11 783 452 лв. на месец удържа държавата от 43 хиляди пенсии с таван

Все повече стават хората, които се пенсионират с недостатъчно стаж

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хората, които взимат пенсия са си я изработили! Заслужават я, а тези, които взимат тавана са хора с рискови професии! Така е навсякъде по света - повече внасяш и повече получаваш. Няма как да си без образование и трудовия стаж да ти е по кръчмите, а да искаш пенсията на миньор, металург, пилот!

Позната към момента взима почти 1300лв.от починалият си съпруг шапкар, но тя има 3-4 год. трудов стаж, цял живот спрягаше кафета и ресторанти, е ее това е живота за някои...

Да Ви обясня накратко... В момента в Бг висока пенсия взима този за който през годините са влизали доста пари в НОИ за осигуровки-не е достатъчно само 40 години стаж!

Има и олимпийци пенсионери с 10-15 стаж с 2000 лв.пенсия до ивот

Размера на пенсиите не зависи кой, какво е работил, а на колко е осигуряван по време на трудовия си стаж. Сиреч колко осигуровки е внасял.

Защо пенсионера има право на работа и бачка а работещия няма право на пенсия и да работи, индексазия всяка година и привилегии, ми ще ходя пеша, майната ви работещи пенсионери с привилегии

Не вярвах че има толкова тъпи хора. Нали като дойде времето да се пенсионира и ти може да продължиш да работиш. Всичко зависи от това какви усигуровки си внасял. А най лошо е че има ТАВАН с който се ощетяват хората с високи пенсии. 5г

И всички тези "ощетени" са все ръководни кадри от държавната хранилка-бюджета!Те не са внесли и лев,не са заработили и само са получавали това,което сами са си изписвали!

НЕ ВСИЧКИ!!!

Не всичи с високи пенсии са работили ръководни длъжнодхи но са били висококвалифицирани служители и са били осигурявани на реалните си доходи а имам познат бояджия ,самоосигурьващ се и си внасяше максималните осигурителни вноски от 1994 г защо да не получава реалната си пенсия бе завистлирци гадни ами само до тавана.

Колко пенсионери прецакаха така... Но няма как - иначе мизерните ви мързеливи баби и дядовци, които цял живот са барали меча няма да имат какво да ядат :Д

Пенсионната възраст в момента е около 63г, изискваният стаж за пълна пенсия е около 37, а средната продължителност на живота около 73г. При пенсионна вноска от 19.8% сметката показва, че пенсията трябва да е около 73% от дохода по време на активната трудова дейност. Защо не е така?! При таван на осигурителния доход от 3000лв, таванът на пенсиите трябва да е около 2200лв!

засегнат от "тавана на пенсиите" .Пенсиониран съм като служител в частна фирма . - осигурителен стаж II категория труд 17 год. 9месеца и 1ден - осигурителен стаж III категория труд 20 год. 11месеца и 21дена - приравнен осигурителен стаж към III категория труд 43год. 2 месеца До 2002 година съм осигуряван на база реално получена РЗ от 2002 година върху максималния осигурителен доход определен за страната. Мисля, че най големия недостатък на т.н. "таван на пенсиите" е не ощетяването на засегнатите от него лица а липсата на стимул у работещите да се осигуряват на база реално получени доходи....

Не е редно един шапкар да взема 1200 лева, при условие че цял живот не е правил нищо, а освен това се е пенсионирал с 20 години по-рано! Не е редно да има толкова голяма разлика между минимална и максимална пенсия, при условие че има горен праг на осигуровките!

Тоест - колкото повече работиш и плащаш осигуровки , толкова да ти се намалява размера на Пенсията ?

Не си разбрал! В момента е така - колкото повече работиш, толкова по-малка пенсия вземаш. Не включвам милиционерите , военните и разни държавни хрантутници - те никога нищо не са работили, а получават най-големите пенсии, при това - много по-дълго време. Товатрябва да се промени!

военните. Особено за генералите Радев и Янев които освен максималния размер на пенсията получават и заплати като президент и министър председател ......

Не разбирам защо няма мераклии за "Шапкари" при положение ,че нищо не работят според някои "Работари"

Вярно е че има максимален усигурителен праг но има и минимален. На какво то се усигурявал това ще получиш.

