Още преди пандемията ходенето по различни гишета за плащането на сметки, такси и данъци представляваше голямо неудобство. Чакането и реденето по опашки, необходимостта от използването на обедната почивка или друго свободно време в работния ден за посещение на близкия офис няма как да се нарече приятно. На фона на настоящата пандемия обаче то изглежда такова.

Рисковете от струпване на хора са особено големи на места, където могат да се образуват опашки. А такива често има, когато искаме да платим своя ток, вода или данъци. А как можем да плащаме без да се редим на опашки?

Мобилно банкиране

Технологията за мобилно банкиране се разви преди пандемията, но се оказа изключително ключова по време на нея. Какво е мобилното банкиране?

Мобилното банкиране има редица предимства

Снимка: Shutterstock

На практика, това е приложение, чрез което можете да извършвате редица финансови операции директно от своя смартфон и без необходимостта от ходене до офис или гише. То е защитено с вашите биометрични данни.

С мобилното банкиране може не само да забравите за чакането по опашки, но и да помислите за здравето на себе си и хората около вас. Но ползите от него не се изчерпват само с личната ви и парична сигурност.

Възможности 

В България потребителите имат широк избор от приложения за мобилно банкиране. Сред тях обаче се отличава апликацията на Postbank. Тя предоставя не само високи нива на сигурност, но има и изключително големи възможности.

На първо място m-Postbank позволява да следите с какви средства разполагате в сметката си в реално време.

Приложението ви позволява да правите трансфери към трети лица в рамките на банката и към други банки или между собствени сметки.

По този начин си спестявате ходенето до офиса на банката - той е в телефона ви!

Банковите преводи през приложението са със значително по-ниски такси, спрямо тези, извършени в офиса.

Чрез приложението могат да се плащат битови сметки и данъчни задължения към над 20 общини.

Може да плащате месечните си задължения директно от телефона

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Само с няколко клика от телефона може да платите сметките си за вода, ток, интернет и много други. Може дори да платите месечните такси към телеком операторите и своите данъци и задължения.

Плащането през смартфона се осъществява с двуфакторна автентикация - освен идентифицирането с ПИН код или с Вашите биометрични данни при вход в приложението, потвърждаването на преводи изисква и допълнителна верификация със софтуерен токън от ново поколение - m-Token Postbank. Така сте сигурни, че преводът ще отиде до правилния получател.

Всичко това ви позволява да си спестите разходките по гишетата и офисите на различни компании, тъй като може да платите на практика всичките си задължения без да излизате от дома си.

Това обаче не е всичко, приложението на Пощенска банка ви напомня, когато е дошло времето за плащане на комуналните задължения. Така вероятността да забравите да платите своя ток и вода е сведена до минимум.

Чрез m-Postbank може да се информирате за актуалните валутни курсове, а приложението съдържа и валутен калкулатор. Освен това, чрез апликацията може да намерите веднага най-близките до теб банкомати и офиси на банката - нещо особено полезно, ако сте в друг град.

Удобният дизайн

Приложението на Пощенска банка се отличава със своя удобен дизайн. Управлението на апликацията е интуитивно, а навигирането из различните раздели - повече от лесно.

Приложението на Пощенска банка може да се похвали с удобния си дизайн

Снимка: m-Postbank

Само с клик може да видите информацията за вашите банкови сметки и карти и да разберете дали не сте получили пари.

Само клик е достатъчен, за да проверите имате ли нещо за плащане, а извършването на трансакции, парични трансфери и плащания става за секунди.

Приложението m-Postbank не изисква допълнително активиране. Достатъчна е регистрацията Ви за интернет банкиране. Входът с биометрични данни пък се настройва за секунди от меню Настройки, а служителите на банката са винаги на линия, за да ви помогнат.

Финансово здраве

След като разкрихме ползите за вашето здраве от приложенията за мобилно банкиране и разкрихме какви са възможностите на най-добрите от тях идва време да поговорим и за финансово здраве.

Казано с други думи, от мобилното банкиране има още една полза - тази за личните ви финанси.

На първо място, поради своите върхови нива на сигурност, рискът с парите ви да стане инцидент от недоглеждане (например, да дадете една банкнота в повече) е сведен до минимум. Парите ви са защитени по най-добрия начин, като междувременно са лесно достъпни.

Благодарение на мобилното банкиране ще може да пестите пари

Снимка: Shutterstock

Приложението m-Postbank ви позволява постоянно да следите баланса си, а валутният калкулатор е особено полезен, ако имате сметки в друга парична валута.

Както споменахме, направата на банкови преводи през приложението е свързано с доста по-ниски такси, спрямо тези, извършени в офиса. Така на практика мобилното банкиране ви позволява да пестите.

Възможността да не закъснявате с плащането на сметките, таксите и данъците си влияе пряко на вашия джоб. Това е така, защото закъсненията често са придружени от глоби, които може да си спестите.

Приложението ви показва за какво харчите и колко плащате всеки месец

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Едно от най-големите предимства на приложението е свързано с факта, че от своя профил имате достъп до пълната история на разплащанията си.

Информацията каква точно е сумата, която дължите за сметки през месеца и какво точно плащате, позволява да планирате своето поведение през следващия месец. Така може много по лесно и ясно да съставите месечният си бюджет и да оптимизирате разходите си, което от своя страна ще ви позволи да пестите пари.

Ползите от употребата на приложение за мобилно банкиране стават явни още на първия месец, а удобството да плащате без да излизате на вън е видно още от първия ден. Истината е, че веднъж инсталирали апликацията, няма да искате да се завърнете в света на гишетата и опашките пред офисите.

Ако използвате услугите на Пощенска банка, може да свалите m-Postbank за Android от тук, за Huawei устройства - тук, а за iOS от тук. Повече информация за услугите на банката може да откриете тук >>>

 

*В материала има продуктово позициониране