Дания предложи нов маршрут за „Северен поток-2“

Ако това се приеме, завършването на газопровода до края на 2019 година е под въпрос

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гледам картата, гледам трасето и не виждам защо и какво се налага Дания нещо да разрешава? Явно е заради това датско островче, южно от Швеция, че трябва да мине през териториалните му води. Ако е така, не е проблем да бъде заобиколено, то Украйна заобиколиха, че ей я каква е огромна, че това ли ще е проблем.

Аз

Първоначално малка част от трасето минаваше през датски води. После американците ги натиснаха като нас и те зеха нещо да реват, обаче Газпром им тегли една ПМ и решиха да преместят малко трасето, така че въобще да не минава през датски води, което малко оскъпяваше проекта, но го правеше далеч по-безопасен политически. После явно е имало преговори и сега трябва да се види дали датчаните са тъпи като нас или ще си гледат интереса. Щото руснаците ги боли фара - те могат и така, и иначе. Единствените, които могат да спрат СП2 са германците. Ама това вече е друга бира и германците вече продадоха на Газпром вътрешногерманската тръба Опал, която да свързва СП2 с Централна Европа. Предполагам, че датчаните просто се опитват да си вдигнат цената - няма лошо, гледат си интересите хората. Въпросът е да уцелят границата и да не прекалят.

Това са глупости. Опал не е продаван на Газпром, а само е разрешено да ползва пълния капацитет, а не само 50%, както беше предишните години. А капацитета е 36 млрд куб.м. Много интересно е какво ще става със СП2, за който няма изградени тръбопровод в Германия. А Германия строи четири терминала за втечнен газ всеки с капацитет 10-тина млрд куб.м годишно. Та е интересно кой газ ще тебе по тръбите, след като няма нужния капаците. СП2 в момента се строи изцяло от Газпром, заради което компанията увеличи значително дълговете си вече достигащи 60 млрд долара. Май СП2 ще работи с намален капацитет и ще се превърне в неизплатима инвестиция и товар за Газпром, нещо което се очертава и за Турски поток след като Турция още миналата година намали покупката на газ от Руслямска държава и тръбите през България се оказаха празни преди изобщо да се пусне Турския поток. За сметка на това Турция си е доставила през два терминала втечнен газ в размер на десетина млрд куб.м. и то при положение, че Руслямска държава обеща и й доставя с 10% по-ниски цени, че и върна надвзет един милиард долара.

В западна Европа, газта поевтиня с 50%, и от северен поток няма да има нужда. Германците стровт терминали за американския газ. Мурзилките пак са прецакани.

Северен поток-2 ще се изплати на комунистите от кремъл едва след 50 години. Мурзилките не се надяват на никаква печалба от този проект... защото след 50 години раша, както и ссср ше е фалирала и няма да съществува в сегашният си формат. Северен поток-2 за руснаците е само инструмент за рекет и изнудване на Европа при необходимост. Берлин ждет сжиженный газ из США: а как же Северный поток-2? https://www.youtube.com/watch?v=I8EcDJYMnx0

Ето от къде идва газта за Европа. гЪзпром е все по-блозо до своя край, а от там и цялата бензоколонка раша. Россия решила закупать газ за рубежом. «Газпром» в ближайшее время намерен возобновить закупку газа у Туркмении. Такое заявление в интервью туркменскому телевидению сделал глава госкомпании Алексей Миллер после переговоров с президентом республики Гурбангулы Бердымухамедовым, сообщает «Интерфакс». Российская сторона с 2009 года закупала ежегодно около 10 миллиардов кубометров газа. Със сегашните темпове на добив – Русия има залежи от газ само за още 7 години. Останалите неразработени залежи са много на север и не са евтини за добив. Русия към момента в състояние на санкции нямат нито пари, нито технологии, нито оборудване за да започне да добива газ от нови , неразработени находища. Разбира се добиването за в бъдеще на тази газ ще бъде много по-скъпа. И цената няма да е конкурентна за износ в Европа, в сравнение с евтиния Американски , Катарски и други доставчици на газ. Същото важи и за сланцевия газ в Русия. Според Федералната митническа служба износът на петрол и газ съставлява 65% от цялата валута, вливаща се в Русия. Рублата е за нефт и газ. Лесно е да се разбере какво ще се случи с рублата, когато цената на петрола и газа спадне значително и ще бъде на ниско ниво дълго време. Рублата ще се срине. Населението на Русия, което е по-бедно от 6 години подред, ще стане още по-бедно и по-дълбоко. Путинизмът е просто куп блъфове. Надут газ и петрол балон.

