Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличеното обезщетение за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно. Tова заяви вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в ефира на БТВ.

Припомняме, че с промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване обезщетението за втората година майчинство се увеличи от 380 лева на 650 лева. Първоначално неяснотата за какъв период от време ще важи увеличението предизвика недоволството на майките в социалните мрежи. 

Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени

Гълъб Донев обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана. Той беше категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета.

"Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021", допълни Донев.

Социалният министър разясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лева, но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лева.

"Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв. При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните", обясни министърът.

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване. Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност.

Министърът посочи още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лв. по мярката "60/40", като парите за август предстои да се преведат. Той добави, че се очаква стимулът да продължи да работи поне до края на годината.