Пандемията от COVID-19 може да предизвика дългова криза в някои страни, така че инвеститорите трябва да са готови да предоставят някаква форма на облекчение, което може да включва и анулиране на дълг. Това заяви в интервю за вчерашния брой на в. "Ханделсблат" президентът на Световната банка Дейвид Малпас, цитиран от Ройтерс.

"Очевидно някои държави не са в състояние да изплатят поетия дълг. Затова трябва да понижим нивото на дълга. Може да се нарече облекчение или анулиране на дълга", казва Малпас пред германския бизнес всекидневник.

"Важно е размерът на дълга да бъде намален чрез преструктуриране", допълва той.

Малпас припомня за подобни стъпки при предишни финансови кризи, например в Латинска Америка и инициативата за силно задлъжнели страни (HIPC) през 90-те години на миналия век.

На фона на предупрежденията, че пандемията може да тласне 100 милиона души към крайна бедност, Малпас поднови призива си за принос на частните банки и инвестиционните фондове.

По-късно днес се очаква президентът на Световната банка да говори от Вашингтон за последиците от коронавирусната пандемия и предизвикателствата пред икономическото възстановяване.