Има ли спасение от инфлацията?

Цените навсякъде растат, парите се обезценяват. Експертите обаче виждат много признаци, че икономиката може да се възстанови от ценовия шок - след около две години

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Няма спасение от инфлацията. Причината е много проста. Стойността на парите зависи само от две неща. Доверието в тях и количеството им на пазара. Не са покрити с нищо. Някога е имало златни стандарти и банконите са имали покритие. Сега са просто законно платежно средство. Третата причина, поради която няма спасение от инфлацията са лихвите. Грубо около десетина процента са реалните долари в обръщение, тези, които могат да имат някакво покритие. Останалото е дълг. Но така е направена финансовата система. С цел, разбира се. Нямаш много лостове, с които можеш да натиснеш държава или човек, ако не ти дължат нищо.

Това за тока е точно така: вдигат цените на тока, скачат всички други цени, за да запазят същата норма на печалба. Ако се въдеде безплатен ток за населението за битовите му нужди и по квота за фирмите, се с8пира това обезценяване, тоест спира инфлацията. Вече беше поискано поне за студентите да се въведе безплатен ток още при Станишев.Не се прие, понеже в този бранш са се настанили алчни хиени с розов оттенък. Има и втори вариант, да се въведе адн валута за международни разплащания и друга за вътрешни. Има и нещо допълнително да се приеме, но за сега предпочитам да замълча, за да не мине "котка път". Несъмнено вторият вариант изисква референдум, а заедно с него и пруеоценка на всички властови органи, агенции и министерства.

Дали ще ни агитират, че инфлацията, която преживяваме е "зелена инфлация" и е нещо хубаво? Защото в дългосрочен план ще ни накара да ползваме по-малко и по-слънчева енергия.

Ако спрем да лупуваме определена стока цената й ще падне, инак тарикатите спират бизнеса си.

На теория е така. На практика, една стока просто си има цена. А като вдигнеш цената на енергията, няма никакво значение, колко минимална е надценката на търговец и проицводител.Цената се вдига. Не можеш да не купуваш горива или да си без ток.

Дойче Зелева диария...

За държава като България, която преди 25 години преживя хиперинфлация, ситуацията днес е сравнително стабилна. Щеше да бъде много по-тежко ако имахме голяма безработица и хората с кредити оставаха без работа, но безработицата е на рекордно ниски нива. За щастие сме вързани и с еврото и спестяванията на хората няма да се стопят, както в разгара на прехода.

Един от начините е в забрана на лихвата.

По кредите или по депозитите, защото ако няма лихва по кредитите, ще има много желаещи.

Точно обратното - увеличаване на лихвите и по кредити и по депозити

Подкрепям. Не можеш да връщаш повече пари отколкото си взел - това означава да ги извадиш от паричния оборот, с което се нарушава балансът между стоки и пари в обръщение.