Европейска лихва от -3% е върховното средство за съживяване

Един по-беден свят през 2020-а: спасението е в кредита, който е самото гориво на двигателите на съвременните ни икономики

Обратно в новината

Коментари - Европейска лихва от -3% е върховното средство за съживяване | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тази статия изглежда е писана преди десет години.Тогава наистина много "финансисти" и "банкери" вярваха в мантрата отрижатени лихви, и как с тяхна божественна помощ ще бъде обладяна инфлацията и всички ще се нареди. Но вече все-повече банки се убеждават че отрицателните лихви трябва да се премахнат. Някой се опитват, но лошото на "върховното средство за възстановяване", както се тръби в статията е еднопосочен капан за всички. Започне ли да се прилага, и после е много трудно да се върне обратно.

Кой купил , купил! Биткойна стана 12888 $! А през март беше 4000 $.

Аха, и докъде ще доведе това изливане на пари? Да ще спасим временно предприятията, но това ще рефлектира в бъдещето! Но те, политиците по навик не се интересуват от бъдещето! Освен от периода до следващите избори.

Отиваш в банката, теглиш 100 000 лева и след година трябва да и върнеш 97 000 ?! Това е яко, може ли да го правя всеки ден? Всеки ден ще отделям 97К в един плик, ще пиша датата след година, на който трябва да го занеса... И след това тръгвам да харча 3000лв. Тия франсета са жениальни....

На теб никой няма да ти даде просто така такъв кредит. Ще ги дават само на бизнеса под някакви условия.

Отрицателната лихва ще изстреля цените на имотите и стоките, ще стимулира потреблението... Но и ще фалира банките. Имам 100 000 лева в банка, защо да ги държа там, след като след година банката ще ми удържи 3000 лв? Мога да ги изтегля и да ги държа под дюшека - поне няма да намалеят.

А инфлацията колко ще ти вземе за 1 година изчисли ли? Минимум 10%.Което на 100 бона са 10 хиляди.Май си изпуснал няколко часа в 6ти клас.

Инфлацията ще ти ги вземе тези 10% без значение къде са ти парите - под дюшека на 0% лихва или в банка на -3% лихва.

Ха сега защо натискали за преминаване изцяло към дигитална валута? Ами следващия път като нашият не 3%, а 93% отрицателна лихва, и то не само на влоговите депозити, а на всички пари в системата?

Решението е, връщане към капитализма, нямаш пари нямаш неща. За съжаление нещата излязоха извън контрол с печатането на пари и раздаването на кредити. Такава намеса на държавата в икономиката нямаше и по време на комунизма, къето ни като ни водеха в банка и ни подаряваха касичка, за да ни учат на спестяване. В момента няма нещо в което да си вложиш парите и да си сигурен, че няма да ги загубиш.

Нашите банки да се излъжат да пуснат отрицателни лихви по кредитите? Да бе, да, и един шоколад завива станиола в мармоти.

Но пък с удоволствие ще направят отрицателни лихвите по депозитите! Колко пък да ги изтеглим? Не можем и в буркани да ги държим, защото "полицията ни пази". Ако тва го направят.... по-вероятно е да се качат цените на имотите, защото всички ще се юрнат да купуват нещо, за да не загубят пари. После ще паднат и пак сме на загуба. Така че тая отрицателна лихва съвсем ще ни довърши!

Спокоооо, в българия никой не полага усилия да спасява чийто и да е бизнес. Спасяват се само едни други мутричките.