Богомил Манчев за АЕЦ "Белене": Можем да докажем правотата си при отпор от ЕС

За да се строи ядрена централа, трябва да е одобрен техническият проект от АЯР, не от някоя европейска, добави експертът

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

......от ден на ден нещата стават все по-ясни, счетоводителката ще ви обещае и ток в края на годината........

ще купуваме ток от турската Ак Кую на заден ход. Американските тецове продават ток на хубава цена .

тоя боклук и престъпник на снимката колко пари открадна от гьола Белене до сега - бедна ви е фантазията - къде са милионите, къде е Рискинженеринг?

има ли снимка с нощно шкафче пълно с евро и злато бе духач прост. Престъпник е само този за когото има решение от съда.Марш в кенефа

Щом тоя мошеник Манчев реве за АЕЦ, това значи само едно - това трябва веднага да се спре. А площадката да се взриви и след това заравни, да не им хрумне на следващите идиоти "да я строят" (разбирай "яко да крадът")

Тоя не разбра ли, че АЕЦ Белене не трябва и не може да се строи по икономически и сеизмични причини. Не ни трябва българска Фукушима.

Ако ше е Фукушима трябва да е край Варна или Бургас. Иначе не се брои.

каква Фукушима те гони пък тебе?

В енергетиката бях закратко миналия век, но като гледам нещата не са мръднали на йота. Тази дойна крава за вас и атомна бомба за нас ви е влязла надълбоко в мозъка. Зелената енергия също не я подкрепям фанатично, защото мразя да ми изпушват сървърите заради нея или да мрат хора, защото болниците са на зелени енергоизточници, които и досега са си ненадежден източник. Но между двете крайности има множество други решения. Глобална тенденция е първо локално да си произвеждаш енергията, ако е възможно и второ - енергията да идва от малки по размер, но много на брой източници, защото само тогава си независим. Включваш тази мощност, която ти трябва, когато ти трябва, а не както АЕЦ-а дори и само в режим standby (ако така му казвате при вас) разходите да го крепиме жив са си половин БВП. Атомната енергетика отива у миналото, проумейте го това и се насочете към нещо по-перспективно.

Ти трябва да си бил в енергетиката като помощен персонал - с метла и кофа да чистиш алеите. ... малки по размер, но много на брой източници... включваш тази мощност, която ти трябва, когато ти трябва... Аве малоумник, а кой, как откъде и кога ще плаща на този персонал да седи обучен до неработеща мощност?! Ами техниците, дето трябва да я държат винаги в изправност и готова да я включиш? Абе вие за оптимизация на разходи и оптимизация на производствен процес чували ли сте въобще?! Тъпо парче, чакай да намеря нещо по-така, елементарно да ти обясня... Знаеш ли кога един ДВГ гори най-малко и е с най-добри производствени показатели? Една кола гори най-малко когато се кара с оптимална за съответния двигател скорост, най-често 90-100 извънградско. А не когато я караш на спри-тръгни, включи-изключи... КЪДЕ ВИ НАМИРАТ ТАКИВА ОРЪФЛЯЦИ ДА ПИШЕТЕ ПОД ТАКИВА ТЕМИ ТЕЗИ ИДИОТЩИНИ ве?!!

Ти като гледам и с метла и кофа не си бил у енергетиката, освен някъде по Диарбекир, дивия Сибир или там някъде. При АЕЦ-а нямаш ли проблем да поддържаш обучен персонал да седи до неработеща мощност та така ми се дървиш? Още 90-те, а вероятно и преди това у Щатите енергопроизводителите бяха длъжни да поддържат двоен капацитет (терминът не твърдя, че го помня точно) - във всеки момент да могат да си удвоят производството, ако нуждите скочат. И ако се не лъжа, тези разходи са нормативно калкулирани в цената. Малки по размер, много на брой е защото дори 1-2 да излязат от строя, това няма да ти срине системата. Да не говорим фактор тероризъм - за БГ това не е чак толкова сериозно, но не е за пренебрегване. 1 АЕЦ се цели по-лесно от 100 соларни парка. Тази атомна бомба, която се опитвате пак да ни продадете, само за да трудоустроим няколкото връзкарчета от специалност "Ядрена енергетика", че само Козлудуй не може да поеме всички, дано да не мине. Като се включат и еколозите, тогава ще ти стане весело. Отсега ще учи как се работи с кофа и метла, че друга работа може и да не намериш, като ви резнем за атомната бомба "Белене".

