Около половината от пенсионерите са на минимална пенсия след увеличението в края на 2021 година. Това заяви в ефира на БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Средното увеличение на пенсиите от 25-ти декември е 12,5% или около 65 лв. на пенсионер, отбеляза той.

По думите му за всеки пенсионер увеличението е различно в зависимост от осигурителния му статус. Целта е хората да не получават по-малко средства, отколкото получаваха с ковид-добавката от 120 лв. през изминалата година, обясни Гьоков.

"Изчисленията ни са такива, че да няма нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия от това, което е получил през декември. И ако идентифицираме проблем при някоя от групите, която да е ощетена, ние ще коригираме този проблем", каза социалният министър.

Припомяняме, че от 25-ти декември 2021 г. всички пенсии се изчисляват по нов начин като коефициентът на тежест на всяка осигурителна година се вдига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия става 170 лв., а минималната се повишава от 300лв. на 370 лева.

До юни е осигурена и ковид добавка по 60 лева. След това трябва да се търси решение как парите на възрастните да не намалеят със спирането на добавката, изтъкна социалният министър.

Георги Гьоков се обяви за отпадането на тавана на пенсиите или поне за драстичното му повишение. Това обаче няма как да се случи тази година, поясни той. След последното повишение на пенсиите около 34 000 души остават над тавана на пенсиите, което не е справедливо спрямо тях, изтъкна социалният министър.

Гьоков ще настоява таванът на пенсиите да вдига заедно с максималния осигурителен доход.

"До края на 2022 г. таванът на пенсиите ще се обвърже с максималния осигурителен доход", каза още министърът на труда и социалната политика.

Минималната работна заплата също ще се повиши с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с колко.

В дебатите при гласуването му той ще настоява обезщетението за втората година от майчинството да е равно на минималната заплата, без да се обвързва с нейния размер. 

В разговора министър Гьоков засегна и темата за пазара на труда, като посочи, че безработицата в страната остава на рекордно ниски нива от 4,6%, но в най-засегнатите от пандемията икономически сектори равнището й достига 30%.