Още от зората на човешката цивилизация хората се питат как ще изглежда бъдещето. В миналото мнозина, включително принцове и царе, са ползвали услугите на гадатели, предвиждащи какви промени могат да очакват те в идните години.

Днес темата за това как ще изглежда бъдещето продължава да е на дневен ред. Силата на науката обаче е изместила неясните предсказания и ги е оставила в далечното минало.

Анализирането на данните, експертизата в развитието на различните сектори, както и следенето на най-новите научни открития и пътя по навлизането им е ключът, който ни е необходим, за да си съставим една много по-ясна и точна представа за "утрешния ден".

Големи организации като НАСА или компании, като SpaceX, правят своите заявки да изпратят хора на Луната още през това десетилетие. Различни компании обявяват плановете си, но за мнозина е по-интересно не дали и кога хора ще стъпят на Марс, а как ще се промени ежедневието им в бъдеще.

В този случай отново трябва да използваме съставните части на "ключа", с който можем да "видим" бъдещето си. Различното е, че трябва да видим и кои са нещата, с които се сблъскваме най-често в един средностатистически свой ден, за да знаем какво може да се промени в него. Вземайки предвид това, можем с голяма сигурност да твърдим, че пет технологии ще окажат голямо влияние над нашия живот през идните 10 години.

Ето които са технологиите, които ще променят това десетилетие:

Автономни автомобили

Логистичните компании ще са големият печеливш от безпилотните автомобили

Снимка: Tesla

Бъдещето принадлежи на безпилотните коли, заяви преди 6 години един от най-известните футуристи Рей Кърцвейл, експерт по изкуствен интелект в американската технологична компания Google.

Ползите са свързани с намаляването и дори елиминирането на катастрофите. Транспортната индустрия ще може да подобри ефективността си, а в някои случаи да се лиши напълно от човешкия си персонал.

Дори към този момент има компании, предлагащи модели, които могат да се паркират сами или да се движат по магистрала без необходимост от шофьор. Технологията обаче все още е в своя зародиш, а нито един автопроизводител не разрешава употребата на автономни коли без човек зад волана.

Развитието на бързия мобилен интернет, изкуствения интелект и машинното самообучение ще промени това. През настоящото десетилетие ще видим безпилотен градски транспорт, спазващ точно разписанието си. На пазара ще дебютират коли, които позволяват шофирането им да става без необходимост от човек на шофьорското място. Това ще промени не само автомобилната индустрия, но и градовете ни, които ще съобразят инфраструктурата си с новата технология.

Дигитални близнаци

Изкуственият интелект ще навлиза все повече в ежедневието ни

Снимка: iStock by Getty Images

Развитието в сферата на изкуствения интелект и машинното самообучение ще доведе до появата на дигитални близнаци.

Технологията ще предостави дигитално копие на действителен физически обект, продукт, процес, екосистема или дори човек, както и група от хора.

Дигиталните близнаци позволяват изпробването на редица промени и корекции, които биха били твърде скъпи, сложни или рискови за изпробване в реалността.

Технологията може да помогне за по-доброто планиране на нашите градове. Във виртуална среда могат да се изпробват и открият оптималните варианти на инфраструктурата, като те бъдат реализирани в последствие с възможно най-малък риск от грешно планиране.

Тестването на хапчета и нови технологии в сферата на здравеопазването също ще стане по-лесно и безопасно, а експериментите с живи същества и хора ще намалеят.

Като рисково обаче се оценява въздействието на дигиталните близнаци в политиката.

Към днешна дата Пентагона и не малка част от военните министерства на останалите големи държави планират да създадат дигитални копия на своите противници, като това ще им позволи прогнозирането на техните действия с голяма точност. Рисковете от това са свързани с по-големия контрол над обществото. Грешка в алгоритъма обаче едва ли ще доведе до война, тъй като финалните решения ще се вземат от група хора.

Въпреки възможните опасности, дигиталните близнаци носят много ползи. Технологията може би стои в основата на решението на проблема с климатичните промени, замърсяването на въздуха и водата, както и с изчезването на редица застрашени животински видове.

Транспорт с дронове

Скоро такситата ни ще летят

Снимка: Bell Nexus

Дроновете обещават да променят сектора на доставките. Логистичният гигант DHL дори си сътрудничи с български стартъп в направата на дронове за трансгранични и междуградски доставки.

