САЩ подготвят санкции, които заплашват да извадят някои китайски банки от глобалната финансова система, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс. Това, според американски представители, би спряло или поне ограничило китайската търговия, подпомагаща руското военно производство.

На фона на предстоящото посещение в Китай тази седмица на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън остава въпросът дали тази голяма финансова заплаха може да попречи на търговията между Китай и Русия, която позволява на Москва да възстанови армията си след загубите в Украйна.

В петък той разкритикува китайската подкрепа за руската военна промишленост и изтъкна, че Пекин е основен сътрудник на Москва във войната й срещу Украйна, като доставя ключови компоненти за оръжейната индустрия.

През последните седмици Вашингтон даде ясно да се разбере, че е готов да наложи санкции на китайски финансови институции, подпомагащи търговията с Русия със стоки с двойна употреба.

Народната банка на Китай и Националната администрация за финансово регулиране - най-добрият банков регулатор в Китай, не са коментирали информацията.

От началото на войната в Украйна Китай и Русия насърчиха търговията в юани за сметка на тази в долари - усилие, което може да защити икономиките на двете страни от евентуални по-широки санкции на САЩ.