17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Абсолютно съм за,защото,когато по собствено желание сина ми напусна школата в Симеоново,Академията го осъди и заплатихме обучението

За мед. специалности мога да заявя на десаря Велев,че млад лекар може да подпише договор с точка първа начална заплата 3000 евро.Която се удвоява и утроява с броя на придобитите специалности. Отделно клас,извънреден и нощен труд,дежурства и пр.Иначе Велев да ходи на врачка.

За робите разбрахме. А за робовладелците? Какво ще правим с работодатели - бивши агенти на ДС, кредитни милионери и получилите пари в куфарчета? С работодателите - мутри?

Е за какво да останат аз познавам хора в туризма дето не им дават първата заплата щото сезона не бил почнал на пълни обороти и не им дават последната щото им изчезнали вилици, лъжици и чинии. Ми той сезона е 3 месеца ве мушмороци. Нито може да се запишеш на борсата нито да си платиш социалнное и здравните осигуровки. Изхода какъв е марш в чужбина. За сведение Кипър и Лондон кипят от българи работещи в ресторанти, хотели и магазини.

E това е най-лесният начин да изгоните и тези дето са останали да учат в Бг.

всички, които искат могат да учат в странство. На много места не само, че учат безплатно, но им дават и стипендии. Като завършат, ако не са деца на някой от разграбилите държавата по време на така нареченият преход, остават там. И причината не е само заплащането и перспективата. Най-важното е, че остават за да живеят в нормални държави, в които властта не е в мутри полуграмотни джепчии, да се движат по осветени улици без дупки, да ходят по тротоари а не през минни заграждения.

Бизнесът само говори и нищо не прави по- въпроса. Аз като студент не се крия, но явно бизнесмените го правят, защото вече почти завършвам и нито един не е дошъл да потърси контакт със студентите или да каже във ВУЗ-а, където съм каква програма на обучение да се провежда, за да могат студентите да са подготвени като кадри. Дори се чудя каква магистратура да запиша, защото и там няма никаква обратна връзка от бизнеса.

И какво да прави 5 години в България този новозавършил специалист? Да прекара две години в бюрото по труда и още три да работи нещо, което няма нищо общо със специалността му, така ли? И още нещо - в Германия и Франция образованието в държавните учебни заведения е безплатно. Защо тези хора не бягат да се реализират в България след като завършат там? Нито в Германия, нито във Франция има подобна глупост да си ДЛЪЖЕН да работиш в съответната страна след като си учил в държавно училище. Това са пълни глупости! Да не говорим, че в български университети по общия ред (т.е. плащат колкото и българите) учат и суденти от ЕС. И тях ли смятат да закрепостят за 5 години тия умници?!?

др Велев не от мира сево. Младите бягат от Б/я не от хубаво, а защото тук такива като теб крадат труда им. Казано с прав текст - за европейска заплата

А бе другарю Велев то сега даже основното и средното образование са платени! Да се е замилял човека колко пари дават родители по частни уроци за да може ученикът да натрупа знания с който да влезе в елитно училище (елитно според името ...за объчение там да не говорим, нивото е замръзнало някъде след 1940-та година до наши дни..)

Хм, аз пък искам, след като си плащам данъците в България, от които се издържа и образованието, да ми върнат част от тях, защото синът ми се изучи в чужбина и въобще не е ползвал "облагите" на бг образованието..

Нищо няма да ти се върне и нямаш основание да искаш. Ти ползваш образованието тук - лекарят който те преглежда тук, инженера и архитекта които са направили жилището ти са тук. А тези които учат сега, ще ти плащат пенсията утре. Е гати наглото изказване.

dude, споко бе, ти май от сарказъм не разбираш, нямам нищо против моите данъци да се използват за образование на селянчетата и за лечение на белодробния рак на пушачите -след като синът ми не се е възползвал, поне другите да намажат, нали са избиратели...

Нагли сте вие, необразованите алчни бизнесмени, които лижете задниците на политиците за обществени поръчки, без които ще фалирате...

