Руската рубла днес се покачи до най-високото си ниво спрямо долара от седем седмици, подкрепена от плановете на руското финансово министерство за интервенция на валутния пазар в страната, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Друг фактор за поскъпването на руската валута е повишаването на цените на петрола на международните пазари след ракетните удари, които САЩ и Великобритания нанесоха срещу военни обекти на ислямисткото движение на хусите в Йемен.

Към 16:40 ч. българско време руската валута поскъпна до 88,22 рубли за долар. За първи път от 23 ноември 2023 г. тя премина под границата от 88 рубли за долар.

Руското министерство на финансите обяви в четвъртък (11 януари), че през идните седмици ще промени своята политика и вместо да осъществява покупки на чуждестранни валути, ще започне да реализира продажби. Този ход идва, след като приходите през декември от продажбата на руски петрол и природен газ са били по-малки от очакваното. Продажбите на чуждестранни валути се очаква да подкрепят рублата, посочва Ройтерс.