"30 години създаваме вселена от нови възможности" - това е мотото, под което Пощенска банка отбелязва своето 30-годишно присъствие на българския пазар. За този период финансовата институция активно се ангажира с процесите, през които преминава българското общество, посредством своята социално отговорна и дарителска дейност. Компанията отново поставя обществените нужди на фокус, като подкрепя генерирането на устойчиви модели и решения за промяна на средата по случай своята годишнина. Специално създадената иновативна онлайн платформа "Вселена от възможности" е новата, изцяло дигитална, мащабна социално отговорна инициатива, която Пощенска банка стартира по случай своя 30-годишен юбилей. На адрес 30yearspostbank.bg интернет платформата ще обедини атрактивни идеи на граждани и организации с нестопанска цел, които са свързани със социално предприемачество в полза на обществото. Три от проектите с потенциал в ключовите области образование, дигитални иновации и опазване на околната среда ще получат безвъзмездно финансиране в размер до 10 000 лв. всеки, за да бъдат реализирани.

"Вярваме, че иновативната онлайн платформа "Вселена от възможности" има капацитета да подпомогне значително позитивните промени в нашето общество. Носителите на подобни промени са хора и организации, които категорично са застанали зад кауза и разполагат с ясен план как да я реализират. Нашата цел е да открием тези социални предприемачи и дигитални иноватори и да предложим своята специална подкрепа за техните идеи. През цялата си 30-годишна история активно и целенасочено работим за по-добро образование, за по-зелена среда и съзнание, като използваме модерни технологични решения и дигитални иновации както извън, така и вътре в нашата организация. Ето защо съвсем естествено избрахме тези три категории. Вярваме, че тези области имат най-голям потенциал да вдъхновяват позитивни промени и да създават нови възможности за развитие за цялото общество. "Вселена от възможности" е най-мащабната ни, иновативна и изцяло онлайн базирана инициатива за корпоративна социална отговорност, която обединява трите важни за нас области за развитие и цели да въвлече максимално широк кръг от хора и организации. Всеки може да кандидатства за финансиране на своята идея, както и да даде своя глас в подкрепа на даден проект," коментират от Пощенска банка.

Дигиталната платформа "Вселена от възможности" е на адрес 30yearspostbank.bg и е отворена за кандидатстване до 10 юли 2021 г. Процесът на кандидатстване за безвъзмездно финансиране в трите категории "Дигитални иновации", "Образование" и "Зелени проекти" се осъществява изцяло онлайн, като общият награден фонд е 30 000 лв. Стойността на финансовата помощ, която може да получи всеки проект, е 10 000 лв., а авторите му се ангажират със срок за реализиране в рамките на 6 месеца от датата на получаване на финансирането. Всеки участник има право да представи неограничен брой проекти в трите категории, а помощта, предоставена от Пощенска банка, може да се използва за пълно или частично финансиране на проекта.

Изборът на победители ще се проведе в няколко етапа. Всеки от проектите, кандидатствали за финансиране, ще има равен старт, когато от 10-ти до 31-ви юли включително "Вселена от възможности" бъде отворена за гласуване, посредством уникален вот на публиката. На 1-ви август ще бъдат обявени 10 финалисти във всяка категория, събрали най-много гласове. 30-те финалисти ще бъдат представени в профилите на Пощенска банка в социалните мрежи, а на специално събитие на 14 септември 2021 г. независимо жури ще селектира най-силните идеи и ще обяви тримата победители - по един проект във всяка категория.

Специалната онлайн платформа "Вселена от възможности" надгражда 30-годишните активни действия на Пощенска банка в сферите на образованието, опазването на околната среда и популяризирането на иновациите в съвременното общество. Сред многобройните проекти и инициативи, които финансовата институция реализира, са стратегическото партньорство със СофтУни и Finance Academy, програмата "Финанси по ноти", подкаста "Финанси на фокус", вътрешната програма "Зелени заедно", проекта "Зелени истории на открито", инициативата "Герои в зелено" и много други. Устойчива тенденция в развитието на Пощенска банка през годините е дигитализацията и постоянното въвеждане на иновации. Признание за постиженията ѝ в тази област са двете отличия от престижния международен конкурс World Finance Digital Banking Awards 2020: "Най-добра дигитална банка" и "Най-добро приложение за мобилно банкиране" за потребителите в България. По случай своята 30-годишнина със старта на "Вселена от възможности" Пощенска банка прави поредна смела крачка в тези три области на интерес: отваря обществена дискусия, дава гласност на смели идеи и въвлича обикновения човек в промяната към по-добро.


Материалът е предоставен от Пощенска Банка.