България ускорява преговорите за ядрено гориво с "Уестингхаус" и "Фраматом"

ЕК може да подпомогне финансово процеса по лицензиране на алтернативното гориво

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На 5 декември т. г..в САЩ бе извършен експеримент, който за първи път е възпроизвел ядрен синтез т.е. преминаване на материята в състояние на плазма, при което отделената енергия е два пъти повече от изразходваната енергия. Процес, аналогичен на този, с който се генерира слънчева енергия ! Това е ключова новина за създаване на чиста неограничена енергия. Вероятно до 2-3 десетилетия тази технология ще бъде внедрена в практиката, което ще доведе до фундаментални промени в живота на човечеството в планетарен и космически аспект. Стига някой съвременен Хитлер с болни амбиции да не реши да го употреби за унищожение.

Дивирсификацията е чиста форма на диверсия срещу националната ни сигурност.  Без доказана ядрена безопасност в противоречие на международните  стандарти на МАГАТЕ се налагат решения водещи до затваряне на ядрената ни централа.

Украйна след като победи Русия и ще ни продава гориво за Козлодуй. Леле що сме прости!

Първо ще затворят нефтохима и после Козлодуй и сме до там!

България спокойно може да си я представиш като Краш тест автомобил на който монтираните ни псевдополитици здраво натискат педала,за да я разбият по скоро в стената и с удоволствие да отбележат, колко разрушителен е удара

Няма страшно, аз лично ще емигрирам в Сърбия: не са в ЕС и никой не ги трови с влизате, не влизате в Шенген, изпълнявате санкции, иначе няма комисионна за политиците ви, разрушавата де що има работеща енергетика - въглища, атомна централа, газопроводи. И най-вече Сърбия не допуска САЩ да се разпорежда с нейните ресурси и индустрия.

Подкараха ви здраво на задна прашка! До тука бехте!

Само заробване. Никакваградивност. Едни самолети не произврдоха, а сега атоми.

нищо не става, въртят комисионни и обещания. А понеже всички в България са много отворени, просто ще спре централата в един момент. Няма кой да ви я зарежда, пък вие да си водите война с него, било и на хартия само.. Та така, страхотно се получава - на 2ри октомври подарихте всички власти на Американците. Сега ще ви оберат за 2-3 години и докарат до опоскана колония, каквито са Хаити и латинска Америка. Нищо де, поне няма да ви бомбят. Не много поне.

МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕТЕ, ЧЕ ЦЕНТРАЛАТА МОЖЕ ДА РАБОТИ САМО С РУСКО ГОРИВО, ЗАЩОТО ТАКА Е ПРОЕКТИРАНА! ВИЕ НИ ОБРИЧАТЕ НА АПОКАЛИПСИС!

Не не знаят щото са идиоти с някакви номенклатурни професии . Това ядрена практична физика е далече от техните представи !!!!!!!!!! Тях не ги интересува какво ще стане и си гонят само партийния интерес подплатен с много пари от разни НПО !!!!!!!!!

ще закрием последния бастион за евтин ток тука и краварите ще се вихрят яко да ни скубят щото сме дупедавци и хардварскобанкянски курви

Каква стана тя каква я мислехме . От СЪВЕТСКИ КОМУНИЗЪМ преминахме към ЕВРОГЕЙСКИ КОМУНИЗЪМ !!!!!!!!!!!!!!

Умната,ей,да не се налага пак да забраняваме "Тих бял Дунав" заради "...козлодуйски бряг,БУМ";)

Няколко теми за размисъл: 1. Уестингхаус фалира два пъти и в момента е собственост на офшорна компания с неясен произход на капитала. 2. Фраматом изградиха дефектния реактор във Финландия, който не е ясно кога ще бъде пуснат в действие. 3. В статията се коментират реактори ВВЕР 440, каквито са 1-4 реактор в Козлодуй. Дали нашите убавци не обмислят да експериментират с неоригинално гориво със спрените реактори?

