Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард каза днес, че лихвите по кредитирането в еврозоната може би вече са достигнали най-високата си стойност, но ще останат високи толкова дълго, колкото е необходимо за овладяване на инфлацията, предаде Евронюз.

Пред Комисията по икономически въпроси на Европарламента Лагард заяви, че според ЕЦБ лихвите "са достигнали нива, които, ако се поддържат достатъчно дълго време, ще допринесат значително за своевременното връщане на инфлацията към целта ни".

В средата на септември ЕЦБ повиши основните си лихви с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до най-високото им ниво в историята на еврозоната. Решението бе взето въпреки страховете от забавяне на икономиката, припомня БТА.

Днес Лагард многократно намекна, че ставките може и да са достигнали максимума си, но може да останат високи за продължителен период.

Тя няколко пъти каза, че лихвите няма да бъдат понижени, докато инфлацията не се приближи към средносрочната цел на банката за темп от 2 процента.

Инфлацията в еврозоната се забави до 5,2 на сто през август, а основната инфлация (без да се отчитат нестабилните цени на храните и енергията) до 5,3 на сто.

Лагард увери евродепутатите, че ЕЦБ взема предвид страданията, които причинява на европейците с рестриктивната си парична политика, особено на хората с променлива лихва по ипотеките.

Много икономисти призоваха институцията да се откаже от вдигането на лихвите, за да избегне забавяне на икономиката на фона на свиването на корпоративните инвестиции и по-ниското търсене за износ, които намаляват перспективите за растежа.

По-рано този месец очакванията за европейския икономическия растеж бяха понижени до скромните 0,8 на сто за 2023 г. спрямо пролетните прогнози за 1 на сто на фона на тревожните сигнали за застой на икономическата активност в Германия.