Откритите залежи в Русия са за около 100 години напред. Данните са ми от преди 5г. Значи коригираме на 95г.

Тъп русофил , що не четеш бре ? Останалите неразработени залежи са много на север и не са евтини за добив. Русия към момента в състояние на санкции нямат нито пари, нито технологии, нито оборудване за да започне да добива газ от нови , неразработени находища. Разбира се добиването за в бъдеще на тази газ ще бъде много по-скъпа. И цената няма да е конкурентна за износ в Европа, в сравнение с евтиния Американски , Катарски и други доставчици на газ. Същото важи и за сланцевия газ в Русия.

Той ти пише едно ти се правиш , че не разбираш Човекът за залежите на Русия , а за тези , които се експлоатират, - те свършват , а другите залежи са далеч, нерантабилни и няма пари и технологии. Никой не продава заровени залежи , а добит газ на продаваеми цени и след 7 години няма да има такъв, а да се разработва другите залежи е неизгодно и няма пари.

На ватниците Путин им остави само една жизнена опция - да се борят само за повече плюсове в нета за пропагандата му , а единствената им свобода е изборът да избират само него. Като намалее газта , ще ги прати на някоя война , ще се окопава като главнокомандващ и ще реши въпросът с мизерията и гладните гърлс по руски чрез намаляване на населението и на останалите дари радостта и щастието , че са въонще живи .

Много се палиш бе човек, яще вдигнеш кръвно , я ще събереш границите, не се ядосвай заради омразните ти руснаци по форумите

И германците не го знаят ? Ами кажете им, предупредете ги за тези 7 години. Щото те горките, наивни и прости и сключили договор за 20 г. с Русия !? :D :D И западните банки, и те прости, прости - дали кредити за 10 г., а на седмата спират газа и те - горят !? :D :D

Няма да го бъде този газопровод. Като Кримския мост - няма да го бъде ! ;)

2019-04-01 08:43:44 Още през 2010-2011г. във (нерегистриран) вестник "Уолстрийт Джърнал" излезна статията "Шистовият газ ще разтърси света ". Става въпрос за американския шистов газ добиван в Пенсилвания. И той го разтърси а сега окончателно с продължение,ще срине опитите на Русия да влияе с руския газ на икономиката и политиката на Европа.За Русия се задава и друга опасност а това е изграждането на газопровод от Израел до Кипър, Гърция и от там до Италия и ЕС. Това е газопровода Посейдон в който ще участват и САЩ.Това вече е пряка заплаха за цената на газта от Турския поток и по-специално за икономиката и жизнения стандарт на Русия и Турция,които и сега се намират в патова ситуация.

Трай коньо за зелена трева!

Какви комунисти бе Ванка? Събуди се, останал си назад във времето.

Колко на север? Ти изобщо знаеш ли откъде идва газа? От мноооого на север! Тия глупости за санкции и технологии не ви ли писна да повтаряте кат папагали... То бива, бива палячовци ама...

Няма да го бъде туй нещо, разберете, рушляци!

Що речи?

Всичките ония 80% тук. Ще вземете за сасипите Русия бе неандерталци!

Обяснява ти че колкото кримският мост станА толкоз и СП2. Разлика само в пусковия срок.

Дания прави глупости. Заяждат се безсмислено и на дребно. Русия и Германия просто ще заобиколят Дания, ще се оскъпи малко проекта и въпросът ще приключи. Но за сметка на това, номерът на Дания ще бъде записан и рано или късно Дания ще плати сметката за това изпълнение. Има смисъл, ако получаваха някакви отстъпки, преференции. И да са незаобиколим фактор. А така е заяждане на дребно, от което нищо не печелят, но в бъдещ момент ще си платят.