Коментари - Чили планира да национализира литиевата индустрия | Бизнес.dir.bg
назад

Чили планира да национализира литиевата индустрия

Контролът върху добива на ценния метал ще бъде постепенно прехвърлен от два индустриалните гиганта към новосъздадена държавна компания

Обратно в новината

Коментари - Чили планира да национализира литиевата индустрия | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В България се добиват 5000 тона злато всяка година. Един от тях остава за нас под формата на концесия, такси, данъци, заплати, осигуровки и благотворителност!

След комунетата идва Пиночет

Държавният чиновник не може да постигне същата ефективност като частният бизнес. Нито има интерес нито има право да рискува така както един собственик в нови технологии и нова организация на работа. Ама някои хора в администрацията им са се приготвили да лапат. Ако искат устойчиво развитие и екология, могат да си оправят законите и контрола. Също така да създадат условия за инвестиции в преработката на този литий в готов продукт - батерии на тяхна територия. Всичко останало е идиотия и корупция.

може може, виж в Китай, Япония, Корея и т.н. какво правят, и ще бъде 100 пъти по-добре от колкото някоя американска корпорация да го вземе

Какви точно залежи има там, и как държавата ги разработва. И за Южна Корея също. Китай не е за пример. Там е еднопартийна диктатура, съчетана с див капитализъм - бачкаторите спят на работните си места, на никой не му дреме за условия на труд и екология.

че защо трябва да са точно изкопаеми, на може ли да е нещп друго? и защо Китай да го оставя? ти да не мислиш, че в Япония и Корея е нещо по-различно?

Стига с тази изтъркана мантра , че частите компании компании управлявали по - добре . Категорично ясно е , че просперитета на една фирма зависи само от нейното управление а не формата на собственост . ...... Имаше едно време Юнайтед Фрукт Къмпани , която толкова добре управляваше не само плантациите........ и на много държави там в Южна Америка и островните държави им казваха бананови републики

Как чиновника, който на практика не носи никаква отговорност и който най-много да загуби работата си, ше гарантира добро управление на този огромен капитал? Ще гарантира постоянни иновации за повишаване на ефективността, вместо да си кюта спокойно?

чиновника не взима решения ве овчи той само изпълнява, ти да не мислиш, че в частните фирми няма чиновници, каква е разликата?

Чили има спешна нужда от демонокрация

а така, преврата в Чили организирн от ЦРУ не успя и американските алчни корпорации не можаха да прилапат литиевите залежи, и тук дърво за американците

САЩ пак ще организира цветни революции