Тристаен апартамент в Португалия беше продаден за 3 биткойна или около 110 000 евро в момента на подписването, съобщи "Пи Ей мидиа" (PA Media), на която се позова БТА.

Това е първата сделка за недвижим имот в Европа, осъществена изцяло в криптовалута, без конвертиране в евро, отбелязва брокерската агенция "Идеалиста" (Idealista).

Продажбата на имота в района на Брага е станала възможна благодарение на нов регламент на Колегията на португалските нотариуси, приет преди един месец, позволяващ този вид плащания.

По силата на новия регламент двете страни подписват обичаен акт за покупко-продажба, като купувачът разменя криптовалути срещу право на собственост. Преди новите правила при купуване на жилище се налагаше криптовалутите да се конвертират в евро, за да се осъществи сделката.

Новият тип плащане е придружен от нови процедури за борба с прането на пари. Ако трансакцията в криптовалути надхвърля 200 000 евро, операцията трябва да бъде обявена пред властите и трябва да се направи сравнение на стойността на криптовалутите в деня на договора.

През април цената на биткойна - спадна до 31 000 долара, а анализатори прогнозират, че може скоро да мине под границата от 30 000 долара. Миналия ноември най-популярната криптовалута достигна абсолютния си максимум от 61 000 долара.