Вие ако знаехте какви кадри ще ви трябват след 5 години нямаше да бягат хора от България. В 21 век НИКОЙ не знае какво ще е положението след 5 години. Динамиката е убийствена и прогнози не можеш да направиш. По приннцип на българския бизнес му липсва връзка с главния мозък. Когато не можеш да намериш хора на трудов договор търсиш външни услуги.Никъде не е казано, че всеки един бизнесмен трябва да работи само със собствени, наети работници. По принцип е нормално ако някой натрупа опит и няма възможност да прави кариера като мениджър да стане високоплатен експерт. Такъв, който фирмите не могат да си позволят да наемат за постоянно. Става въпрос дори и за водопроводчик, не за някакво гуру в програмирането - след 10 години стаж няма как да му бъде платено на такъв човек за пълна заетост, защото той може да право за час толкова, колкото ще излиза сметката да му платите. Представете си, че жена ви решава, че тъй като имате пералня, мивка, душ, вана, тоалетна значи трябва да си наемете водопроводчик на пълен работен ден. Ще кажете, че е лудост нали - като се развали му давате един петдесетак за половин час работа и всичко е ОК. Обаче мениджърите решават, че да се плаща по 50 лева за половин час работа не става. Ние трябва да работим само с хора на трудов договор. И обявяват щат за 1000лв. на месец за водопроводчик. Разбира се всеки един читав водопроводчик ще се изсмее на такова предложение - то даже е обидно. След това почват да ни обясняват как нямало водопроводчици, как трябвало държавата да помага. А вие много добре знаете, че като ви потрябва намирате до ден два.Министрите щото толкова им е акъла не искат статистика за това колко плащат и колко часа седмично имат реална нужда от тези кадри. Защото ще се окаже, че всъщност работодателя не може да даде повече от 1000лв. на водопроводчика, защото работата е за 20 часа месечно.... И те така...

Безплатно образование няма. Готови ли са робовладелци като този да платят за създаване на висококвалифицирана ръка, която да остане в кочината булгаристан? Въпросът е риторичен, на нормалните хора отговора е ясен - не.

В Англия хем образованието е по 9 000 паунда за година хем остават да бачкат?

Първо, глад за хора няма, това са легенди. "Гладът" за кадри идва поради лошият мениджмънт и, че господата с белите ризки не могат на две магарета сеното да разделят. Второ - от ниската автоматизация - пет човека завиват една крушка. Ама нали трябва да има за БМВ-то последен модел за синчето зер.

Къде отиде основният принцип на ЕС - свободно движение на труд и капитали? В университетите и сега има свободни места, не се бориш като едно време по няколко човека за място. Ако спрат държавните поръчки или задължат студентите да остават в България, това ще доведе до фалитите им и тогава съвсем ще останем без образование и кадри. Министърът хубаво даде пример в последните си думи от интервюто, за предприемачи от старото време, които са правили дарения и осигурявали кадри.

Готово бе шефче. Обаче: 1) Вдигане на заплатата при всяко повишение на цената на живота; 2) Нямаш право да ме уволняваш или съкращаваш по каквато и да било причина; 3) Безплатини курсове за повишаване на квалификацията всеки 3 месеца, ама от работното време, не събота и неделя. Ми така де, като ще се евем да е хубаво и за двамата.

"..Бизнесът предлага висшето образование да е безплатно, а завършилите задължително да работят определено време в България." Само да определят сумата, за която ще се поробва човека, завършил образованието...

няма смисъл, ако не е гарантиран напълно пазарният принцип на конкурентност при бизнеса. не става едни само да работят, а други само да менажират , по наследство, независимо дали ги бива или не.

Каква наглост? Tова не са бизнесмени, а партийни администратори, разчитащи на държавни поръчки, за да съществуват. Хората не искат да работят за тях и за това да ги задължим да работят за без пари в "ползу роду", защото това е "дълг към родината". И образованието се плаща от бюджета, който се пълни от работещите в България, така че ако обичате да не ми обяснявате какво дължа за "безплатното" образование. Между другото така сте раздули щата в образованието с партийни членове, на сладка службица, че чак е нелицеприятно.

Съгласен съм да сключа договор при следните условия: - стипендия за целия курс на обучение - осигурено жилище - гарантирано прилично възнаграждение с възможност за растеж за периода, в който ще имам ангажимент да работя при тях. Всичко друго е рабство

Безплатно образование? Мерси, не щем... По-добре платено, но качествено.

Бизниесмьиенино, един лев за българското образование дали ли си барем, че имаш претенции? Като започнете сами да си обучавате хората, а не да чакате университетие да ви дават наготово, тогава ще имаш претенции. Другият варият е - още при постъпване - сключваш договор с работника : "Ще те обуча, но 10 години няма да работиш и заплащането ти ще се индексира според инфлацията". Тогава вече имаш право на претенции, ако човекът иска да се маха.

