Ковид добавките ще бъдат получавани докато има пандемия. Това заяви новият социален министър Георги Гьоков в ефира на Bulgaria ON AIR. Той подчерта, че пенсионерите грешно ги приемат като увеличение на самите пенсии.

"Тя е временна мярка. Добавките хората трябва да ги получават, докато има ограничителни мерки. След преизчисляването от 25 декември пенсионерите няма да получават по-малко от тези 420 лв., които взимат в момента. Ковид добавката ще бъде минимум 50 лева. В разговорите с финансовия министър стигнахме до извода, че може да бъде и с 10% по-висока", уточни социалният министър.

На 25 декември предстои преизчисление на пенсиите. Целта на бъдещата пенсионна реформа ще бъде сближаване на отпуснати по-назад във времето пенсии и тези от последните години.

"За една и съща професия хора с еднакъв стаж получават много различни пенсии в зависимост от това кога са се пенсионирали. Това е голяма несправедливост. Предложението на БСП беше да се взима средноосигурителният доход от по-късна година, като 2020 г. например. От 1 юли по закон предстои осъвременяване на пенсиите с ръста на инфлацията и нарастването на средноосигурителния доход. Преизчисляването ще го разположим във времето. Но трябва да има сближаване на пенсиите", категоричен е Гьоков.

Безплатни детски градини от 1 януари и по-високо майчинство

Държавните забавачки да бъдат безплатни - това беше една от социалните заявки на кабинета "Петков". Тя би струвала на държавата около 200 млн. лв. на година, показват изчисленията.

"В София и други по-големи градове проблемът е в липсата на места за всички деца. Затова за там обсъждаме вариант родителите да получават ваучери, които биха могли да използват в частни градини. Трябва да има компенсация за тях. Наясно сме, че е необходимо да се строят нови детски градини, но това отнема време. Безплатните забавачки може да влязат в сила още от 1 януари", убеден е Георги Гьоков.

Управляващите ще се опитат да обвържат майчинството през втората година с минималната работна заплата. В момента то е 650 лева. Промяна се търси и за първата година, така че родителите да бъдат стимулирани да се осигуряват на реалните доходи.

"Очакванията на една майка, която получава 5 000 лв. заплата, е да взима обезщетение през първата година, когато отглежда детето си, на базата на осигуровките, които е правила. Но има таван, който пречи това да стане. И хората се питат защо да се осигуряват на реалните пари. Обезщетението трябва да бъде заместващ доход. Когато си се осигурявал на определени пари, трябва да имаш право на еквивалентно обезщетение. Това може да бъде добра мярка за решаване на демографския проблем", предлага министърът на труда и социалната политика.

Социална реформа, на която мнозина няма да се радват, е свързана с увеличението на максималния осигурителен праг.

"Много трудно е да убедиш някой да му вземеш и една стотинка повече, защото не вярва, че ще си я върне многократно във времето. Трудно е и непопулярно да говорим за увеличаването на максималния осигурителен доход сред по-бедните групи. Но няма как да нарастват минималната и средната работна заплата, а максималният осигурителен доход да а замразен", заяви министър Гьоков.