10 практични начина да откажем пластмасата

Да си носим чашата в джоба или да си вземем "депозитна"

Обратно в новината

Коментари - 10 практични начина да откажем пластмасата | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ай стига сте прокарвали таз малоумна Депозитна система. Не е работеща никъде по света и при нас няма да проработи. Нали има кофи за разделно събиране, като сте мърлячи и хвърляте всичко в общата кофа как очаквате да се събира пластмасата? А като не може и боклука да си хвърляте като хората разделено, как ще събирате и връщате бутилки и други пластмаси? Както е писал един по-долу ще стане като в комунизна с бурканите от киселото мляко и зелените бутилки от олио и лимонадените шишета.

Всичко е демагогия. Принципът е създаваме проблем и после с години усвояваме средства, за да търсим решение. Толкова ли е трудно да се унифицират бутилки от различен грамаж. Всеки производител е свободен да си прави дизайн на етикети и капчаки, но стъкленият амбалаж да е унифициран. Това ще реши въпроса с кисело, прясно мляко, бира, сокове, мармалди, лютеници и още един куп стъклен амбалаж, който за всяка марка е различен и няма как да го събираш и връщаш. С пластмасовите бутилки още по-лесно- по една машина в големите търговски вериги и готово... но защо да решим проблем, за чието разрешаване може да има един куп чиновници на заплата...

Кромида доведе до генериране на чудовищно количество боклуци и разливане на отрови в природата. Ще остане ли това безнаказано? Надали...

Пак ще купуваме киселото мляко в бурканчета и ще ги връщаме. А децата ще се радват да връщат бутилките от лимонада за някоя стотинка като в Таралежите.

Стъклото и хартията са неекологични производства, стъклото изисква огромни енергични ресурси а за производството на хартия се използват такива химии, че е направо плашещо. Да не говорим за рязането на дървета. Пластмасата трябва да се събира и рециклира. И по-малко ще папате и пиете.

С Ъ Д И Н К И - ужас .....

Апропо , рециклирането на стъклен амбалаж в България е пълно печалбарство. Продават ми бутилката за 25-30 Ст. бройката, а я купуват ( и то само някой модели) по 10 ст. бройката.

Аз 10 начина не видях. Ето моите 10 начина да НАМАЛИМ пластмасата: 1. Започни да събираш пластмасата, за да осъзнаеш, че има проблем. 2. Смени найлоновите пликчета с текстилни. Дори торбите за плодове замени - има вече в Лидл такива (малко реклама, но от големите вериги други засега нямат). 3. Взимай метални кутии или стъклени буркани, когато е възможно. 4. Отказвай сламките, когато си в заведение. 5. Купувай насипно кафе, насипни ядки, каквото намериш насипно - възползвай се. 6. Готви повече вкъщи и по-малко поръчвайте. Колко пластмаса идва с доставената храна, просто е кощунство. 7. Оставяй тексилните отпадъци в съответната кофа. В голяма част от дрехите има изкуствени материали. 8. Замени бутилираната вода с филтрирана (не навсякъде за съжаление е възможно). 9. Замисли си преди да купиш нещо дали наистина ти трябва и ще го ползваш или ще бъде ползвано 2 пъти, прибрано и после изхвърлено. 10. На пазара вече се предлагат бамбукови алтернативи на познаните ни неща за еднократна употреба - купувай от тях. Като цяло трябва малко мисъл, в началото желание, което в последствие става начин на живот. Както имаше виц в началото на пандемията "Ако си мислиш, че един човек не може да промени света, не е ял суров прилеп". Промяната започва с нас!

Преди време гледах филм за рециклирането в Япония. Най-интересните извод бе, че рециклираните материали струват по-скъпо от новите. Зеленчуците управляващи в Брюксел са представители на общество, което е превъзмогнало базовите си нужди и започва да се фокусира върху щуротии. Опазването на природата може да стане единствено, ако всички го прилагат. ЕС е само 450 милиона от 8 и нещо милиарда население. По този начин единствено се повишават цените и се създават бизнеси за хора близки до управляващите.

ще мога вече да си нося в заведението водата от дома в термос и да не ме цакат 2-3 лв за малка пластмасова бутилка!

Четете бре - Инсия и Китай са ВИНОВНИ за 90 % от СВЕТОВНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ С ПЛАСТМАСА.От 8 реки се излива цялата тази пластмаса в моретата и океаните - the Yangtze; Indus; Yellow; Hai He; Ganges; Pearl; Amur; Mekong.

Така е. Изпускаш обаче факта, че до преди няколко години повечето "развити" страни си пращаха боклука натам. Сега обаче Китай спря да внася боклук. Доста сме лицемерни да ги обвиняваме.