"няма да напускаш"

Абе я направо, който се е изучил в България да им работи без пари и това е, решаваме проблема. Или даже - да им плаща за честта, че им работи. И още - да направи поне 8 деца като ц-ганите, защото ни трябват крепостни селяни и роби. Иначе - разстрел! Отделно - да има жени - носачки, като кравите за разпод, а всеки мъж, всяка седмица - да дава сперма за заполждане. Нека има роби все пак. И преборваме демографската криза. Отидох малко далеч, но нарочно за да провокирам и да изонизирам някои от вас с откровено фашистко мислене.

Авантаджии са това, не бизнесмени. Като искате подготвени хора - сключете договор за финансиране на образованието на младежа - с ясно описани права и задължения на страните, конкретни срокове за изпълнение и фиксирана работна позиция. Както и минимално бъдещо възнаграждение, обвързано със средноевропейското. Ама така не сте свикнали, нали?

Ми нека пък образованието да е платено. И после всеки си решава. И без това мама и тате дават мило и драго да изучат чадото, било то за частни уроци, а по-заможните ги пращат в чужбина. Възможно е и да се отпусне пълна държавна стипендия за най-добрите студенти от държавата с която да се покрият всичките им разходи по обучението.

Цялата работа е там, че т.н. български бизнес, ако такова животно изобщо има, иска да феодализира тази държава и да я ползва като лично имение, а нас - като крепостни селяни. А не да се конкурира с останалият свят. Очаквам следващият им бисер да е "затваряне на границите и разстрел ако искаш да работиш навън".

На пръв поглед - добра идея, но както всички знаем "Зорлем, хубост не бива"

Да си платиш след като си потребил е най-нормалното нещо. Кое му е зорлем? Просто за тези които останат ще е безплатно!

Първо образованието струва пари. Неможе България да ти го плаща - а ти после да плащаш данъци в Германия! Второ - това е малка но добра първа стъпка към решаване на демографската криза. Трето оставането на повече млади хора в България ще повиши икономическата активност и съответно ще вдигне жизнения стандарт! И накрая парите на тези които заминат - ще останат в университетите. Коеото пък ще повиши качеството на образованието.

Четвърто - да са конкурентни със условията на труд и заплатите, а не да ни имат за листни въшки за частно ползване. И стига си плещил за демографска криза, така няма да спреш хората да си търсят хляба.

Пич - да ходиш на работа не е единствения начин да изкарваш пари. А да си предприемач е доста по-трудно. А всеки бизнес които плаща ниски заплати е толкова зле, че само чака някой млад човек и идеи да го катурне. Та мисли за това като за много възможности - не ограничения :)

Защо трябва държавата да прави нещо, което е част от бизнеса. Ако създадат нормални условия за труд и плащат европейски заплати ще имат служители. В момента искат държавата за узакони робството. Устройва те или не, ще бъдеш принуден да си намериш работа тук, дори на мизерна заплата, само и само да не те гони закона.

В крайна сметка едно преместване в друга държава е доста некомфортно и дори и да не е заплатата като в Германия хората ще спрат да се местят. Освен това зависи от размера на заплатите. едно е тук ти и жена ти да работите за по 600лв. на месец, Съвсем друго е ако работите за по 2000лв. При 4000 лв. месечен семеен доход за да се преместиш в друга държава вероятно ще трябва да ти предложат доста над 4000 евро. А в случай , че тук работи само единия и то за 600лв. може да го направиш и ако намериш работа в чужбина за по 500 евро чисто на месец и за двамата.

Освен комфорта има и други неща, които натежават в една или друга посока. Държавност. Спокойна среда. Съседи които се грижат за имота си, не вдигат шум и ти е приятно да се прибираш у дома. Носталгия, липсват ти приятелите и роднините, необходимост да си близо и грижиш за възрастни родители. Всеки сам си знае и избира живота, затова в ЕС има свободно движение на хора. А тук приедвиждат заробване.

А разпределение няма ли да ви хрумне в комунистическите ви мозъци. То бива прости хора, ама от назначени бизнесмени, бивши комсомолци нищо не става. И ако няма работа в България 10 години безработен ли да стои младежа? А бе умник , я обясни точно колко хора с какви специалности ще ви трябват след 5 години? През 2005 щяхте да искате повече строители, а какво щеше да стане през 2008? Завършилите през 2008 щяха да са безработни до 2018, когато щяха да имат правото да работят в чужбина....

Интересно дали и прехваленият бизнес знае изобщо какво му трябва. Ще обучат N бройки от една професия, M - от друга, и после ще кажат "ми промениха се условията, нямаме нужда от такива професии".

Няма да ги спреш, чорбаджийче... Пак ще ви бягат...

