ключ излиза максимално 600 евро. Поне 150 процента съм печалба от всяка инвестиция. Агенции купуват имоти и ги отдават под наем или чакат купувачи. Стотици хиляди българи се завърнаха от чужбина и си купуват жилища. Парите в банките умират бавно.

Точно така е, имотите са дългосрочна инвестиция с почти нулева ликвидност в кризи. Този риск обаче се елиминира от факта че срочността на тези инвестиций трябва да е поне 10-15 години. Инвестициите в напреднали държави се подценяват от непрофесионалните инвеститори поради факта че на пръв поглед изглеждат ниско доходни. Това е добър начин за създаване на сигурност и би трябвало част от портфолиото да е в държави със сигурен растеж и ниска флуктоация на пазара което намлява риска значително, Аз мисля, че в България инвеститорите са по-склоннин на по-рискови инвестиции с по голяма доходносност в кратък период и по-висок рисков фактор, но се забелязва вече тенденция на насоченост към по-сигурни и дългосрочни пазари, не само във България. Инвестирайте сигурно и дълосрочно, и преценете добре каква част от вашето портфолио да бъде в рискови, високо ликвидни инвестиции. Ако портфолиото е добре балансирано, риска ще е сведен до минимум. Дано повече хора в България да имат възможност да инвестират.

Ако погледнеш статистиката от предходните години, прирастът е бил минимален и за София. А за тази година е -20 000. Няма как София да стои завинаги извън тенденциите на държавата. И там населението застарява, и там смъртността е по-голяма от раждаемостта. А заселницте от все по-обезлюдяващата се провинция от година на година намаля.

Сега е момента за апартамента!

Просто написаното в тази статия е лъжа! Сериозно ви казвам! В Белград, понеже сестра ми работи и живее там от над 11години ценбите на имотие започват от 800-1000 евро на квадрат! Говоря за жилище където живее нормално семейство! Има и такива които сигурно струват по 5000 евро на квадрат, както е споменато, но си спомням, че в центъра на София имаше едно жилише където цената на квадратен метър беше 27 000 евро! Така, че пак сравняваме домати с камъните донесени от Марс! Та по тази точка, тази платена статия и коментара на тоз можете да ми го хванете и да ми го поразходите по улиците на Белгард! Ще изпитате неимуверно удоволствие!!!!

Защо ни го навирате в лицето този пъпчив от шарка гном?! Какво имат "colliers" като бизнес в България? Това е все едно да поканите Йоло Денев да коментира за вас предстоящия план за икономическо и финансово възстановяване на ЕК! Аре малко слезте на земята. Не ми трябват словоблудствата на на някакъв "метранпаж" в голяма щатска компания, дето на собствения си пазар се е окъкала отвъд ушите! Тия бяха от кохортата на "спасените" през 2009. Помним, можем да проверим, знаем чужди езици.

Аз пък имам приятел потомствен белградчанин, казва се Войн. Та, Войн още преди 10 години ми казваше, че цената в центъра на Белград е към 2000-3000 евро квадрата. Ти не знам какво наричаш нормални жилища, те повечето жилища са си нормални и цената до голяма степен зависи от местоположението. И в София един еквивалентен апартамент на бул.Дондуков, примерно, ще струва два пъти по-скъпо от такъв в квартал Бенковски.

Агенции купуват имоти и ги дават под наем... Посмали малко, Манго.

Тази година е -20000 заради ковида и загубата на работа. Всичко живо, което е под наем и няма работа се връща по родните места, за да сведе разходите до минимум. Като се нормализира обстановката, тези хора ще се завърнат в столицата.

Или пък тези хора ще се устроят в родните си градове/чужбина?

В София тристаен апартамент струва 65000,00 евро, а същия в Нови пазар е само 15000,00 евро. Та искам да попитам, като инвестираш в жилища, после на кого ще го продадеш?

А на кого ще ги даваш под наем? На хората с лаптопите, които се върнаха на село?

От написаното се разбира, че не сте управителя на фирмата, а може би по-скоро някой, който участва в строежа. Нищо лично, това, колко "излиза" строежа е едно, съвсем друго е парите, които го обезпечават, второ е обезщетението за собствениците на парцела, на трето място - дяла на инвеститорите, които участват и четвърто - времето за продажба на имота. И като се направи една сметка, при толкова пренаселена София и пустеещи жилища в провинцията, се оказва, че май-май почти никой не се хвърля на новото. Отделно - 200 - 300 хиляди върлани се българи от чужбина - смях в залата, приятелю! А знаеш ли, защо се върнаха и какви са? Ей сега ще ти кажа - това са фризьори, ресторантьори, доставчици, работници в кланици и всички, които работят във фирми за подбор на персонала в западните страни. Сега тези хора ще си идат в къщи, и ще преживяват със зимнината от мама и тате! Пари за цигарки - йок, камо ли за апартамент! А, и, разбира се, като мине коронаистерията, което ще се случи още лятото, ще запалят моторетката и ще отидат на запад! Казвам го като човек, който живее 10 години в Германия и поназнайва нещата!

Гоче имаш поздрави от комшиите.От едно румънско село - Дасайбещи

Отчаяни посредници търсят балами да купят нещо, преди цените на имотите съвсем да са се сринали...

сравнява цените в Белград и Загреб, ама не сравнява средата, в която се живее. Естествено, че парите за жилище там ще са повече! Вие ходили ли сте в Лозенец, който трябва да е топ квартал в София? Много работа трябва да свършим преди да искаме цените в София да са 4к-5к на квадрат. Това интервю няма никакъв смисъл, казват ни неща , които очевидни... ...ама и аз как се подлъгах, дир-а не е за гледане а за коментиране

Много ги разбираш гледам, инженерчето,

Ще го продам на хора, които искат да живеят в София, а не в Нови пазар.

София ВЕЧЕ е с отрицателен прираст. Пак да попитам, на кого ще ги продадеш?

Ако това с имотите беше голем келепир, до сега всичките новопостроени жилища, а и старите панелки щяха да са изкупени от богатите. Даже инвеститорите нямаше да си продават на зелено, а зяха да си ги държат и да ги отдават под наем. То в София нема кой да кихне, тия искат некой да им го наеме. Аз имам трима приятелски семейства, които се върнаха на село - от там действат. И ако съвсем се устроят, че ремонтират покрив, баня и т.-н., щяли да си продадат жилището и да си живеят там.

Ти добре ли си, нормален тристаен апартамент в София е 150 000 евро и не говорим за скъп квартал.

Хубавите имоти си струват да влагаш пари в тях, само качествените неща на пазара трябва да се гледат.

Един мой познат-брокер ми каза, че се очаква зверско покачване на жилищата в София с над 30 процента до края на 2021 г. Според него трябвало да се купува сега, а не към края на годината.

А защо богатите не купуват, а си държат парите в банка и си ходят по екскурзии целогодишно?