Кремъл заяви в петък, че правните отдели на западните банки разбират "катастрофалните последици", ако ЕС изпълни плановете си да конфискува руските активи, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Европейската комисия изложи в четвъртък предварителните си планове за използване на лихвените приходи, генерирани от активите на Руската централна банка (РЦБ), замразени в страни от ЕС заради санкции. Според плановете, средствата ще бъдат използвани за финансиране на оръжейни доставки за Украйна и подкрепа на украинската военна индустрия.

Коментар по предложенията на ЕК направи говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

Общо 210 милиарда евро (227 милиарда долара) активи на РЦБ са замразени на територията на ЕС. ЕК оценява произтичащите от тях приходи на между 2,5 млрд. и 3 милиарда евро само за 2024 г.

Някои западни банки лобират срещу предложенията на ЕС за преразпределяне на тези милиардни приходи, тъй като се опасяват, че това ще доведе до скъпоструващи съдебни дела, отбеляза Ройтерс, като се позова на свои източници от банковата индустрия.

ЕК предлага по-голямата част от приходите - 90%, да постъпят в Европейския механизъм за подкрепа на мира (European Peace Facility - EPF), съвместен фонд, който частично финансира оръжейните доставки за Украйна. А останалите 10% да се насочат към бюджета на ЕС, за да се използват за укрепване на украинската отбранителна индустрия.

По повод предложението на ЕС за налагане на по-високи мита за земеделски стоки от Русия и Беларус Дмитрий Песков каза, че Русия има много алтернативни експортни пазари за зърното си. По думите му ще е необходима работа на експерти, за да се определи дали Русия или ЕС ще пострадат повече от подобни ограничения.

Коментирайки съобщения в медиите, че Вашингтон е заявил на Украйна да спре да нанася удари по руски петролни рафинерии, Песков каза, че това зависи от САЩ, но Русия би предпочела "те да призоват режима в Киев да се откаже от своята същност и преди всичко от терористичните дейности срещу цивилни цели и жилищни домове".

Коментарите му, изглежда, визираха украинския обстрел срещу руската гранична Белгородска област, посочва Ройтерс.