17-11-2017 20-11-2018

Коментари

че аз и сега си бачкам почасово макар че 200 еврака на час... за къде по-напред

като те гледам как висиш по форумите и си беден мишок - не бачкаш повече от 10 мин на ден.

Ето как са служителите е в Англия: ще вмъкна частта с по-добрите условия като минимално отстояние от другите служители, безплатни храни и напитки, а и събития организирани от компанията за да сплотят екипите. Това най-жероятно го има и в България. Реално не работим за това, а за заплата, с която се очаква да си издържаме семействата :) данъците са пропорцианални, колкото повече изкарваш, толкова по-голям процент плащаш. Това някяк си изравнява стандартът на живот между различните професии и длъжности. Това доста огранизава снобарията :) Частното пенсионно осигуряване е задължително като минимумът е 8% от заплатата (поне 3% от работодателя). На тези 8% държавата не налага данъци и такси и тези пари влизат в пенсионен фонд. Работодателя избира с кой пенсионен фонд да работи. Но всеки служител има правото да си управлява парите и да ги мести в избрания лично от него/нея. Всеки пенсионен фонд ти дава възможност, натрупаната сума да бъде инвестирана като сам си определяш рикът и съответно печалбата, която да очакваш от инвестицията. Достъп до събраните пари имаш след като навържиш 55 години. Можеш да ги теглиш в кеш, да се договаряш с пенсионна компания за допълнителна пенсия и т.н. Разбира се 8% е минимут, а максимумът който може да вкараш е около 40 000 паунда на година. Тук няма глоби ако си объркал нещо. Въпрос на чест е да не го правиш. Освен задължителната застна пенсия, почти всяка компания създава вътрешен фонд за всеки служител, в които компанията събира пари за благополучието на служителя - да прави го от благодарност, защото тук ценят служителя и положените усилия. Компанията сама си избира дали да трупа тези пари и да ги изсипе накуп на служителя при напускане/пенсиониране или да ги разадава като бонуси. Обикновено около коледните празници всеки служите получава приятни изненади :) Ако решите да смените службата с почасова работа, за същите часове ще взимате х3 брутно. Бързо ще мините в по-висока данъчна категория, и няма да имате гореизброените екстри. Т.е. за да ги имате ще трябва да си ги платите. Та въпреки високите заплати на почасовата работа, аз лично не бих я избрал.

А вие редакторке бихте ли ми духали?

Почасово работят компаньонките.

Да! Аз съм учител, започнах да преподавам частни уроци. Изкарвам 3 пъти повече, имам 3 пъти повече свободно време, работя с максимум до 3 деца и ми е по-спокойно. Плащам си данъци и осигуровки, 50 лева ми е счетоводител на разположение. Благодарности на сайта УЧИТЕЛИ БГ за това, че ни свързва с родители и обучаеми.

Адмирации за успеха, но само ще те посъветвам да не пестиш от счетоводител! Щом ти излиза само 50 лева, значи не е добър (помисли над това).

Абсолютна измислица.

Това са рамкиращи въпроси. Зависи от цената, зависи от цените, зависи от заетостта, перспективите. Въпроса се задава, за да възникне интерес към премахване на социалната сигурност в работата по американски модел. Това нещо води до краткосрочно богатство с цената на атомизиране, несигурност и разпад на обществото.

Когато направят стажа ми за пенсионирате колкото на полицаите или признаят поне висшето ми образование за стаж, както е в доста нормални държави.

Висшето образование не се признава за стаж в никоя държава мой човек.

Висшето образование се признава за трудов стаж ако е в редовна форма на обучение и се плати в НОИ.