Правителството има намерение да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 година от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Това е бил акцентът на работната среща премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев със синдикатите.

Двамата са обсъдили с ръководствата на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" подготовката на рамката на държавния бюджет за догодина и политиката на правителството по доходите, съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

Министерството на финансите е поело ангажимент да предостави на синдикатите подробни анализи, въз основа на които социалните партньори да изработят своите становища по темата.

По отношение на макрорамката Василев е посочил, че правителството възнамерява да се придържа към дефицит под 3%. Продължават активно разговорите с отделните министерства по отношение на разходната част на бюджета, като постигането на конкретни резултати ще бъде ключово при определянето на финансиране.

Ръстът на доходите ще изпревари инфлацията. Към настоящия момент се разработва политиката по доходите в публичния сектор, така че тя да се реализира на база на реални измерители и да се преодолеят дисбалансите.

"Изчисленията се правят внимателно. Бюджетът трябва да е устойчив - при това условие може да има ръст на доходите всяка година. Високи доходи и образование е нашата цел", заяви премиерът акад. Николай Денков. По думите му принципът на "евтината работна ръка", следван години наред, не работи за развитието на икономиката и не мотивира хората.

Като важни предпоставки за икономическо развитие министър-председателят изтъкна още необходимостта от политическа стабилност в страната, привличане на сериозни инвестиции, нетърпимост към корупцията и съдебна реформа. Премиерът беше категоричен, че правителството ще предложи разходване на публичните средства по възможно най-ефективния начин, се посочва в съобщението.

За БНР президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов съобщи, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

За да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5 на сто, увеличението им трябва да е с 10 на сто номинално. Конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства, коментира президентът на КТ "Подкрепа" с уговорката, че днешните разговори са съвсем предварителни:

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски, и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано".

Снимка: БТА

На срещата е обявено, че правителството прави анализ на политиката по доходите в сектора на администрацията:

"Макар и засега само на централната администрация, което е крайно недостатъчно. Харесах го дотолкова, доколкото аз съм отдавна убеден и мисля, че всички, които малко от малко наблюдават тези неща, знаят, че политиката по доходите в сектора на администрацията беше хаотична и тя се формираше на база това кой ръководител на коя администрация е по-влиятелен".

Намеренията са още при формирането на бюджетите в отделните структури да участват и представители на синдикатите, които да представят своите виждания и искания.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина. Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева. Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.