Голяма част от работещо население в България живее от заплата до заплата. Липсата на спестявания кара домакинствата да ползват различни начини за финансиране, чрез които да компенсират дупките в семейния бюджет - кредитни карти, бързи кредити, заеми от приятели и др.

Високата инфлация през последните месеци допълнително усложнява финансите ни. Има обаче няколко грешки, чието коригиране би могло да сме изправим на крака само след няколко месеца. Вижте ги:

Да харчиш повече, отколкото можеш да си позволиш

На всекиго се е случвало - получавате заплата и след десетина дни вече разполагате с 100-200 лева до края на месеца. Да, желанията винаги са повече от възможностите ни, независимо дали получаваме минималната заплата или четирицифрени суми.

Съвет: Помислете за увеличение на приходите си

Да купуваш всичко на кредит

Днес вече е възможно да купим всичко на кредит - от печка и пералня, до кола и апартамент. Какви обаче ще са ви месечните разходи за покриване на заемите ви? Според експертите те не трябва да надхвърлят 40% от общите ви приходи.

Съвет: Не купувайте нещо, ако нямате спестявания, които са 10 пъти повече от цената му.

Импулсивни покупки

Да, може би заслужавате новите маратонки, дънки, тениски, чанти и т.н. Но дали може да си ги позволите?

Съвет: Търсете по-евтини опции, а не марковите продукти

Не следите разходите си

Само една малка част от сънародниците ни съставят бюджет. С негова помощ ще знаете къде отиват парите ви. Една умна мисъл за парите казва: "Ако харчите всичко, което печелите, значи сте глупак".

Съвет: Вече има приложения, които могат да ви помогнат в това начинание.

Не пестите

Според експертите по лични финанси трябва да заделяме поне по 10% от приходите си. Парите можем да събираме в авариен фонд, които да ни служи при неблагоприятни събития около нас и близките ни.

Съвет: Пестенето е като мускул - колкото повече заделяте, толкова по-добре.

Имате само 1 източник на доходи

Според последно проучване, около 65% от милионерите имат повече от един източник на доходи. Помислете и вие как да изкарате по минимум 5 лева на ден.  Съвет: Кризите са един от най-добрите времеви периоди за стартирането на нов бизнес

Не инвестирате

Днес на пазара вече има приложения, които ни позволяват да влагаме дори и минимални суми в различни финансови продукти. Ако не ги разбирате, може да се обърнете към лицензираните инвестиционни посредници или управляващите дружества, управляващи взаимните фондове у нас.

Съвет: Влагайте пари само, които няма да ви трябват в следващите 5-7 години

Големи разходи по дома и колата

Всичко, включително жилището и колата ни са пасив. Не, определено не са актив, след като не вкарват пари в портфейла ви.

Съвет: Всеки трети швейцарец притежава имот. У нас този процент е над 85 на сто. В редица богати държави живеят под наем и инвестират спестяванията си. А вие?