Властите в Китай вероятно ще обявят, че налагат глоба в размер на най-малко 8 милиарда юана (около 1,1 милиарда долара) на "Ант груп" (Ant Group), финансовото подразделение на гиганта в електронната търговия "Алибаба" (Alibaba), съобщиха източници, запознати с плановете на Пекин, цитирани от Ройтерс и БТА.

Санкцията, която се очаква да бъде наложена на финансовата компания, слага край на продължилата години проверка, на която "Ант груп" е подложена от китайските регулаторни органи.

В края на 2020 г. Китайската централна банка блокира опита на финансовата компания да излезе на фондовата борса. Планираното първоначално публично предлагане на акции, на стойност от 37 милиарда долара, беше спряно и Народната банка на Китай (People's Bank of China) нареди на "Ант груп" да се преструктурира. Това стана на фона на решението на властите в Пекин да затегнат правилата, които компаниите от сектора на финансовата технологична индустрия са длъжни да спазват. Наредено им е да работят в съответствие с изискванията за капиталова адекаватност, спазвани от банките.

Според официални съобщения, "от април 2021 г. "Ант груп" провежда мащабно преструктуриране на дейността си, което включва превръщането ѝ във финансов холдинг, който ще спазва правилата, които са длъжни да прилагат банките и ще покрива капиталовите изисквания".

Въпреки това се очаква през идните дни Китайската централна банка да обяви размера на глобата на "Ант груп", са съобщили за Ройтерс източниците, запознати с темата. Смята се, че санкцията ще бъде една от най-големите, налагани на компания от технологичния сектор в Китай.

"Ант груп" е основана от китайския милиардер Джак Ма като финансово подразделение на неговата корпорация "Алибаба", която е сред водещите компании за електронна търговия в света.

Сред дейностите, които "Ант груп" извършва, са управление на платформа за електронни разплащания, отпускане на потребителски заеми и продажба на застрахователни продукти. В средата на 2022 г. финансовaта компания се оценяваше от някои инвеститори на над 300 милиарда долара, посочва Ройтерс.