Държавната банка на Китай ще предостави на руската Внешекономбанк кредит в размер на 8.4 милиарда евро. Парите ще бъдат използвани за модернизация на руската икономика.

Споразумението за кредита бе подписано от Игор Шувалов и неговия колега от Китай Ху Хайбан след разговорите на двамата държавни лидери Владимир Путин и Си Цзинпин по-рано днес, съобщи "Ведомости".

Руският президент и китайският държавен глава вероятно ще подпишат и рамков търговски договор за 2.5 години, в който да се посочат възможностите за китайски инвестиции без уточняване на размера и сроковете им.

Досега Китай имаше дял от едва 1% в преките чуждестранни инвестиции в Русия, като за миналата година те са в размер на 4.4 милиарда долара.

Пекин е готов да инвестира в Русия, но само при определени условия, смята руският икономист Юрий Зайцев. Китайски компании искат безплатно получаване на земеделска земя за организиране на селскостопанско производство, гаранция за вложените активи, възможност да водят от страната си работна ръка без да е необходима работна виза за Русия.

За инвестиции в технологии, китайците искат получаване на пълната документация, цялото ноу-хау, проектите и опитни образци на продукцията.