Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви, че ако бъде въведено, цифровото евро ще допълни парите в брой, а няма да ги замести. "ЕЦБ прочува как една такава дигитална валута може да предложи удобно и безплатно платежно средство, което позволява на хората да плащат навсякъде в еврозоната с безрискови цифрови пари", допълни тя. Окончателното решение за това ще бъде взето през 2024 г.

 

Лагард заяви в интервю за "Редакционсверк Дойчланд", че тя би желала да види ликовете на видни европейци върху новите банкноти евро, предаде ДПА.

"Лично аз мога да си представя лицата на прочути европейци като, например, Леонардо да Винчи, Лудвиг ван Бетовен и Джеймс Джойс върху новите банкноти", заяви Лагард.

ЕЦБ откри процедура по промяната на дизайна на банкнотите евро през декември, като допитване до обществеността ще бъде в центъра на процеса.

През 2024 г. управителният съвет на банката ще реши как ще изглеждат новите банкноти и кога ще влязат в обращение.

Лагард не е привърженик на идеята всяка страна членка да предлага свой дизайн на банкнотите, какъвто е случай с евро монетите.

"Промяната на дизайна е добра възможност да покажем единство. Ще бъде грешка, ако отново започнем да се разграничаваме", казва Лагард.

Също така тя се опита да омаловажи опасенията от високата инфлация днес, предаде Ройтерс. По думите на Лагард ценовият натиск би могъл да отслабне преди да се установи на стабилно равнище, предаде Ройтерс.

Предвид засилващите се инфлационни рискове миналата седмица регулаторът остави открита възможността за повишаване на водещите лихви по-късно през 2022 година. ЕЦБ посочи, че заседанието й на 10 март ще бъде решаващо за определяне на това, колко бързо институцията ще свие вече дългодействащата програма за изкупуване на облигации.

Пред комисията по икономически и парични въпрос на Европейския парламент Лагард прояви предпазливост, предупреждавайки, че в миналото еврозоната е била "особено уязвима" от високите цени на енергията, които свиват покупателната сила на домакинствата и по този начин намаляват инфлацията в средносрочен план.

"Това увеличава вероятността сегашният ценови натиск да отслабне, преди да стане постоянен, което ще ни даде възможност да постигнем целта за инфлация от 2 процента в средносрочен план", каза Лагард.

"Трябва да имаме предвид, че условията при търсенето в еврозоната не показват същите признаци на прегряване, които могат да бъдат наблюдавани в други големи икономики", посочи тя.

"Увеличава се вероятността инфлацията да се стабилизира на целевото ни равнище. Няма сигнали, че инфлацията ще бъде устойчива и много над целевата в средносрочен план", допълни ръководителката на ЕЦБ.