сменете я със стъклена

продавайте напитките с включена цена на пласмасова бутилка 0,4 лева, поставете автомати където пласмасовите бутилки да се връщат и да се потребителя да си вземе парите а пласмасовите бутилки за преработка и употреба на пласмасата в ´индустрията. Тогава никой няма да хваря парите си в реката или в планината. Или ако някой изхвърли 6те се намери веднага кой да стопаниса 0,4 лева. Един голям бизнес за Бойко да закупи автомати от Норвегия и да ги продаде на магазините на двойна цена. Поздрави

дълга статия не можах те ли да напишете? А, и толкова да си противоречите, не е за вярване.

Най неграмотните хора работят на държавна работа. Какъв спад на потребление ще отчетете за използване на пластмасови прибори, след като има почти 100% увеличение на поръчките за офисите и домакинствата, на храна за вкъщи, през периода на затворените заведения. В какво слагат, храната....?

Няма проблем с пластмасата! Това е измислен проблем. Проблемът е с това какво правят хората. Да сте видели по река Искър да плуват банкноти? Левове, долари, евро...? Не, и няма да видите. Защото тези които си имат си ги кътат където и както трябва, а не ги извхвърлят от терасата, нито около десетките кошчета за отпадъци, когато са малко поизмачкъни или доволно старички. Даже си ги залепват с тиксо, ако са поизкъсани и после си ги сменят за новички в банката. Пластмасата, както и всичко което произвеждаме в 21 век няма да създава проблеми ако хората ги рециклират както и където трябва. Излишно е да спорим, колко много помагат някои популяно наричани пластмасови продукти в медицината и науката, например. Пестят средства, лесно се дезинфекцират или се употребяват еднократно и се рециклират, а материала от тях може да се използва почти вечно. Ако всеки си прибира найлоновата торичка където трябва и я праща за рециклиране, няма да има никакъв проблем с отпадъците.

Има проблем с пласмасата. Генерираме огромни количества! Ако не си пробвал, събирай една седмица всички пластмасови опаковки, които използваш - опаковки от прясно, кисело мляко, вода, сок, газирано (според предпочитанията), от сиренето, кашкавала, салама, тоалетната хартия, шампоана, сапуна, пастата и четката за зъби. Не изхвърляй торбичките, а ги събери за преизползване. Доста бързо няма да има къде да ги държиш. Това беше моят начин да разбера, че проблем има. Вече ползвам торби от плат дори за плодове и зеленчуци. Намерила съм някои алтернативи на гореизброените продукти. За съжаление е много трудно на места да убедиш дори насипните продукти да ти ги сложат в нещо за многократна употреба, отвикнали сме просто. Никой не е казал да не използваме никаква пластмаса, но определено имаме нужда да намалим количествата използвана.

а кой ни убеди да използваме пластмаса за еднократна употреба , имаше и евродиректива преди години ..... европейските чиновници са избрани от най-малоумните хора!

Каквото и да си говорим е без значение защото този въпрос ще го решим не ние а някоя калинка облечена вьв власт И ще го реши така че на всички ще им е гадно

Решаваме го сами, когато ние сами намалим количествата боклук, който генерираме. И когато ползваме по-устойчиви материали като стъкло или метал. За съжаление не бих казала, че е по джоба на всеки. Ама пък поне торбичките можем бързо да ги махнем - 2 големи торби+ 2 за плод и зеленчук са 6лв. А и защо не си ушием от някой стар чаршаф или покривка, която не ползваме?

А така

Ай ше ви еба в лицемерите... Магазините преливат от най-различни стоки (поне 70 % напълно излишни разновидности на един и същ боклук), опаковани в ПЛАСТМАСА! От млеката и напитките, до обикновените кренвирши и сирене. Да се чуди човек как само преди 20 - 30 г. сме живеели без всичката тази пластмаса. Ама клечките за уши и бутилките за вода са ви проблема, щото корпорация друга корпорация не подяжда...

Когато Ганьо си изхвърляш всичките боклуци не където трябва става проблем, голям проблем!

Пред ганьо, имаш в предвид себе си нали?

Цветанка от полимери ви каза ! Пластмасата е полезна !

Кок Запада с боклука се оправя. а Истока винаги си изостава?

С такива неграмотни като теб, дето и да пишат не могат!

