Съсипаната от започналата преди осем месеца война украинска икономика ще потъне с 35 на сто тази година, прогнозира днес Световната банка, цитирана от Асошиейтед прес и БТА. Банката прогнозира спад от 4,5 процента пък на руската икономика.

Войната унищожи заводи, земеделски земи и принуди милиони украинци да напуснат страната. Световната банка, в която членуват 189 страни и е призвана да се бори срещу бедността, очаква, че възстановяването на страната ще струва поне 349 милиарда долара или с 1,5 пъти повече от мащаба на предвоенната украинска икономика.

"Украйна все още се нуждае от огромна финансова подкрепа, тъй като войната продължава ненужно да бушува, както и за проекти за възстановяване и реконструкция", заяви Анна Биерде, вицепрезидент на банката за Европа и Централна Азия.

Все пак оценката на банката бележи подобрение спрямо спада от 45,1 на сто в августовската прогноза. Световната банка очаква украинската икономика да се завърне към растеж през 2023 г. с 3,3 на сто, въпреки че прогнозата е с висока степен на несигурност и зависи от хода на войната.

Междувременно се очаква руската икономика, която е засегната от западните санкции, да се свие с 4,5 на сто през 2022 г. и с 3,6 на сто идната година. Произвеждащата електроенергия руска икономика се оказа изненадващо устойчива, подкрепена и от скока в цените на петрола и газа, посочва банката.

Световната банка, базирана във Вашингтон, очаква новоъзникващите икономики в Европа и Централна Азия да се свият общо с 0,2 на сто тази година и да отчетат минимален растеж от едва 0,3 на сто през 2023 г.

Според икономическите оценки на банката за 23 страни в Южна и Източна Европа и Централна Азия е имало подобрения спрямо юнската прогноза за свиване от 2,9 на сто. Перспективите за 2023 г. обаче са по-мрачни от първоначалната прогноза за регионален растеж от 1,5 на сто.

ИЗБРАНО