Изведената от експлоатация литовска АЕЦ "Игналина" трябва да бъде демонтирана от консорциум, ръководен от американската инженерна фирма "Джейкъбс" (Jacobs), която и ще се погрижи за управлението на ядрените отпадъци, съхранявани на площадката, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Консорциум, включващ Джейкъбс", "Уестингхаус Електрик Спейн" (Westinghouse Electric Spain) и Литовския енергиен институт, е избран да планира демонтажа на съоръженията и управлението на отпадъците в АЕЦ "Игналина".

Старшият вицепрезидентът на "Джейкъбс" Карен Вимелт коментира предстоящото демонтиране на литовската АЕЦ с думите: "Нашите екипи, базирани в Обединеното кралство, Франция и Словакия, прилагат умения за извеждане от експлоатация (на ядрени мощности - бел. р.), придобити чрез работа в някои от най-сложните и предизвикателни ядрени обекти в света, сред които британската АЕЦ "Селафийлд" и японската АЕЦ "Фукушима".

Изграждането на АЕЦ "Игналина" започва през 1978 г., като през 1983 г. е пуснат в експлоатация първият й енергоблок, а през 1987 г. - и вторият, всеки от тях с нетна мощност от 1300 мегавата, обяснява Световната ядрена асоциация (СЯА) на официалната си страница.

Първоначално Литва строи ядрените си мощности, за да изнася електроенергия към своите съседи, като през 1989 г. са изнесени 42 на сто от генерираните количества.

През 1994 г. Литва приема 36,8 милиона долара като помощ по програмата за ядрена безопасност на Европейската банка за възстановяване и развитие, чрез които трябва да се подобри безопасността на площадката.

Съгласно отпуснатата тогава субсидия и двата реактора трябва да бъдат затворени в рамките на 15-20 години.

Поради силните опасения на ЕС относно сигурността на литовските реактори, когато Литва кандидатства за присъединяване към Съюза й е поставено изискване да изведе от експлоатация ядрените си мощности. Така през 2002 г. литовското правителство реши да затвори централата, която осигуряваше до 88 процента от електроенергията в страната.

Първи енергоблок бе спрян през декември 2004 г., въпреки силната обществена опозиция срещу принудителното му затваряне, а втори енергоблок - в края на 2009 г. ЕС се съгласи да плати за разходите по извеждането от експлоатация на АЕЦ "Игналина", както и на някои други компенсации до 2013 г.