Защо шапкар да не взема 1200 лв ами ако си е внасял окигуровки на бйза максималния осигурителен доход какъв е проблемът ЗАВИСТНИКО ТЪПа защо да няма голяма разлика стига с тоз комунизъм .

Много ми е интересно така наречените джендъри от третия пол по кой закон ще ги пенсионират след като не са нито мъже, нито жени. На каква възраст ще имат право на пенсия, може би някаква междинна ще бъде.

КАКВО НЕЩАСТИЕ ЗА 43000 ПЕНСИОНЕРИ СРЕЩУ 2 043 000 ПЕНСИОНЕРИ - ЩАСТЛИВИ С ТЕХНИТЕ 300 - 600 ЛЕВА. А-а-а всички са пред Фалит на държавата и пред Ковид 19 - ужасно несправедливо. Изолирайте към щастие тези 43000 броя бедни пенсионери!

човече, просто тези хора са гледали малко по-далече , а вероятно са полагали и повече усилия докато са учели и работели, и сега може би затова получават и повече?

Всъщност - това са 99% бивши държавни служители... т.е. хрантутници и паразити.

Не съм забелязал някой военен, особено пък полицай, да е учил повече. Ама хич!

Не завиждайте на миньорите , които вземат тавана на пенсиите.Кой от вас има кураж да слезе километър под земята , за да работи. Или пък на работещите във вредни химически производства , където се налага няколко часа да дишаш с противогаз.Лесно ли е да си военен пилот и да носиш огромни претоварвания , от които ти се скапват стави и дробове. Има и хрантутници, които минават по перваза , но в общи линии системата е добра , стига да се спазват съотношенията са осигурителен принос и стаж. Това е един вид банка - колкото си внесъл , пропорционално на това ще бъде пенсията ти. Всякакво надуване на минималната пенсия , защото не можело да се живее с 300 лева е пагубно.Че кой разчита само на тези пари - почти всички получават помощи за дърва, ток , повечето са с телкове и получават добавки , гледат си градини и животинки. Но въпреки това се оплакват , щото така са свикнали.И току хвърлят от терасата десетина бона , увити във вестник, ако ги замотае някой телефонен измамник.Но наближават избори и ще ни пускат балони до откат.

Аз съм един от потърпевшите - 35 години в металургията , първа категория труд и изчислена от НОИ пенсия в размер 2100 лева . Тоест - за мен са закачени двама пенсионери с минималната пенсия без да са участвали в НОИ .И да допълня - мит е че военни и полицаи взимат тавана на пенсията , повечето са работници с непрекъснат трудов стаж и осигуровки - дори по време на прехода след 1989 , когато масово се работеше без договори и осигуровки - тези хора сега реват по форумите че им е ниска пенсията .

Хем първа категория, хем 35 години трудов стаж нещо не се връзва?!

На теб не ти се връзва , НОИ има формула за изчисление на пенсията - тоест аз имам 58 години осигурителен стаж и се пенсионирах на 53 години - сигурно и това ти се вижда странно .

има различни формули - едните са добри, другите са лоши?

Преди да пишите вижте кои пенсии са ниски. Ако не знаете това са тия които са се пенсионирали преди 2000г. Та по идея на Иван Костов и корифеите край него всички които преди 1999г. са се пенсионирали взимат около 33% от реалните им пенсии. За това главен счетоводител с 40 годишен стаж пенсиониран преди 2000г взима по-малка пенсия от чистачка която се е пенсионирала 2010г. Преди да пишете се запознайте със ситуацията! А тия дето се пенсионират рано са ченгета и военни. Още по неприятно е че категориите труд станаха много по-малко и по този начин също бяха ограбени хората.

Абе те увеличават стажа и годините постоянно, после били недостатъчни!

ще се работи с памперси

Кои са тези ощетените? 80% от тях са ранни пенсионери никога не платили и лев осигуровки. Осигурявани от другите българи 20-27г, после макс. пенсия още 30-40г. Работещият българин им плаща заплати и пенсии докато навърши 65 и после я доживее 70 я не!

в тая група влизат и банкерите бе умчо! Не са само полицайчетата и военните! По интересно е какво става с тия пенсионери където им бяха дадени не 100% пенсия, а едвам 32% по идея на Иванчо Костов, Нейков и бандата специалисти по пенсиите!?

Тези са разни номенклатурки,фуражки и прочее нищоправци!80%от народа мре с по 300 лв подаяние,за тия ли сега да се грижиме??????

