Печалбите на германските банки вероятно ще се увеличат благодарение на по-високите лихвени проценти по кредитите. Те обаче печелят по-малко от поскъпването на кредитирането в сравнение с конкурентни финансови институции, показва анализ на консултантската компания "Маккинзи" (McKinsey), публикуван днес и цитиран от ДПА и БТА.

Средната възвръщаемост на собствения капитал след данъчно облагане на германските банки се повишава до 5,4 на сто при 3,88 на сто преди година, сочи проучването на "Маккинзи". Те обаче изостават спрямо средното ниво на този показател, който отразява възвръщаемостта на собствения капитал при банките в Европа (7 на сто) и при глобалните финансови институции (13 на сто), посочва консултантската компания.

При проучването са използвани данни от най-големите 1000 банки в света. При всички се наблюдава ръст на печалбите.

Възвръщаемостта на собствения капитал на финансовите институции в Германия е анализирана отделно, въз основа на информация от германската централна банка "Бундесбанк" (Bundesbank), съобщи говорител на "Маккинзи". Този показател отразява колко ефективно едно дружество е използвало своя капитал, посочва ДПА.

В анализа на консултантската компания се казва още, че през тази година нетният лихвен марж на банките може да достигне през тази година своето най-високо равнище. Той отразява разликата между лихвите, които банките предлагат по депозитите и по кредитите. Печалбата, която се реализира вследствие на тази разлика, се нарича нетен лихвен доход, припомнят анализатори.