Ще ти кажа как се оправят в Канада. Алуминиев кен от бира е 2.99 +0.25 депозит.Кока кола 2 л е .099 + 0.25 депозит. Пиеш и събираш в един голям чувал и като се сетиш някой хубав ден ги носиш bottle depot и си вземаш депозита. Ако си баровец и ги хвърлиш в коша,оттам минават клошарите и ги предават на депото. Стъкло,алумин, пластмаса и тетра пак се рециклира.И те така

Ако си спомняш и в България беше така! Още помня как събирахме бутилки за да ги върнем и да си купим баничка. Киселото мляко беше в буркани, връщаш старите и взимаш нови. Бозата и млякото бяха в стъкло. Бирата я продваха с депозит за бутилката. Я сега да видим някой изкупува ли бирени бутилки. Кой е виновен, че свикнахме с еднократните неща и уредите създадени да се сменят без да се ремонтират. Как свикнахте с колите за еднократна употреба, дето са изчислени на 5 години да се сменят. Скоро очаквайте забрана за уреди, който са направени да се ремонтират не директно да се сменят!

Ще лангъркаме от и до работата буркани, стъклени кутии, стъклен термос за вода, посуда. За целта ще ги слагаме и в текстилна торба. И така в градския транспорт. Гениално. Миене на метални сламки в заведенията? Гениално! Отиваш в магазина на топлата витрина и си влачиш стъклените кутии за храна? Наливен шампоан? Кой знае какъв евтинджос ще е. Дамските превръзки и те ли ще са насипни?

С такива като теб човешкия вид е обречен, разглезено тъпо същество което може да мисли само за себе си.

Шишетата трябва да се изкупуват. По света е така. Има си автомати за това, а при купуване на лимонадата се добавя левче за опаковката. На автомата после може да се вземе обратно това същото левче.

Нарича се flaskeautomat - шишеавтомат. Има видео и картинки в нета.

е 25 цента, мумио, или си на някое още по-прогресивно място? а как така има и без пфанд пластмасови шишета?

Като си спомня как преди десетина години имахме офис на първия етаж в "престижния" квартал Иван Вазов, срещу Южния парк. Не смеехме да отворим прозорци, защото хората от по-горните етажи изхвърляха както целия си боклук, така и изсипваха от тенджерите съдържанието на неизядените си манджи. Беше потресаващо преживяване!

"Кореняци" софиянци, които мразят "селяните" от провинцията!

остават, нали?! или те са от гума?

Да, от автомобилни гуми, рециклирани видинки.

Може да се помисли, примерно стъклени с размери! Ако стават и за миална машина ще е супер!

у нас със стъклото е извратено - трябва да си носиш касовия бон, сякаш си ги правя в къщи и ще набутам магазина с бутилки а с пластмасата е лесно - отваряш прозореца и готово - след 20-30 годи ако завали дъжд ще оправи работата

е Жалка работа!

друго си е сред природата да го хвърлиш!

от природата е дошло, от нефт, къде според теб е по-добре да се хвърли?!

фърли си го в хола бе дебил, ама през прозореца е по-добре, нали? а цървулите изуваш пред вратата че някви простци оцапали под прозореца и никой не чисти.

ще ви сложи на място.

До скоро наблюдавах цигански каруци пълни с пластмаса. Сега кой я събира?

Колко хора са наясно от какво се правят масовите и евтини комплекти спално бельо? Точно така, от пластмаса, например от използвани кофички от кисело мляко... Има достатъчно видео-материали в нета за производствения процес.

Едно време се е отглеждал коноп. В САЩ хората са били ДЛЪЖНИ по закон да го отглеждат поради безкрайно полезните му приложения - за дрехи, въжета, брезент, за конопено масло (първите коли на Р.Дизел са вървели именно с него, а не с нафта), за хартия (която не имала нужда от избелване заради естествената си белота, но пък тук се намесва Дюпон) и т.н. У нас също имаше доста площи, но... дойде "прехода".

Площите ги има, но конопът е свързан с труден бюрократичен контрол на отглеждането. А после има изнудване от търговци спекуланти.

Абе я вкарайте в хранителните вериги машини за мелене на пластмасови бутилки, сложете и едно левче бонус и после няма да се чудите какво да правите с пластмасите по къра.

За пластмасите е лесно да се говори, защото са видими. Някой обаче ще спомене ли, че при производството на един мобилен телефон се изхвърлят над 80 кг отпадъци, а за един лаптоп от 3 кг количеството отива над 1200 кг. Ама на кой му пука...

Ходехме на пазар с едни мрежи и ако намериш нещо в магазина, най-много да ти го опаковат в една хартия. Сега е другата крайност. Има изобилие от всичко и задължително ти се опакова в пластмаса.

