Швейцарският банков гигант Ю Би Ес (UBS) обяви, че е получил нареждане да плати на регулаторните институции в САЩ и Великобритания 388 милиона долара поради сделките на придобитата от него банка "Креди сюис" (Credit Suisse) с частния инвестиционен фонд "Аркагос кепитъл мениджмънт" (Archegos Capital Management), който се сгромоляса през март 2021 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Загубите на "Креди сюис" и на нейни инвеститори от този фалит възлизат на 5,5 милиарда долара, посочва в. "Ню Йорк таймс".

Споразумението, съгласно което Ю Би Ес трябва да плати огромната глоба, е първото уреждане на серия от потенциални задължения на "Креди сюис", която беше въвлечена в редица скандали и съдебни спорове, отбелязва Ройтерс. Придобиването на закъсалата швейцарска банка от страна на конкурента й Ю Би Ес беше финализирано през миналия месец.

От своя страна "Банк ъв Ингланд" (Bank of England) обяви днес, че налага глоба в размер на 87 милиона британски лири (111,54 милиона долара) на "Креди сюис" поради "значителни пропуски при управление на риска", свързани с нeйното участие в "Аркагос кепитъл мениджмънт".

"Пропуските на "Креди сюис" при управление на риска са изключително сериозни", се казва в изявление на подуправителят на британската централна банка Сам Уудс.