толкова опити за потрошване и все не става, нема ли нещо по-яко за пробане

Ха ха ха и ти като един наш бележит "пътешественик " в ЕВРОПАТА като видял един бележит фонтан казал " Е КВО ТОЛКОВА , САМО 1 КИЛО ДИНАМИТ МУ ТРЯБВА " .

КУРЧАТОВ им помага не не им казва всичко щото патентите са на РОСАТОМ ! УЕСТИНХАУС е една пропаднала фирма която за пореден път се препродава . какво да очакваш от тях !!!!!!! Хи хи... (нерегистриран) Институтът "Курчатов" помага и на Фраматом и на Уестингхаус да правят горивни елементи с руско гориво и по руски спецификации... което на пръв поглед спокойно би могло да замени оригиналните руски топлоотделящи елементи. Само дето опитите проведени в Запрожката атомна електроцентрала показват че горивните "таблетки" на Уестингхаус изкривяват топлоотделящите елементи, което пък налага те да бъдат "вадени" преди да са изразходвали напълно капацитетът си защото в противен случай могат да повредят реакторите в които са заложени. Така че в крайна сметка и двете фирми имат ясно изразена руска връзка, а досегашният опит показва че те трудно ще бъдат пълноценна замяна на произведените в Русия горивни елементи... но напоследък е много модно да се ползват руски стоки купени през един куп посредници, та не е чудно че и нашите са се пуснали по модата;)

Укоряваме момента в който или ще останем без ток или ще си дублираме Чернобил

Като ЧЕРНОБИЛ няма да е щото няма графит ама ще има много радиоактивна пара смесена с гориво !!!!!!!!!!

Диктатори е дефинирано в речника като хора които диктуват на друки, какво да правят. Та какво диктуват диктаторите от Брюксел?

Ето как от Брюксел решават от кого да си купуваме гориво за АЕЦ-а. Че и срокове ни дават. После ни казват и на кого да го продаваме и на каква цена. Тази АЕЦ на кого е всъщност?

Чехите пробваха преди 14 години и се отказаха. Сега са си пак на руско гориво. Горивото от Уестингхаус е абсолютен боклук. На кого ако не на България да го продават. В България върви всичко, като си купиш двама трима Кирльовци

"като специален фокус бе поставен на горивото за реактори ВВЕР-440". Това са реакторите които затворхме за кеф на западните политикани. И защото нашите такива искат да приличат на онези там.

А русофилистичните гниди предричаха апокалипсис без рушисткото гориво както и с газа а сега и с нефта.Можем и без да купуваме от азиатските орки

Те първо ти предстои да видиш апокалипсиса. Растящите цени, намаляващите доходи, галопиращата инфлация! И всичко това заради войната на сащ с Русия в Украйна. сащ унищожиха Европа и европейския съюз НО ВСИЧКО ЩЕ ИМ СЕ ВЪРНЕ ТЪПКАНО

То хубаво купуваме го, само кажи на какви цени го купуваме, а!? Да ти кажа, между 5 и 20 пъти по-скъпо! В зависмост от периода и какво точно се купува. И да повторим за умник като ТЕБ! Проблемът е не дали може да се купи, а на КАКВА ЦЕНА и с какво КАЧЕСТВО(става дума за ядреното гориво).

ам. министъра Еленко Божков, е отличен последовател на Маркс - Пари, стока, ПРЕКУПВАЧИ, пари прим.

Институтът "Курчатов" помага и на Фраматом и на Уестингхаус да правят горивни елементи с руско гориво и по руски спецификации... което на пръв поглед спокойно би могло да замени оригиналните руски топлоотделящи елементи. Само дето опитите проведени в Запрожката атомна електроцентрала показват че горивните "таблетки" на Уестингхаус изкривяват топлоотделящите елементи, което пък налага те да бъдат "вадени" преди да са изразходвали напълно капацитетът си защото в противен случай могат да повредят реакторите в които са заложени. Така че в крайна сметка и двете фирми имат ясно изразена руска връзка, а досегашният опит показва че те трудно ще бъдат пълноценна замяна на произведените в Русия горивни елементи... но напоследък е много модно да се ползват руски стоки купени през един куп посредници, та не е чудно че и нашите са се пуснали по модата;)