И защо да се осигурявам на РЕАЛНА заплата? За да дават парите ми на цигани? За да дават парите ми на далавераджии дето не са се осигурявали цял живот р сега били зле и социално слаби? ХОРА ЯВНО МВ ТРЯБВА ДА СЕ ОСИГОРЯВАМЕ!

И защо тогава да внасяме за втора пенсия ?!

В тая държава ни обират всеки ден.

сега ли го разбираш

За едни 100 милиона годишно ли е тоя таван? При положение, че раздаваме милиарди за несъществуващи строежи???????? Доста несправедливо.

Да стане ясно, че има група от пенсионери за които няма таван.????!!!!!!!! Съдии, прокурори, бивши министри и т.н. Винаги е имало изключения в тая държава.

Те са правоимеещи....

45 хил. в бюджетния сектор вън.Защо заемат местата на младите безработни.Като толкова им се работи да отиват в частния сектор.Това е огромна несправедливост.

Чудя се, като дойде време за пенсия, дали ще има работещи хора в България, от които да удържат пари за пенсията ми.... С тези ускоряващи се темпове на изселване, едва ли .... Обичам си Родината, но Държавата ме гони с все сили навън. Скоро и аз, като милионите прокудени ще пея Облаче ле бяло......

Да бухаш цял живот, най чинно да се осигуряваш, НОИ да ти изчисли висока пенсия и в крайна сметка да взимаш половината, това е истивски грабеш!

Шишарка

Този таван трябва да бъде отменен - когато са одържали пари на хората не са им взели по малко...

Тези с таван на пенсиите са военни и ченгесари, политици,крадци нотариуси, които са си чесали мъдете, а освен това и ранно пенсиониране.Тези са държава в държавата и винаги са били богопомазани.

Ти си абсолютен мързеливец , а отгоре на всичко и глуапк! Явно цял живот си пил кафе и пушил цигари, докато си се водил на работа?!

Най-голямите хрантутници с най-голяма пенсия, а тия, които блъскат като ненормални в жега и студ ги осигуряват на минимална заплата и после на минимална пенсия. Абе идилия. А ко и са тези с максимална пенсия? - военни клатикури -МВР клатикури -Съдии клатикури -Прокурори клатикури -други клатикури Дано да дойде деня да им потърсим сметка на клатикурите, макар че ако не сме ние идва ЕДИН ден и всичко свършва и при клатикурите.

goose

не "ги осигуряват на минимална заплата", а "са се съгласили да ги осигуряват на минимална заплата".

Цако не си станал военен бе каун или съдия?

Който има - клати

Гаврата на държавата с пенсионерите е превърнато в национален спорт още от преди 30 години. Съществува дори цяло министерство, което е превърнато във формална структура, колкото да се каже, че го има - това на труда и социалната политика. Чрез него се осъществява умишлен геноцид над възрастното население в България за сметка на един етнос платени гласоподаватели. За това министерство най-хубавият пенсионер е починалия година след пенсия такъв! Тъжен, но неоспорим факт !!!!

Когато има специален фонд, където вноските за пенсии се съхраняват и управляват, тогава може да пишете или разправяте, че някой нещо на някого "удържа". Не манипулирайте! Удържа се "от нещо, което е налице". В този пенсионен модел - няма 'стоящи отделно някъде пари", които някой някак си управлява. Или си неграмотна да пишеш това или имаш личен интерес или просто си манипулатор.

Не дрънкай глупости!

Te, пенсионния фонд го окрадоха още в зората на "демокрацията". Бабите и дядовците ни са внасяли 30-40 години за тоя дето духа.

45 000 пенсионери на държавна издръжка плюс пенсията? Това ли пише? А после - защо младите бягат? Ами, продължавайте така. След 10 години пенсионерите вече няма да ги има, но ще са избягали още един милион млади. И, какво става с България?

Тия пенсионери са построили светът около теб, блъскали са половин век, отделяли са си пари за пенсия чинно всеки месец. Тия пари са си техни, изработени и вложени от тях самите. Не знам какво искаш да кажеш за младите, нека да работят, нека да построят по- хубав свят, нека като остареят да имат по- добри условия за живот. Това, дето младите бяхгали, понеже възрастните си получават пенсиите, само олигофрен може да го измисли.