Американската компания Jacobs ще демонтира литовската АЕЦ "Игналина"

Първи енергоблок бе спрян през 2004 г., въпреки силната обществена опозиция, а втори - в края на 2009 г. ЕС плаща за извеждането от експлоатация на централата

Обратно в новината

Коментари - Американската компания Jacobs ще демонтира литовската АЕЦ "Игналина" | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ДОМЕНТИРА или КОМЕНТИРА?

и тия си демонтират държавичката..не сме само ние

Една подробност: Реакторите са чернобилски тип, но с повишена мощност. Чернобилските са по 1000 Мвт, а тези са по 1500 МВт. Освен това са ги спрели от експлоатация доста време след нашите реактори в Козлодуй, въпреки, че нашите са съвсем друг тип - Водо-Водни корпусни реактори. Тези и чернобилските реактори са графито-водни, канален тип реактори. Прави впечатление, че се опитват да спрат, да отрежат всячески руската ядрена промишленост. А реално погледнато руснаците са най-напред в тази област.

виж колко реактора имат САЩ и колко имате чебурашките: 94 в САЩ и 38 в Пидераша. Не говоря за Франция и Британия изобщо. Тръгнал мозг да ръси, бляда!

Много онтересна новина. След изливането на милярди евро за извеждане от експлоатация на АЕЦ Игналина от ЕК в местната организация ето кой ще свърши работата - Уестингхаус естествено те нямат опит но ???

Самата работа по рязане на желязо и къртене на бетон ще си е вършат местни работници. Посочената /или посочените/ фирми само ще управляват процеса. Освен това тези фирми ще имат пълен достъп до материали от реакторите. Това е важно защото като цяло развитието на ядрената енергетика зависи много от материалите. В случая става въпрос за изследвания на материалите. В Козлодуй пак западни фирми бяха натиснали да вземат проба от метала на корпуса на ...мисля Първи Блок. Целта е да се изследва точния състав и евентуална технология на обработка. При това пробата е взета /копната/ от вътрешната страна на корпуса, място срещу активната зона, където е силно облъчването. А тези реактори имат места /канали/ в които са поставени готови проби от същия материал и по график праз годините се вадят за изследване. Подобна проба от самия корпус не е вземана никъде по света. Това явно показва, че западните фирми имат голям интерес към руските разработки в областта на материалите предназначени за ядрената промишленост.

Идиоти!

Сценарият е един и същи - дават ти някое и друго евро уж за модернизация, ама после те принуждават да закриеш всичко! Ха честит ви ЕУ геийски съюз!