Тази идея трябва да се реализира задължително! И не заради бизнеса - а заради България и демографската криза.

Значи насила да стоим в тази клоака заради демографската криза, така ли? Ми да вземем да църкаме малко "мат'риял" в бурканчета и жените да ги заплождат като кравите - тръбичка? Фашист!

На майката ти путката е клоака! Виж какво лайно е родила.

Хората бягат не защото много им се живее извън България, заради климата, природата, а защото тук не виждат възможност за реализация. Цялата идея н а общия пазар е бизнесът да се конкурира за работниците в целия в ЕС и така да не останат места с мизерни заплати. И сега е естествено българския бизнес да реве, защото още се опитва да не се конкурира.

Стандартната процедура за България е следната: получаваш бакалавърска степен в български увиреситет и след това заминаваш в някоя държава-членка на ЕС за да направиш магистратура. Като направиш магистратурата, пъхаш под дюшека българската бакалавърска диплома защото тя повече няма да ти трябва и смело излизаш на европейския трудов пазар с магистърската диплома, получена в Европа. Бачкаш, интегрираш се в европейския начин на живот, получаваш в пъти по-висока заплата от българската. В България идваш рядко и за кратко за да се радваш на българската природа и да си видиш родителите. А Велев да духа супата, той не е ваша грижа.

И вече не си българин. Ми нещо не ми харесва тази идея.

да си го завирате това безплатното више където слънце не угрява..... на инат не го изкарах... дори и безплатно да беше пак не бих го изкарал.... то ако човек иска да научи нещо ще намери начин, тия шарлатани дето само гледат какво ще им завреш под масата щели да ме научат на нещо.......

е бях чувал оправдания, ама това направо изтрепа рибата.

Плащаш фъстъци, работят ти маймуни. Е, не е толкова просто, но от там се започва.

Е те тоя същия нали рева колко губил от сливането на празниците. Сега като не ги слива не каза печели ли? Според мен нишо не печели, половината служители си пускат отпуска да си слеят почивката, а останалата половина е с намалена работоспособност поради липсата на първата половина. Та същата работа ще е и сега. То и без това сега е недофинансиран сектора образование, смятайте какво ще стане ако студентите спрат да плащат такси.

Бизнесът да си учреди стипендиантски програми, а държавата - да освободи от данъци тези разходи. Нахалство е да се иска това да се плаща от данъците на всички българи.

Сега се сещам нещо. По времето на комунизма образованието беше безплатно , но когато завършиш те пращаха по разпределение в някой фабрика / завод. Предложеното от Велев не е ли нещо като дежаВЮ....

Частния бизнес иска да получи безплатно от държавата кадри.

След като си плаща данъците и осигурява работни места бизнеса има право на кадри, на среда, на съдействие и разбиране. Имаме 51 вуза. Какво качество очаквате? Естествено и бизнеса трябва да поеме малко товар в обучението, но не и държавата да му прехвърля изцяло тоталния си провал в тази сфера.

от тия 51 вуза колко са частни?

Абе, бизнесът що не спре да хленчи и да иска? Бизнесът кога ще предложи стипендии за най-добрите студенти? Ама стипендии, които да покрият всички такси и разходи на студентите? С едно условие - стипендиантите да останат да работят за бизнеса-спонсор. Пък, който иска и ако поиска. ИИначе бизнесът може да си иска много работи.

Къде са работните ви места бе ? Например завършва един човек молекулярна биология и къде ще работи в България. В чужбина милиони работни места за него, в България - 0.....тъпаци, затова няма икономика, само мизерия и експлоарация

Вчера обявиха, че външнотърговския транспорт генерирал 15 процента от БВП. Отлично. А сега да видим какво прави държавата по въпроса. Значи трябват такива шофьори и помощ за съответните фирми. Май държавата прави обратното - визирам клякането пред макароня френски за шофьорите. А за туризма, който не генерира нищо от това, което се очакваше - даже трябваше да замени промишлеността, се правят страшно много неща като да се доосира цялата българска природа за поне 100 години напред, а резултат няма и няма. За завършващите медицина няма осигурена специализация, което ги гони директно в чужбина. Като се устроят на запад за какво да се връщат? Медицинските сестри учат 4 години и вземат после 600-700 лева месечно. В ЕС ще вземат същото седмично и то в евро, ако не и повече. Маса фирми работещи по крадене на европроекти наемаха колеги инженери, плащат нещо, но щом посвършат проектите те гонят като кръсно коте и реват после на г-н Велев - няма инженери. Мутренска държава. Съсипаха народа и сега се оплакват.