за пластмасата има логика, обаче има още ужасно много найлонови, и др. опаковки като вафли, шоколади и т.н. които не се смачкват и заемат 2-3 пъти повече място след като се разопаковат, направо е кошмар. купуваш една торба стока - вадиш 2 -3 торби боклук.

Нали се канеха да ограничат производството на пластмасови изделия, там където има алтернатива ?

А китайските боклуци ще ги забраним ли?

Българските са още по големи боклуци.

В Австралия на абсолютно всяка бутилка или кен има цена 10 цента. Пластмасова, стъклена, няма значение. Отпечатано е на етикета.

В Германия кенчетата - 25 цента, твърдата пластмаса е 15 а меката 25 също! Стъклото е основно 8 цента ,но има и по 4 и това е от около 15 години.

Той ЕС отдавна шизофренира,така че всичко си е на мястото.Да видим какво ще им родят тъпите кратуни.

Господата депутати да не се въртят като пръдня у гащи а да направят като в Европа автомати за за бутилки преди демокрацията го имаше смешно и срамно да го няма през демокрацията

Сламка от пшеница? Не мога да повярвам! Как е възможно

Е какъв е проблема? АЗ като бях дете и ходехме на вилата, като исках да пия какао със сламка, баба ми откъсваше стрък от млечица. Поне така му казвахме на растението. Едно синьо цвете дето като му откъснеш стеблото, то е кухо и изтича бяла течност като мляко. Измиваше стръка на чешмата, защото бялата течност беше горчива и готово. Имахме си сламки.

Най-лесно е да се забранява, вместо да се рециклира, да се изхвърля разделно и най-вече да се възпитава от най-ранна детска възраст грижа към околната среда.

Я кажи, ти ако си на власт, как ще наложиш мерките които предлагаш? Особено последната, за възпитанието? М?

Кога ще разберете че рециклирането НЕ работи! Едно че е безумно скъпо, второ че изобщо не са чисти процесите. Половината европейски пластмаси, чинно събрани в контейнерчета, отиват по тихоокеанските острови. Ама що не ги съдят, ала бала? А що просто не намалим употребата? Колко да е трудно?

достатъчно е да се приеме закон който да задължи производителите на напитки да използват стъклени бутилки или метални кенчета. Да не говорим, че бира в пластмасова бутилка е извращение. Те разбира се веднага ще скочат да обясняват как това ще им оскъпи продукцията, но в края на краищата пазара ще регулира цените. ако не се купува на по-високата цена, ще я намалят.

Като си спомня по времетона соца всичко се купуваше в стъкло.Но след събитията на "демокрацията"новите веднага повлияни от запада ни наложиха всичко да е в пластмаса.До тук всичко е ясно само не разбрах същият този запад сега иска сам да си изхвърли боклуците.Луд свят не можеш го разбра.Да се смееш ли или да ривеш,не знам.

ако помниш също така много внимателно оглеждахме бутилките, защото редовно плуваха разни неща от лошата дезинфекция в нашите заводи. предимно затова се премина на пластмасови опаковки, защото стъклените изискват специална обработка при повторна употреба, а тя не е евтина и беше сравнително опасна.

Живееш в капитализъм отдавна. Гледай Вовата и Сидзипин какво правят

Потребител и правителство. Направиха хората консуматори и те се държат като такива. Над 50% от стоките са напълно излишни, но е друго да отидеш на шопинг и да хвърлиш камара пари за боклуци, които я ползваш я не. За жените особено е вярно на 100%. Другия момент е мързела - дали за изхвърлянето на отпадъка, дали за миенето на посуда. А правителствата, ако искаха да направят нещо отдавна да е факт. Субсидиране на първо време на продукти от целулоза, рециклирана хартия и т.н., които са разградими. Ама не, щото така няма как да ви цакат с по-високи данъци, да ви вкарват безумни закони и ограничения под паравана на климатични промени и т.н.

Питайте комунистите, нали по тяхно време нямахме хубави торбички като западняците, а киселото мляко и всичките напитки ни бяха в тъпите стъклени бутилки. А и в бакалията вместо в найлонова торбичка ни увиваха нещата в оня гадна рециклирана хартия. Оооо, щях да забравя и караха децата да предават хартия и метали на вторични суровини.

Тогава амбалажа беше стъкло /което е и правилното/а не както сега всичко е някаква долнопробна пластмаса.

Еееех, явно иронията не ви е позната, няма лошо. А това бяха все реплики от началото на 90те. Отпуснете малко.

спрете дир.ру :)

Ще произвеждаме пластмасови шкафчета че по устойчиви от дървените които бързо се разграждат с пачките и кюлчетата в тях.