България e сред шампионите по дял на бързи зарядни станции за електромобили

Наличната инфраструктура в Европа е напълно недостатъчна за постигането на целите на Fit for 55 в транспорта, алармират автомобилните производители

Обратно в новината

Коментари - България e сред шампионите по дял на бързи зарядни станции за електромобили | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Смешници кажете още няко друга смешка да се посмеем.

На първо място сме и по глупост!

Само че имаме смешен брой зарядни станции. А ако имахме една, но бързо зарядна, то тогава процентът щеше да е 100. Баси тъпата статистика, подсказваща за избиване на балкански комплекси.

...и в същото време с най малко електромобили,ей това потвърждава още веднъж ,че живеем в държава на абсурдите..,малко електромобили пък ще увеличаваме електростанциите.Това е ....цървули нямаме пък гайди купуваме.

И как да си купя ел. кола?

Т.Е.> Ако имаме 2 зарядни станции в странта и едната е бърза, то имаме 50% бързи станции. Не е истина колко глупава класация са си измислили.

Даже ако праснем с кирката 10 електрички и процента ще се качи още повече.

България e сред шампионите по дял на бързи зарядни станции за електрокаруци от факултето.. ббаахаха смешна статиика

Искам автора на тази боза да ми върне времето, което похабих да чета тези глупости. Неверни факти, неверни сметки и малоумни умозаключения. 22KW било бързо. А какво са тогава 150KW зарядни на Тесла? Имаме някакви смешни 22KW тук-таме и се хвалим с това, а скандинавието е вече 50% на ток. Невъзможно е държава, която още се чуди как да гори въглища, намира се в политическа криза и не може да си избере правителство вече два пъти да е по-напред от Германи по нещо положително! Ясно е, че автора се е опитал да похвали събитиеро на Дир.бг, но можеше да сътвори някаква поне малко смислена и вярна статия!

Имаме 50 електроавтомобила и 50 зарядни станции. 1:1 станции на автомобил - първи в Европа !

Абе бързи бързи и то не чак толкоз бързи, но за сметка на това 70 стотинки на киловатчас при 20 и няколко битов ток. Проблема с плащането е че трябва да си правиш акаунти и да си споделяш данните във въпросителни сайтове. Общинските са ок, но този контакт шуко е много неприятен. Има хитреци, които вадят чарджъра от първоначалният комплект, който е унищожително бавен и го включват в шуко контакта на зарядната станция - общинските имат и такъв. И понеже правилото е че можеш да паркираш на зарядна станция само докато зареждаш, а бавният чарджър отнема цяла вечност, то целодневният ти безплатен и даже на кяр престой е гарантиран. Има някои такива станции, които са превърнати в частни паркоместа. От сутрин до вечер са заети все от едни и същи хора. Другият неприятен проблем е че въпреки че паркирането с електричка след изваждане на съответният документ е безплатно навсякъде в синя зона, то на зарядните станции чат пат има някой електрик дето не зарежда, но използва мястото. Тарикати. Аз съм зареждал само веднъж досега публично на паркинга на Кауфланд - там обаче обикновено има опашка за зареждане, но пък зарядното е от мощните. Веднъж пробвах и на платена станция, защото видиш ли беше свободна, но след като си направих акаунт въведох си кредитната карта и я активирах тя ми вика не мога да установя връзка. Не можаха ли да лепнат една лепенка повредена дае..

Имаме 2 зарядни станции. Едната бърза, другата бавна. Йеее, имаме 50% бързи зарядни станции.

Значи ако правилно съм разбрал изпреварваме Холандия по ел.станции, която е по малка по територия и има над 66 хиляди станции за зареждане, а ние 194?

70 бързи зарядни и хоп... България първа в Европа!!!?¿? Ако имахме Една зарядна за коли,и тя беше бърза,щяхме да имаме 100% бързи зарядни !!!

Kalin

Не ме карайте да се смея на тая статия!!!196 станции в страта с територия хо голяма от повечето включени в тази класация.Даже всичките да са бързозарядни е изобщо смешно да го споменаваме.

То територия голема ,ама хора нема! Избегнаха! Не се подвеждай..

Малко опит да споделя от Англия - 350 паунда помощ от държавата + 500 от теб за "Fast charging at 7kW (about 25 mi/hr)". Това са масовите домашни станции тук. Проблемът не е в парите. Просто нямаш право да сложиш много по мощна на домашната мрежа. На практика цялата вечер не е достатъчна да се заредиш. В какво сме шампиони в България като договорът ти с ЕРП е за 6kW макс?

Вие шегувате ли се бе,колко ел. коли и хибриди има продадени за 2020

Шампион и по кражби, корупция и лъжи! А познайте кога ще си купя електромобил за 70 бона, при положение, че мога да карам достатъчно луксозна кола на газ за 7-10 бона, и при това екологична!

Ще я чиптунинговаш, разбира се.

На Киро Канадеца, Албанският таралясник е 40 кс, това като тротинетка на 4 колела.

Kalin

Около мен в Германия е пълно с такива тротинетки и сумати хора ходят на работа и на пазар с тях!

Kenn, може би не разбра 40 КС ( конски сили) А да не споменавам размера на гумите, 10 или 11 цола. Да става ако живееш на уредено място с идеални пътища ( както каза германия) , в град от равнините и си маце до 45 кг.