а бе да попитам г-на Велев нещо! Бюджета на Република България се събира от населението (няма как иначе) т.е Г-на Велев предлага с част от парите които държавата взима от мен като данъци аз да издържам някой студент за да може същият г-н Велев да използва тоя студент за да намали разходите от наемането на специалист в дадена сфера от пазара на труда !? Нещо не е наред по тия земи да знаете..през ден през два слушаме все по-Ъпсурдни неща. Тия легионери като г-на Велев трябва да се научат че всеки труд има цена която не се определя от легионери като него а от свободен пазар т.е предлагат ти условия а от там нататък дали ще ги приемеш е личен избор.

Да, абсолютно нормално е държавата да подкрепя дадени специалности, необходими за бизнеса, а ако трябва други да станат и малко по-скъпо платени, за да се компенсира безплатното образование.Нормално ли е да се знае, че липсват инженери, но масово да се натискат за юристи и икономисти?Какво става с тези премного еднотипни специалисти после?Един път са губили време и 5 години харчили лични средства за образование, втори път не могат да намерят работа по специалността и им остава разочарованието, което или ги праща на терминала или ги принуждава да работят просто нещо, неизискващо особена квалификация, съответно и за по-нисък доход.Същевременно с това и бизнесът затъва, поради липса на надеждни кадри.А да не говорим за липсата на нови попълнения и желаещи да започнат работа при дълбоко социални професии, като лекари, медицински сестри, учители.За последните държавата наистина трябва да се погрижи да станат доста по-добре платени и с привлекателни условия на труд, защото без такива нацията няма как да оцелява и да се развива.

Велев нека да разкаже как е в Англия - следването е с кредит - таксата плюс до 6х. на паунда на година за издръжка но за техни граждани. След около една година от завършването, кредита започва да се изплаща по системата 10% от разликата между текущата месечна заплата и 2400 паунда. Ако е под тая сума заплатата или е без работа не се плаща нищо. Само, че това банките няма да го направят и затова си има държавна институция по кредитиране на студентите. Такава има и в Германия и т.н.

алчни думбази. Много се загрижихте изведнъж за "работната сила", що не ви сърбеше преди пет-шест години, когато панацея ви беше "оптимизирането на персонала", тоест масовите съкращения? Що не ви засърбя, когато стана практика "бизнесите" да фалират, като преди това се източат от всякакви активи и работниците останат да взимат по три-четири заплати, ама от умрял писмо?

Нищо безплатно няма....това точно вие трябва да го знаете. Я си плащайте вие за образованието на кадрите които са ви нужни. Отде на де данъкоплатеца ще ви тегли масрафа. На обществото са му нужни лекари и мед.сестри,на вас ви трябват инженери...които на8 20 години не ви интересуваха. Така че по-добре бзплатно обучение на лекари.....ако изобщо се стигне до това.

А кой ще плати образованието? Само да не са преподавателите, както е и в момента

Безплатно образование - работа в БГ - минимум средноевропейски заплати. Хайде така да е обвързването, а? Искам да видя колко фирми ще подкрепят такава идея.

Не мога да разбера защо се пазариш? Значи искаш да ползваш от мойте данъци , но искаш ти да поставяш условията. Няма такъв филм. отиди учи в Европа и си търси там заплатата. Значи давам данъци а като отида в болницата - няма лекари. Заплатите растат и става все по добре, не е Европа, но ще стане. Поне така ни се иска на тези тук.

Като цяло си прав, но е само мечта. Направят ли ограничения, веднага "бизнесмените" ще започнат да намаляват заплатите. Не забравяй, че ние сме се учили с данъците на родителите ни, от нас се очаква да изучим следващото поколение. Т.е. имаме да връщаме.

Данъкоплатец = идиот Фирмите (особено големите и то по целия свят), скатават яко данъци, а държавите чакат на малкия човек, за да пълнят хазната - е докато мога да крия пари, ще го правя без да ми мигне окото. Иванчо, твоите данъци ги папкат циганите, не бери грижа за образованието. Преди време и аз си мислех, че плащането на данъци води до истинското общество, но БГ такова просто не може да има, заради слабия мат`рял (прав е Султана, колкото и да го плюете за това). Струва ти се, че БГ настига Европа просто защото Европа запада. Иначе good luck с догонването, особено към 2030, когато "братята" ще са 50%

Тези глупаци още не са разбрали, че човек избира среда, а не работно място, заплата, или безплатно образование. Развийте обществото и средата, и в България ще идват хора от Запада, вместо ние да бягаме поголовно там.

Това е доказано....