Изграждането на газопровода "Северен поток-2" може да се забави поради позицията на датските власти, които неочаквано предложиха на "Газпром" да положи газопровода по нов маршрут - в датската изключителна икономическа зона в Балтийско море на юг от Борнхолм, съобщи "Комерсант".

Екологичната оценка на този маршрут може да отнеме от три до шест месеца, което излага на риск възможността за пускане в експлоатация на газопровода преди края на годината. Дания остава единствената страна, която все още не е дала разрешение за изграждане на газопровод.

Датската енергийна агенция поиска от оператора на строителството на газопровода "Северен поток-2", да включи в екологичната оценка възможността за полагане на газопровод в изключителната датска икономическа зона на юг от Борнхолм. 

Това беше заявено в Nord Stream 2 AG в отговор на съобщение на украинската компания "Нафтогаз" , че датските власти твърдят, че са отхвърлили искането на оператора за полагане на газопровода. Тази информация в Nord Stream 2 AG беше опровергана, като заяви, че и двете подадени заявления "остават валидни", това беше потвърдено по-късно на 27 март от самия регулатор=

През 2017 г. в Дания беше приет специален закон, който позволява на правителството да забрани полагането на газопроводи в териториалните води на страната по политически причини. След това "Газпром", който първоначално възнамеряваше да изгради газопровод по същия маршрут като първия "Северен поток" - в териториалните води на Дания на юг от Борнхолм, - подготви и представи на регулатора второ заявление за полагане, този път на север - западно от Борнхолм извън териториалните води на Дания.  И двете заявления все още се държат от датския регулатор.

Дължината на датската част на газопровода с предложената южна обходна артерия на Борнхолм може да бъде около 160 км (северният байпас е 175 км, първоначалният основен вариант през териториалните води е 140 км).