Устройствата ще направят транспорта на стоки много по-бърз и евтин. Той ще стане по-малко зависим от служителите, трафика в градовете, състоянието на наземния транспорт и пътищата. Дроновете биха се справили много по-добре в поледица или в час пик.

Според експертите развитието на дроновете за логистика е получило голям тласък от пандемията насам, тъй като COVID-19 предизвика множество забавяния в доставките.

Част от доставките в градовете ще бъдат поверени на по-бързи и леки дронове, които ще превозват товари около половин тон на разстояние от няколко хиляди километра.

Транспортът с дронове обаче не се ограничава единствено със стоки. Няколко стартъп компании вече са извършвали пробни полети с хора. Въздушните таксита също са независими от трафика, не е необходимо да се пилотират и имат обсег от около 20 километра.

Специалистите са на мнение, че до края на десетилетието въздушните таксита ще са много развити в Сингапур, Дубай и други богати мегаполиси.

Дигитално банкиране

Офисът на банката ни вече е в нас

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Експертите са категорични - в бъдеще ходенето до офиса на банката ще става все по-рядко, защото голяма част от услугите ѝ ще бъдат дигитализирани и на една ръка разстояние от нас. Вместо да чакаме на опашка, за да можем да извършваме банкови операции, е достатъчно да имаме смартфон, таблет или компютър, свързани с интернет.

Банките виждат бъдещето именно в дигитализацията на услугите си, а пандемията ускори допълнително процеса по интеграцията на новите технологии, споделят банкери и финансисти. Клиентите също настояват за повече банкови онлайн услуги, тъй като това би им спестило ценно време, а в доста от случаите и такси.

Експертите отчитат, че до края на десетилетието всички банки ще преминат през задълбочена дигитализация, като някои дори ще преосмислят необходимостта от съществуването на физически офиси.

Добър пример за навлизането на иновативни технологии у нас е дигиталният портфейл, който превръща смартфона ни в място, от което всичките ни дебитни и кредитни карти са достъпни за ползване. Само с изтеглянето на едно приложение, ние можем да плащаме на ПОС терминал, да следим къде харчим парите си и да имаме по-добър контрол над своите банкови карти.

Мобилното банкиране пък позволява плащането на данъци и битови сметки. То прави възможно преводите към свои сметки или към други лица да се правят, без да се налага да напускаме дома си.

Един от най-добрите примери у нас за дигитализация на банковите услуги идва от Пощенска банка. Тя разполага с пълната екосистема от услуги, включващи мобилно банкиране, дигитален портфейл, денонощен асистент с изкуствен интелект, който дава информация на клиентите, и 24-часови зони за онлайн банкиране.

Всичко в облака

Лаптопът ни скоро може да има изчислителната мощ на суперкомпютър

Снимка: Shutterstock

Днес качваме много от своите файлове, снимки или работни материали в облак - това на практика е леснодостъпен сървър, предлагащ ни свободно място. Ние можем да го ползваме без значение от местоположението си или от особеностите на устройството, от което влизаме. Това е реалност към този момент, но това, което предстои да се реализира през настоящото десетилетие, далеч надхвърля съхранението на информация.

Google и останалите технологични гиганти работят над технология за облачно използване на компютърна мощност. Приложенията на това са многобройни. Без значение каква е вашата машина, ще може да използвате дори най-тежките приложения. Например, дори да имате стар смартфон, ще може да играете най-новите игри с графични настройки на максимума, стига да имате интернет връзка.

Работата от вкъщи няма да е зависима от покупката на мощен компютър, а много от големите офиси ще си спестят инвестиции от стотици хиляди евро в работни РС-та.

Ползи ще има и за учените, които ще могат да осъществяват изследванията си с помощта на изчислителната мощ на облака, независимо от апаратурата, с която разполагат.

За компютърни услуги в облака се говори още от началото на века, развитието в мощността на чиповете обаче ще направи технологията възможна именно през настоящото десетилетие.

Проектът за игри Stadia на Google е добър пример за облачни компютърни услуги. Без да теглите нищо, вие получавате моментален достъп до голяма колекция от игри, които може да играете без значение от параметрите на устройството, което имате. Необходима е единствено връзка с интернет. И това е само началото. Много скоро ще видим облачни компютърни услуги, които напълно ще трансформират ИТ индустрията, а чрез нея и ежедневието ни.