Фирмата за кредитиране на криптовалути Celsius Network спира всички трансфери, вкл. и кредитиране между акаунти поради "екстремни пазарни условия", заяви компанията в понеделник, след което последва още по-силен спад на крипто индустрията, съобщи "Ройтерс".

Биткойнът повиши по-ранния си спад след съобщението на Celsius, падайки с повече от 6% до 24 011 долара, най-ниско ниво за 18 месеца, а от нивото при затваряне на търговията в петък понижението е със 17.74%. Ether, втората по популярност криптовалута в света, спадна с 28.92% до 1 191.63 долара (валутните курсове са актуални към 12:00 часа българско време, източник Trading Economics.).

"Ние предприемаме това необходимо действие... за да стабилизираме ликвидността и операциите, за да запазим и защитим активите, които са ни предоставени да управляваме", пише в публикация на компанията в нейния блог. Клиентите на платформата ще могат да внасят критовалути в своите акаунти, за да съхранят своите активи, уточняват от платформата.

Към 17 май компанията е отпуснала кредити на стойност 8.2 милиарда долара и е имала активи за 11.8 милиарда долара, според информация на уебсайта на пратформата. Миналия август компанията заяви, че има активи от над 20 милиарда долара, припомня "Ройтерс".

Крипто пазарите бяха под натиск през последните месеци, падайки заедно с други така наречени рискови активи, тъй като лихвените проценти се повишиха по света, което подкрепи щатския долар. Спадът на цените допринесе и за краха на някои крипто проекти.

3e-news.net