почти нищо не каза с този коментар. Не харесваш АЕЦ, ненадеждни са "зелените" източници като вятър и слънце( съгласен). Кое остава? Водните централи са строени където е могло. Газови централи? въглищни? Кажи, кое остана?

Зелените източници са по-малко зло, дори за много неща са си ОК, само да не е за жизненоважни неща. В зелените има много потенциал, но е още рано да минем главно на тях. Миналата година ли беше ужасът у Кали заради това, че са на адски много зелени източници? В общи линии май газ (докато има) и водни (където може) и най-вече енергоспестяващи технологии. Не съм енергетик, но като чета "специалистите" какви ги къдрят, се вбесявам.

болшевишкия дрис.беге драпа и той за кокалче от помиярите - строители хахахаха ше пиете много студени води пак,,,и пак няма да имате Гьолене!

фърли съ ве помияр болшевишки,,щял да строи ахахахаха, нема си жив да го видиш

Аз предлагам да спрат за "планов ремонт" през Август АЕЦ Козлодуй и да го пуснат чак на 1 Октомври. Това много ясно, едно значно и окончателно ще отговори на всички въпроси и на най-главният - Трябват ли ни ядрени мощности на територията на България или не? Да видим дали прословутите фотоволтоици дават ток или отчита само далавера, и как пушат комините на Мариците посред лято на пълна мощност...

Дано стане! Това ще са милиарди,нови хиляди работни места,инфраструктура! Ще живне централна Северна България. Още повече,че магистралката догодина е до Плевен!

До Плевен НЯМА ДА ИМА МАГИСТРАЛА! Това отново е фейк на тъпите мазни гейберасти.

И да цъкаш минуси данчо тва е. Факт. Магистрала до Плевен НЯМА ДА ИМА! 1. Срокът за изграждане на участъка до пътен възел "Плевен" е 36месеца от датата на подписване на Протокол образец 2а. А той ОЩЕ НЕ Е ПОДПИСАН! 2. Пътен възел "Плевен" се намира на... 40км от гр. Плевен... Чак не е смешно. Тъпи и долни слагачи платени на гейберастите. Не ви бива и 1 документ да намерите и да прочетете. ГРОБАДЖИИТЕ ОПРОПАСТИХА ЦАЛА СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ! Заслужавате да ви избият като чумави свине!

Още една тъпотия, която да мислим какво да я правим. И за всички привърженици на ядрената енергия и как АЕЦ Козлодуй произвежда 42% от електроенергията да се запитат, как в Албания дето няма АЕЦ тока е по-евтин от тук?

То не само в Албания тока е по-евтин от тук. Но като ще марим Албания и България, що не отидеш да живееш там, няма начин да не е по-евтино и по-добре...

Аз съм съгласна, обаче първо да се научиите да си измазвате прилично, щото, като гледам тоя цокъл къде си се снимал...

Ха ха, ти го "изкърти" с тоя коментар. Едно време офисите на РИк Инженеринг бяха в едни бараки между Хотел Родина и Елекрокарния завод. Като видиш мизерията и се чудиш, тея как точно поддържат тея ядрени централи. И тоя ще строи нов АЕЦ. Бе те кочина не могат да сковат, АЕЦ искат да правят.

В автономния район Вътрешна Монголия в Китай започна изграждането на вятърен парк с капацитет от 6 гигавата, информира Радио „Китай“. Настоящият проект е първата фаза от мащабен план на Държавната компания за инвестиции в електропреносната мрежа (State Power Investment Corp, Ltd.) за създаването на база за производство на електричество от вятърна енергия в района на град Уланкаб, който ще струва 40 млрд. юана (5.6 млрд. долара).

Е и? Вътрешна Монголия като район е 1183000 km². Отделно среднонадморската височина е 3556м. Можеш ли да сравняваш България с тази област на Китай? Класически пример си на "видяла жабата, че подковават вола и се наредила и тя"... Малоумници 80-ти левъл.

Крал, крал недокрал!

Нека журналистите организират един диспут по ТВ между Манчев и Касчиев, тогава хората ще преценят аргументите им.

Нещем ядрена централа!!! Не искаме ядрена бомба в България, още повече Руска! Не се отказаха тези лобисти, много пари смучат от Москва, мамка им мръсна.

А без 42% от ел-енергията?????

Г-н Манчев, не искам да коментирам изложените от вас факти. Само искам да напомня една стара мъдрост, която гласи: Едно е да можеш, друго е да можеш и да искаш, а трето е да го направиш.

Руско ченге

Не можеш.

Да започват магистрала до Белене! Милиарди ще се изсипят!