Американската компания Jacobs ще демонтира литовската АЕЦ "Игналина"

Първи енергоблок бе спрян през 2004 г., въпреки силната обществена опозиция, а втори - в края на 2009 г. ЕС плаща за извеждането от експлоатация на централата

Обратно в новината

Коментари - Американската компания Jacobs ще демонтира литовската АЕЦ "Игналина" | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сценарият е един и същи - дават ти някое и друго евро уж за модернизация, ама после те принуждават да закриеш всичко! Ха честит ви ЕУ геийски съюз!

Идиоти!

Много онтересна новина. След изливането на милярди евро за извеждане от експлоатация на АЕЦ Игналина от ЕК в местната организация ето кой ще свърши работата - Уестингхаус естествено те нямат опит но ???

Самата работа по рязане на желязо и къртене на бетон ще си е вършат местни работници. Посочената /или посочените/ фирми само ще управляват процеса. Освен това тези фирми ще имат пълен достъп до материали от реакторите. Това е важно защото като цяло развитието на ядрената енергетика зависи много от материалите. В случая става въпрос за изследвания на материалите. В Козлодуй пак западни фирми бяха натиснали да вземат проба от метала на корпуса на ...мисля Първи Блок. Целта е да се изследва точния състав и евентуална технология на обработка. При това пробата е взета /копната/ от вътрешната страна на корпуса, място срещу активната зона, където е силно облъчването. А тези реактори имат места /канали/ в които са поставени готови проби от същия материал и по график праз годините се вадят за изследване. Подобна проба от самия корпус не е вземана никъде по света. Това явно показва, че западните фирми имат голям интерес към руските разработки в областта на материалите предназначени за ядрената промишленост.

Една подробност: Реакторите са чернобилски тип, но с повишена мощност. Чернобилските са по 1000 Мвт, а тези са по 1500 МВт. Освен това са ги спрели от експлоатация доста време след нашите реактори в Козлодуй, въпреки, че нашите са съвсем друг тип - Водо-Водни корпусни реактори. Тези и чернобилските реактори са графито-водни, канален тип реактори. Прави впечатление, че се опитват да спрат, да отрежат всячески руската ядрена промишленост. А реално погледнато руснаците са най-напред в тази област.

виж колко реактора имат САЩ и колко имате чебурашките: 94 в САЩ и 38 в Пидераша. Не говоря за Франция и Британия изобщо. Тръгнал мозг да ръси, бляда!

и тия си демонтират държавичката..не сме само ние

ДОМЕНТИРА или КОМЕНТИРА?