Му-ха-ха-ха-ха-ха! Ей така да решим, че всеки от нас има възможност да извади 60 хилядя за автомобил с размера на сапунерка. И си накупим електричките. Да видим в София хората живеят по разни панелки, където няма гаражи, подземни гаражи и прочие, всеки спира бред блока, където намери. Е к'во ще си пуснем разклонители през прозорците ли?! Или ще се монтира една станция на тротоара и всички чинно ще си чакаме реда да си заредим сапунерките привечер!?

Къде си тръгнал па ти бе? 60 хилки нямаш, гараж нямаш, живееш в панелка. Това не е за теб.

Аз като гледам какви автомобили са паркирани пред панелки им се чудя. Имат апартамент за 100к, а колата за 150к.

Ами за това иде реч, че делът на електричките у нас ще е смешно малък щото малко хора могат да извадят толкова кинти.

Прието е "Fast charging"-а да осигурява мощност така, че за 20 минути да се достига 80% от капацитета на батерията. При 22kW за 20 минути имаме малко над 7kWh. Така че зарядно от 22kW е Fast Charger за ТРИКОЛКИ! Моля не подвеждайте хората! Дори да имате автомобил като Nissan Leaf (не Tesla или Taycan с беатерия от 100kWh) с най-малката батерия от 40kWh. Имате 80% за час и половина. Въпросът е колко ИСТИНСКИ Fast Charger устройста иаме. Това са машини над 75kW да не кажа най-добре 150kW.

Абе не е много така. AC зареждането бавното, което е до 22киловата (3х7кв трифазен ток - сиреч по-евтини и по-тънки кабели), реално използва инвертора на автомобила, а той пък нерядко има по-ниско ограничение - примерно 11кв. Т.е. пускаш му 22 а пък зарежда с 11. Бързото зареждане става с DC чарджъри (правотокови). Те са от 50кв нагоре. С такова за половин час можеш да си вкараш толкова пробег (към 150км), че да стигнеш от единият край на България до другия в комбинация с пълната батерия в началото и да ти поостане резерв. Тези неща обаче се променят. Започнаха да излизат коли с по 650км пробег и скоро ще стигнем до момента в който електричката като обикновен лукс да имаш втора градска кола, ще се превърне в самодостатъчната първа. Въпрос на прогрес. И батериите трябва да поевтинеят поне наполовина. Но шумът и чистотата са несравними.

Някъде има ли карта на всички зарядни станции в България?

Plugshare

Бърза зарядна станция е тази с мощност над 100KW. На запад вече даже се появиха и такива с по 350KW.

Как можете да сложете такова заглавие, което въобще не отговаря на истината. Кого заблуждавате.

Тази тъпо скалъпена статия е в продължение от вчерашната платена статия от Уникредит за техните "зелени лизинги". Като пишете такива статии, слагайте ги поне в отделна графа "платени". Само губите времето на хората.

test

Еееех. Защо не си оставихме само 1 бърза зарядна станция и никакви други (видове). Така щяхме да сме със 100% бързи зарядни станции. Не първи в Европа, а в света и вселената... От друга страна да имаш 197 станции при 150 автомобила също е огрмомен успех.

Да се смееш ли, да плачеш ли?

Явно за Европа броят и домашните зарядни станции, а те са масово по 11kW.

Като настъпят тая електричка на магистралата, щото "глей само как набира", я стигне до Пазарджик, я не. А там на 2-те умрели станции се редят на опашка още 10 като тях. Абе, за 2-3 дена може би ще пристигнат.

Има нещо вярно в това. Аз карам електрически коли от 3 години и наистина са много динамични, по магистралата изпреварваш на ред, но после спираш да зареждаш. И след това отново трябва д изпреварваш тези, които вече си изпреварил.

Сега спираш, зареждаш набързо и тръгваш. Защото има 5 електрички на кръст на магистралата. Като станат хиляди, бензиностанциите ще трябва да отварят хотели. Един германец правеше тест драйв на електрическо Порше. Докато не свърши тока всичко беше 6. После почна цирка с намирането на станции, а като намираше имаше опашки от по 3-4 коли. В крайна сметка се наложи да пренощува в хотел.

Как е възможно 22 kw да се нарича - бърза. Една кола 75 kw на 80 % ще зареди за 3 часа, това означава , че следващия на опашката за зареждане ще чака за да му дойде редът.

сте фашисти

"делът на бързите зарядни станции (над 22 киловата) спрямо общия брой." Нали разбирате, че ако в България има 1 зарядна станция и тя е бърза, то 100% от зарядните станции са бързи? Делът на бързите станции е напълно безсмислена метрика... Броят на глава или броят на площ е това, което има значение.

Вече не минава ден, без да видя по няколко тесли. Явно са му намерили колая, щом си ги карат.

С GL-a извън него. Освен ако нещо не им хлопа сериозно дъската.

Ето затова на статистиката и казват "стъкмистика" - можеш така да извъртиш нещата, че ако се наложи да сме и на първо място, например по заряднии станции на брой мравуняци.

имаме повече зарядни отколкото коли, затова ха ха ха

Страшен шампион. Имаме 5 станции, ама 3 били бързи...

Но аз вече инвестирам в професионални дизелови генератори. Съвсем скоро ще ми се разтръгне бизнеса да ходя да зареждам закъсали вегани по републиканската пътна мрежа.

По-изгодно е да ги репатрираш до зарядна станция. Може и с дизелов генератор да е.