За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар. Това обясни министърът на енергетиката Александър Николов по NOVA.

"Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем", обясни министърът.

Николов отчете, че цените на тока в Европа на битовия пазар са много по-високи.

"Факт е, че енергийната криза е криза за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион", каза енергийният министър.

Министърът коментира и дали е възможно общините, които изключват осветлението, и училищата, болниците и манастирите, които се сблъскват с проблеми заради високите цени да преминат на регулирания пазар на електроенергия.

"Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена", уточни Николов.

Той засегна и сметките на студентите, живеещи в общежития, които заплащат високи сметки за ток поради факта, че сградите са регистрирани като юридически лица и са на свободния пазар. "Към момента те ще получат размера на компенсациите, който е валиден в цялата страна", обясни министърът.

По повод смененото ръководство на "Булгаргаз" министърът посочи, че това е следствие на данни от проверки, които са извършени.

"Цената на природния газ за януари месец е функция на решения на ръководството на "Булгаргаз". Можеше повишението да е с 5%, а не с 30%. Вместо да се защитава обществения интерес, се защитава търговския интерес. Чий е този интерес - ще се установява занапред. Твърдя, че ръководството на "Булгаргаз" не са работили в интерес на дружеството", заяви министърът на енергетиката.

Междувременно по БНР уволненият шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов заяви пред БНТ, че дружеството ще внесе предложение за намаление на цената на газа с поне 17% от февруари.

По думите на министъра хранилището в Чирен не е пълно и не е наблюдавано както трябва. Ако днес Русия ни спре природния газ, то има за цял месец. Няма да се компенсира изцяло липсата на природен газ, но имаме потвърждение на партньорите ни от Азербайджан, че ще има доставки.

Николов заяви, че предстоят преговори за цената на газа и се надява, че тя няма да зависи от случващото се между Русия и НАТО.

Междувременно Владислав Панев, член на на Комисията по енергетиката, заяви пред БНР, че на извънредно заседание утре енергийната комисия ще обсъжда компенсации за тока за училищата, детски градините, общините, градски транспорт и други.

"Според мен това е въпрос по скоро на изпълнителната власт и очаквам енергийното и финансовото министерство да се изкажат по въпроса. На този етап те предлагат компенсация на 75 на сто от горницата над 185 лв. е една чудесна стъпка, въпросът е какви ще са пазарните цени през февруари. Ако през февруари има обаче по-високи цени на тока, тогава ще трябва да се преразгледа и това решение", каза още Панев.

Мораториумът е до края на март и след избора на нови членове на КЕВР той може да бъде отменен.

"Аз очаквам новите членове на регулатора да бъдат избрани най-рано този петък, най-късно следващата седмица. А това дали може да спре метрото, което изказа кметът на София, искам да кажа, че за метрото има предвидена компенсация към сметките за януари, февруари и март. За по-скъпите лампи за уличното осветление, мога да кажа, че що се отнася за Столична община, там възможностите за оптимизиране на разходите за електроенергия са огромни и бих ги посъветвала да обърнат внимание на тези възможности, преди да настояват за по-големи компенсации", каза още Панев.

На въпрос, че утре, на 1 февруари, трябва да бъдат внесени актуализираните цени на природния газ, и не е ясно кой ще ги внесе, при условие, че сегашното ръководство на "Булгаргаз" е уволнено, новото не е вписано в Търговския регистър, а съставът на КЕВР е в процедура на смяна, Панов отговори:

"Очаквам утре да имаме намален състав на КЕВР от 9 на пет члена. Председател и член на енергийната подкомисия може да има действително най-рано в края на следващата седмица.  Днес или утре очакваме Държавен вестник да обнародва намаления състав, което означава, че членовете юрист и икономист отпадат. След това отпадат след жребий още две имена и след това изслушваме кандидатите за член и председател, които най-рано могат да бъдат потвърдени от НС в петък."